In activitatea de Psiholog Organizational am avut ocazia sa discut cu multi tineri in cadrul interviurilor de angajare si sa aflu ce anume a stat la baza anumitor alegeri pe care le-au facut.
Intrebandu-i ce i-a determinat sa opteze pentru facultatea pe care au urmat-o, am fost surprinsa sa aflu ca multe dintre criteriile lor nu erau cele corecte.

In continuare, le voi expune pe cele mai des intalnite.

1. Este o faGresitcultate usoara
Sunt tineri care considera ca este suficient sa aiba studii superioare finalizate cu o diploma de licenta pentru a avea succes in plan profesional.
Realitatea ne demonstreaza insa, ca sunt multi tineri cu diplome care nu obtin deloc usor un job.

2. Este facultatea pe care au ales-o si prietenii mei
Incearca sa separi lucrurile. Faptul ca tu si prietenii tai impartiti poate aceleasi pasiuni sau aveti in general acelasi mod de a aborda lucrurile, nu inseamna ca vi se potrivesc aceleasi alegeri.

3. Unul dintre parintii mei au ales aceasta facultate
Daca esti fascinant dintotdeauna de profesia unuia dintre parintii tai, daca faci aceeasi alegere poate fi o decizie corecta. Nu este insa o hotarare buna daca faci acest lucru pentru a continua “traditia” familiei, de exemplu.

4. In facultate o sa studiez materii la care am avut rezultate foarte bune si in liceu
Este important sa-ti placa ce studiezi in facultate, insa acest lucru trebuie corelat cu ce vei face concret dupa ce finalizezi studiile si sa iti dai seama daca respectiva activitate este sau nu ceea ce iti doresti.
Analizand oferta educationala vei vedea ca aceleasi materii pot fi studiate in cadrul mai multor facultati, insa oportunitatile pe care fiecare le ofera sunt diferite.

5. Este aproape de casa
Si acest argument denota faptul ca facultatea este doar un instrument in obtinerea unei diplome, care poate sa nu te ajute cu nimic, daca nu esti interesat de respectivul domeniu.

6. Ofera accesul la job-uri foarte bine platite
Gandeste-te ce presupune acel job. Ti-ar placea sa desfasori respectiva activitate opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana?
Asa cum am expus si in articolul “9 intrebari care te vor ajuta sa alegi facultatea potrivita”,
daca nu-ti place ceea ce faci, este dificil, daca nu imposibil, sa ai rezultate foarte bune si in consecinta, nici recompensele materiale nu vor fi cele asteptate.
Pe de alta parte, daca desfasori o activitate cu pasiune, sansele sa atingi performanta sunt mari si in aceste conditii vei avea inclusiv satisfactii financiare.

7. O cunostinta a terminat aceasta facultate si acum are succes
Poate ca persoana respectiva este pasionata de ceea ce face si aceasta este de fapt cheia succesului. Este intr-adevar important sa ceri pareri celor din jur si sa afli despre experientele altora, atata timp cat alegerile iti apartin si au legatura cu ceea ce tu iti doresti.

8. Este la moda

Impactul mass media este unul foarte mare si ca atare informatiile cu care suntem bombardati ne influenteaza. Faptul ca o facultate este foarte bine cotata, nu inseamna ca este potrivita tuturor.

Majoritatea criteriilor de mai sus au legatura cu mediul extern.

Pentru a lua o decizie corecta raporteaza-te la tine si tine seama de urmatoarele aspecte:

Corect– Abilitatile tale
– Domeniile care prezinta interes pentru tine
– Valorile care conteaza pentru tine
– Posibilitatile de job pe care le vei avea
– Ceea ce te motiveaza

 

Alegerea facultatii este poate prima decizie importanta pe care trebuie sa o iei si care te va influenta in viitor, asa incat este important sa fii multumit de ceea ce alegi.