Candidatii stabili din punct de vedere profesional sunt in general apreciati de catre potentialii angajatori, acestia considerand statornicia ca fiind un punct forte.

De asemenea, sunt si situatii in care angajatorii iau in calcul varianta ca aceasta categorie de persoane sa fie de fapt, reticenta la ideea de schimbare.

Insa, cat de avantajos este pentru angajati sa lucreze in aceeasi companie o perioada indelungata de timp?

Raspunsul la aceasta intrebare variaza in functie de posibilitatile de dezvoltare de care au avut parte in cadrul acelei organizatii.

Din experienta de lucru cu persoane care au activat un numar notabil de ani in aceeasi companie, am extras acele aspecte dificile cu care s-au confruntat cu totii:

Pierderea contactului cu piata muncii

Persoanele care nu au luat in calcul varianta schimbarii locului de munca de-a lungul timpului, risca sa piarda treptat contactul cu piata muncii si invariabil cu potentialele oportunitati care li s-ar putea potrivi.

Mai mult decat atat, pentru ca timp indelungat nu au mai lucrat cu site-urile de recrutare sau cu alte instrumente similare, le este dificil sa gestioneze procesul de cautare de job-uri intr-un mod eficient.

Scaderea nivelului de incredere in sine

Principalul avantaj al schimbarii este ca ne ajuta sa devenim mai flexibili si adaptabili. Iar pentru a gestiona corect o schimbare in plan profesional este necesar sa fim in contact cu nevoile noastre, sa ne constientizam atat plusurile, cat si aspectele care necesita a fi imbunatatite. In acest fel, dobandim mai multa incredere in propria persoana. In situatia inversa, in care nu facem schimbari pe o perioada indelungata de timp, exista riscul sa incepem sa credem despre noi ca nu avem capacitatea de a gestiona cu succes un job nou.

Scaderea nivelului de motivatie

Daca viata profesionala nu aduce cu sine elemente de noutate si provocari in mod constant, exista riscul sa devenim blazati, demotivati si sa nu mai gasim bucurie in ceea ce facem.

Astfel, daca decideti sa ramaneti pe o perioada lunga de timp in acelasi context profesional, va recomand sa va implicati in cat mai multe proiecte, sa acumulati constat noi informatii si sa va dezvoltati din perspectiva aptitudinala.

Sentimentul de nesiguranta

Paradoxal, persoanele care petrec multi ani in aceeasi companie experimenteaza sentimentul de nesiguranta. Iar acest lucru este cauzat de faptul ca nestiind cum este sa lucreze intr-o alta companie, devin tematoare la ideea ca din varii motive, ar fi obligate sa faca o schimbare.

Supraestimarea actualului context profesional

Supraestimarea job-ului actual este de cele mai multe ori un mecanism de aparare. Cu alte cuvinte, o persoana care nu a exprimentat mai multe job-uri tinde sa creada ca alte companii nu i-ar putea asigura aceleasi avantaje ca cea la care lucreaza.

Se intampla, de asemenea, ca angajatii foarte stabili la locul de munca sa fie constienti de lucrurile care nu functioneaza in plan profesional, dar sa aiba tendinta de a crede ca acele aspecte sunt general valabile si ca nu se pot schimba.

Avand in vedere aceste aspecte stabilitatea poate fi privita ca o consecinta a fricii de schimbare.

Insa, cu siguranta stabilitatea poate fi un rezultat al unui mediu de lucru favorabil. O companie care ofera posibilitatea dezvoltarii profesionale a angajatilor sai este in acelasi timp o companie care isi asigura intr-un mod autentic un nivel bun de retentie a acestora.

Pe de alta parte, in cazul in care in mod constant aveti sentimentul plafonarii in plan profesional, va recomand fie sa discutati acest aspect cu superiorul direct si sa gasiti impreuna solutii, fie sa fiti deschisi(e) la noi oportunitati si sa actionati in consecinta.

Ceea ce conteaza este sa aveti contextul oportun, astfel incat sa va puneti in valoare potentialul, sa va bucurati de ceea ce faceti si sa simtiti ca evoluati, independent de companie si numarul de ani pe care alegeti sa-i petreceti in cadrul acesteia.

Articol publicat si pe cariereonline.ro