În activitatea de Psiholog Organizațional și Consilier în Carieră am avut ocazia să discut cu mulți tineri în cadrul interviurilor de angajare sau sesiunilor de consiliere, și să aflu ce anume a stat la baza anumitor alegeri pe care le-au făcut.
Întrebându-i ce i-a determinat să opteze pentru facultatea pe care au urmat-o, am fost surprinsă să aflu că multe dintre criteriile lor nu erau cele corecte.

În continuare, le voi expune pe cele mai des întâlnite.

1. Este o facultate ușoară
Sunt tineri care consideră că este suficient să aibă studii superioare finalizate cu o diplomă de licență pentru a avea succes în plan profesional.
Realitatea ne demonstrează însă, că sunt mulți tineri cu diplome care nu obțin deloc ușor un job.

2. Este facultatea pe care au ales-o și prietenii mei
Încearcă să separi lucrurile. Faptul că tu și prietenii tăi împărțiți poate aceleași pasiuni sau aveți în general același mod de a aborda diferite situații, nu înseamnă că vi se potrivesc aceleași alegeri.

3. Unul dintre părinții mei au ales această facultate
Dacă eșți fascinant dintotdeauna de profesia unuia dintre părinții tăi, dacă faci aceeași alegere poate fi o decizie corectă. Nu este însă o hotărâre bună dacă faci acest lucru doar pentru a continua “tradiția” familiei.

4. În facultate o să studiez materii la care am avut rezultate foarte bune și în liceu
Este important să-ți placă ce studiezi în facultate, însă acest lucru trebuie corelat cu ce vei face concret după ce finalizezi studiile și să îți dai seama dacă respectiva activitate este sau nu ceea ce îți doreșți.
Analizând oferta educațională vei vedea că aceleași materii pot fi studiate în cadrul mai multor facultăți, însă oportunitățile pe care fiecare le oferă sunt diferite.

5. Este aproape de casă
Și acest argument denotă faptul că facultatea este doar un instrument în obținerea unei diplome, care poate să nu te ajute cu nimic, dacă nu eșți interesat de respectivul domeniu.

6. Oferă accesul la job-uri foarte bine plătite
Gândește-te ce presupune acel job. Ți-ar plăcea să desfășori respectiva activitate opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână?
Așa cum am expus și în articolul “9 întrebări care te vor ajuta să alegi facultatea potrivită”, dacă nu-ți place ceea ce faci, este dificil, dacă nu imposibil, să ai rezultate foarte bune și în consecință, nici recompensele materiale nu vor fi cele așteptate.
Pe de altă parte, dacă desfășori o activitate cu pasiune, șansele să atingi performanța sunt mari și în aceste condiții vei avea inclusiv satisfacții financiare.

7. O cunoștință a terminat această facultate și acum are succes
Poate că persoana respectivă este pasionată de ceea ce face și aceasta este de fapt cheia succesului. Este într-adevăr important să ceri feedback-ul celor din jur și să afli despre experiențele lor, atâta timp cât alegerile îți aparțin și au legătură cu ceea ce tu îți doreșți.

8. Este la modă

Impactul mass media este unul foarte mare și ca atare informațiile cu care suntem bombardați ne influențează. Faptul că o facultate este foarte bine cotată, nu înseamnă că este potrivită tuturor.

Pentru a lua o decizie corectă raportează-te la tine și ține seama de următoarele aspecte:

  • Abilitățile tale
  • Domeniile care prezintă interes pentru ține
  • Valorile care contează pentru ține
  • Posibilitățile de job pe care le vei avea
  • Ceea ce te motivează

Alegerea facultății este poate prima decizie importantă pe care trebuie să o iei și care te va influența în viitor, așa încât este important să fii mulțumit de ceea ce alegi.