Pentru a evolua în carieră ai nevoie să îți dezvolți un set de abilități și competențe în funcție de profesia pe care o ai.

Însă sunt câteva aspecte esențiale de care e important să ții seama indiferent de domeniul în care activezi.

Abilitățile de comunicare

Comunicarea reprezintă una dintre componentele fundamentale ale relaționării interumane atât în plan personal, cât și profesional.

Este esențial să avem capacitatea de a transmite într-un mod asertiv informațiile și de a înțelege întocmai mesajele care ni se transmit.

Dacă într-o companie există probleme de comunicare la nivel de echipă, în timp acestea conduc la o stare generală de tensiune, care afectează eficientă și productivitatea.

Respectarea deadline-urilor

Stabilirea termenelor limită reprezintă o abordare care ne ajută să ne atingem obiectivele setate într-un timp optim, ajutându-ne în același timp, să fim organizați și să ne dezvoltăm capacitatea de prioritizare a sarcinilor.

Recomand că fiecare angajat să-și stabilească propriile deadline-uri, pe lângă cele care le sunt setate de către superiorul direct.

În cazul în care va asumați un termen pe care constatați că nu îl puteți respecta este necesar să faceți cunoscută în timp util această situație persoanelor direct interesate.

De asemenea, în situația în care vi se solicită un deadline pe care îl considerați nerealist este esențial să vă prezentați și să vă argumentați punctul de vedere.

Punctualitatea

Respectarea coordonatelor stabilite pentru întâlniri reprezintă un aspect care are legătură cu zona de conduită profesională. O persoană punctuală transmite o imagine profesionistă, care inspiră încredere.

Asumarea responsabilității

Asumarea responsabilității pentru activitatea desfășurată și rezultatele obținute, precum și pentru felul în care gestionăm relațiile la locul de muncă reprezintă o abordare matură, care ne ajută să fim percepuți într-un mod pozitiv de către persoanele cu care interacționăm în mediul profesional.

Spiritul de inițiativă

Implicarea în activitatea proprie și în cea de la nivelul echipei din care facem parte, precum și atitudinea proactivă, în timp ne ajută să ne construim un statut profesional puternic.

Capacitatea de automotivare

Motivarea angajaților este în egală măsură atât responsabilitatea organizației, cât și a angajaților înșiși.

În ceea ce privește automotivarea, vă recomand să fiți conștienți de plusurile voastre profesionale, precum și de rezultatele pozitive pe care le obțineți, pentru că autovalorizarea și încrederea în sine, va vor ajută să aveți un nivel bun al motivației la locul de muncă.

Așa cum am punctat la începutul acestui articol, setul de abilități și competențe specifice profesiei tale sunt esențiale, însă în multe situații, dacă nu ții cont de aspectele prezentate mai sus, este posibil să nu beneficiezi de statutul profesional pe care ți-l dorești.

Articol publicat și pe gandeste-pozitiv.ro