Un studiu realizat de catre Alianta Nationala a Studentilor din Romania, in care au fost analizate 25 de universitati de stat dintre cele 49 existente in tara, a relevat faptul ca in medie 36% dintre studenti abandoneaza anual facultatea. (sursa Stirile PRO TV, 2 februarie 2018)

Una dintre cauzele care determina aceasta situatie consta in faptul ca tinerii isi aleg facultatea fara a sti daca aceasta li se potriveste.

Facultatea le ofera tinerilor accesul in domeniul in care vor profesa si isi vor construi cariera. Astfel, alegerea studiilor universitare reprezinta prima decizie importanta pe care tinerii o iau.

Pentru ca decizia elevilor cu privire la alegerea facultatii sa fie una corecta, este recomandat ca acestia sa tina seama de urmatoarele aspecte:

Abilitati

Prin abilitati intelegem potentialul unei persoane de a invata si de a obtine performanta intr-un anumit domeniu.

Abiltatile pot fi: verbale, numerice, spatiale, artistice, sociale, s.a.m.d.

Interese

Interesele reprezinta setul de preferinte ale unei persoane pentru un anumit domeniu de studiu sau de activitate.

Acestea pot fi de tip: antreprenorial, artistic, conventional, investigativ, realist sau social.

Trasaturile de personalitate si valorile personale

Trasaturile de personalitate impacteaza in mod direct compatibilitatea cu domeniile de activitate.

Astfel, o persoana care este caracterizata de sociabilitate, va prefera cel mai probabil un domeniu de activitate care sa presupuna interactiune interpersonala.

Pe cand, persoanele care valorizeaza autonomia, este posibil sa opteze pentru o profesie care presupune in mare masura lucrul individual.

Materiile preferate

Domeniile de studiu pentru care elevul are o preferinta si la care obtine implicit, cele mai bune rezultate, pot indica atat zona sa de interes, cat si setul de abilitati pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Hobby-urile

Pasiunile reprezinta o modalitate foarte buna de autocunoastere pe de o parte si de dezvoltare a abilitatilor, pe de alta parte.

Tocmai de aceea, este important ca fiecare elev sa acorde atentie si timp hobby-urilor pe care le are.

Competentele care-i vor fi necesare in facultate

In functie de facultate sunt dezvoltate cu precadere anumite competente.

De exemplu, in cadrul studiilor universitare in domeniul filologic, vor fi dezvoltate competentele lingvistice, spre deosebire de o facultate in domeniul ingineriei, unde vor fi dezvoltate in mod special competentele tehnice.

Obiectivele profesionale

In cazul in care elevul si-a cristalizat preferinta pentru un anumit domeniu de activitate, este important ca alegerea studiilor universitare sa fie in acord cu respectivul domeniu.

De exemplu, daca o persoana intentioneaza sa isi construiasca o cariera juridica, va alege Facultatea de Drept, spre deosebire de situatia in care isi doreste sa devina Inginer IT; in acest caz specializarea potrivita fiind Facultatea de Matematica – Informatica.

De asemenea, este esential ca elevii sa inteleaga ce presupun concret joburile la care vor avea acces dupa terminarea facultatii.

Discutii cu studenti sau cu profesionisti din domeniile pe care le vizeaza

Aceste discutii sunt importante in procesul de decizie, pentru ca in acest fel tanarul poate identifica atat minusurile, cat si avantajele domeniului de studiu ales si in acest fel decizia sa va fi mai bine fundamentata.

 

Analizand si punand in legatura aceste informatii, obtinem profilul vocational al elevului, care este un instrument foarte util in identificarea domeniului de activitate potrivit si in construirea traseului educational.