Fiecare dintre noi are un set de valori care ne influențează deciziile și alegerile.
În funcție de aceste valori ne alegem grupul de prieteni, ne implicăm în diverse acțiuni, avem diferite activități.
Dar cum ne pot influența valorile alegerile în plan profesional?
Pentru a afla răspunsul la această întrebare, vă invit să aflați care sunt cele mai des întâlnite valori care se regăsesc în zona profesională și care sunt câteva dintre job-urile care corespund fiecăreia.

1. Autonomie
Dacă eșți o persoană căreia îi place să-și organizeze propria activitate și dacă preferi ca responsabilitățile tale să fie independente de ale altor colegi, atunci autonomia se numără printre valorile tale.
De asemenea, având în vedere această valoare cel mai probabil, preferi ca activitatea pe care o desfășori să implice un nivel scăzut de supervizare din partea superiorilor.
Job-uri potrivite: Judecător; Medic; Account Manager; Scriitor.

2. Autoritate
Această valoare este regăsită în mediile profesionale cu ierarhii stricte. Dacă îți place să delegi sarcini și rsponsabilități unui grup de oameni, autoritatea este una dintre valorile tale.
Job-uri potrivite: Profesor; Trainer; Bucătar Șef; Inginer Constructor.

3. Provocare
Îți place noutatea, eșți o persoană creativă și deschisă către schimbare? Nu-ți plac rutină și previzibilul? Atunci profesia care ți se potrivește implică provocare.
Job-uri potrivite: Arhitect; Web Designer; Trainer; Actor.

4. Relații sociale
Îți plac oamenii? Eșți o persoană care dezvoltă constant noi relații interpersonale?
În acest caz relațiile sociale cu siguranță te vor motiva la locul de muncă.
Job-uri potrivite: Specialist Relații Publice; Reporter; Avocat; Asistent Social, Psiholog.

5. Respectarea Regulilor

Eșți o persoană riguroasă căreia îi plac regulile? Funcționezi optim atunci când ai un set de responsabilități clar definite? Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este afirmativ, alege o profesie care să corespundă acestor aspecte.
Job-uri potrivite: Economist; Consilier Juridic; Inspector Resurse Umane; Polițist.

6. Recunoașterea profesională
Eșți o persoană ambțioasă? Îți doreșți să-ți construieșți un statut profesional în domeniul tău de activitate?
Recunoașterea profesională poate fi obținută prin prisma unei varietăți de profesii. Este important ca persoanele care pun accent pe acest aspect să persevereze în activitatea desfășurată, să-și stabilească obiective din ce în ce mai complexe și să ofere atenție calității muncii lor.  Job-uri potrivite:  Manager, Project Manager, Team Leader, Antreprenor.

Pentru a lua o decizie cu privire la traseul profesional este esențial să-ți clarifici valorile, astfel încât să-ți dai seama care sunt așteptările tale de la profesia pe care o vei avea sau pe care o ai deja.
Însă, pentru că această decizie să fie într-adevăr una care să ți se potrivească este necesar să corelezi aceste valori cu aptitudinile, interesele și motivația ta.