Un studiu realizat de către Alianța Națională a Studenților din România, în care au fost analizate 25 de universități de stat dintre cele 49 existente în țară, a relevat faptul că în medie 36% dintre studenți renunță anual la facultate. (sursă Știrile PRO TV, 2 februarie 2018)

Una dintre cauzele care determină renunțarea la facultate constă în faptul că tinerii își aleg studiile universitare fără a ști dacă această li se potrivește.

Facultatea le oferă tinerilor accesul în domeniul în care vor profesa și își vor construi carieră. Astfel, alegerea studiilor universitare reprezintă prima decizie importantă pe care tinerii o iau.

Pentru ca decizia elevilor cu privire la alegerea facultății să fie una corectă, este recomandat că aceștia să țînă seama de următoarele aspecte:

Abilități

Prin abilități înțelegem potențialul unei persoane de a învăța și de a obține performanță într-un anumit domeniu.

Abiltatile pot fi: verbale, numerice, spațiale, artistice, sociale, ș.a.m.d.

Interese

Interesele reprezintă setul de preferințe ale unei persoane pentru un anumit domeniu de studiu sau de activitate.

Acestea pot fi de tip: antreprenorial, artistic, convențional, investigativ, realist sau social.

Trăsăturile de personalitate și valorile personale

Trăsăturile de personalitate impactează în mod direct compatibilitatea cu domeniile de activitate.

Astfel, o persoană care este caracterizată de sociabilitate, va prefera cel mai probabil un domeniu de activitate care să presupună interacțiune interpersonală.

Pe când, persoanele care valorizează autonomia, este posibil să opteze pentru o profesie care presupune în mare măsură lucrul individual.

Materiile preferate

Domeniile de studiu pentru care elevul are o preferință și la care obține implicit, cele mai bune rezultate, pot indica atât zona sa de interes, cât și setul de abilități pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Hobby-urile

Pasiunile reprezintă o modalitate foarte bună de autocunoaștere pe de o parte și de dezvoltare a abilităților, pe de altă parte.

Tocmai de aceea, este important că fiecare elev să acorde atenție și timp hobby-urilor pe care le are.

Competențele care-i vor fi necesare în facultate

În funcție de facultate sunt dezvoltate cu precădere anumite competențe.

De exemplu, în cadrul studiilor universitare în domeniul filologic, vor fi dezvoltate competențele lingvistice, spre deosebire de o facultate în domeniul ingineriei, unde vor fi dezvoltate în mod special competențele tehnice.

Obiectivele profesionale

În cazul în care elevul și-a cristalizat preferința pentru un anumit domeniu de activitate, este important ca alegerea studiilor universitare să fie în acord cu respectivul domeniu.

De exemplu, dacă o persoană intenționează să își construiască o carieră juridică, va alege Facultatea de Drept, spre deosebire de situația în care își dorește să devină Inginer IT; în acest caz specializarea potrivită fiind Facultatea de Matematică – Informatică.

De asemenea, este esențial că elevii să înțeleagă ce presupun concret joburile la care vor avea acces după terminarea facultății.

Discuții cu studenți sau cu profesioniști din domeniile pe care le vizează

Aceste discuții sunt importante în procesul de decizie, pentru că în acest fel tânărul poate identifica atât minusurile, cât și avantajele domeniului de studiu ales și în acest fel decizia să va fi mai bine fundamentată.

 

Analizând și punând în legătură aceste informații, obținem profilul vocațional al elevului, care este un instrument foarte util în identificarea domeniului de activitate potrivit și în construirea traseului educațional.