Stabilitate la locul de muncă sau frică de schimbare?

Candidații stabili din punct de vedere profesional sunt în general apreciați de către potențialii angajatori, aceștia considerând statornicia că fiind un punct forțe.

De asemenea, sunt și situații în care angajatorii iau în calcul varianta ca această categorie de persoane să fie de fapt, reticență la ideea de schimbare.

Însă, cât de avantajos este pentru angajați să lucreze în aceeași companie o perioada îndelungată de timp?

Răspunsul la această întrebare variază în funcție de posibilitățile de dezvoltare de care au avut parte în cadrul acelei organizații.

Din experiența de lucru cu persoane care au activat un număr notabil de ani în aceeași companie, am extras acele aspecte dificile cu care s-au confruntat cu toții:

Pierderea contactului cu piața muncii

Persoanele care nu au luat în calcul varianta schimbării locului de muncă de-a lungul timpului, riscă să piardă treptat contactul cu piața muncii și invariabil cu potențialele oportunități care li s-ar putea potrivi.

Mai mult decât atât, pentru că timp îndelungat nu au mai lucrat cu site-urile de recrutare sau cu alte instrumente similare, le este dificil să gestioneze procesul de căutare de job-uri într-un mod eficient.

Scăderea nivelului de încredere în sine

Principalul avantaj al schimbării este că ne ajută să devenim mai flexibili și adaptabili. Iar pentru a gestiona corect o schimbare în plan profesional este necesar să fim în contact cu nevoile noastre, să ne conștientizăm atât plusurile, cât și aspectele care necesită a fi îmbunătățite. În acest fel, dobândim mai multă încredere în propria persoană. În situația inversă, în care nu facem schimbări pe o perioada îndelungată de timp, există riscul să începem să credem despre noi că nu avem capacitatea de a gestiona cu succes un job nou.

Scăderea nivelului de motivație

Dacă viața profesională nu aduce cu sine elemente de noutate și provocări în mod constant, există riscul să devenim blazați, demotivați și să nu mai găsim bucurie în ceea ce facem.

Astfel, dacă decideți să rămâneți pe o perioada lungă de timp în același context profesional, vă recomand să va implicați în cât mai multe proiecte, să acumulați constat noi informații și să va dezvoltați din perspectivă aptitudinala.

Sentimentul de nesiguranță

Paradoxal, persoanele care petrec mulți ani în aceeași companie experimentează sentimentul de nesiguranță. Iar acest lucru este cauzat de faptul că neștiind cum este să lucreze într-o altă companie, devin temătoare la ideea că din varii motive, ar fi obligate să facă o schimbare.

Supraestimarea actualului context profesional

O persoană care nu a exprimentat mai multe job-uri tinde să creadă că alte companii nu i-ar putea asigura aceleași avantaje ca cea la care lucrează.

Se întâmplă, de asemenea, ca angajații foarte stabili la locul de muncă să fie conștienți de lucrurile care nu funcționează în plan profesional, dar să aibă tendința de a crede că acele aspecte sunt general valabile și că nu se pot schimba.

Având în vedere aceste aspecte stabilitatea poate fi privită ca o consecință a fricii de schimbare.

Însă, cu siguranță stabilitatea poate fi un rezultat al unui mediu de lucru favorabil. O companie care oferă posibilitatea dezvoltării profesionale a angajaților săi este în același timp o companie care își asigura într-un mod autentic un nivel bun de retenție a acestora.

Pe de altă parte, în cazul în care în mod constant aveți sentimentul plafonarii în plan profesional, vă recomand fie să discutați acest aspect cu superiorul direct și să găsiți împreună soluții, fie să fiți deschiși(e) la noi oportunități și să acționați în consecință.

Ceea ce contează este să aveți contextul oportun, astfel încât să va puneți în valoare potențialul, să va bucurați de ceea ce faceți și să simțiți că evoluați, independent de companie și numărul de ani pe care alegeți să-i petreceți în cadrul acesteia.

Articol publicat și pe cariereonline.ro