Perioada adolescentei este caracterizata de o serie de transformari legate de nevoile tinerilor, care devin din ce in ce mai pregnante, cum sunt: nevoia de independenta, nevoia de validare, nevoia de apartenenta, nevoia de a fi diferit, nevoia de atentie, s.a.m.d.

Toate aceste aspecte pot fi pentru unii adolescenti uneori dificil de gestionat, astfel pot aparea schimbari de comportament si atitudine.

In acest context, este in primul rand necesar ca ei sa inteleaga ca transformarile prin care trec sunt firesti si este, de asemenea, important sa fie in contact cu nevoile lor.

Totodata, adolescenta aduce in prim-plan necesitatea luarii unei serii de decizii, dintre care una dintre cele mai importante este cea referitoare la facultatea pe care o vor urma.

Pe langa alegerea specializarii universitare, tanarul este in situatia de a alege care este orasul sau in anumite cazuri, care este tara in care isi va continua studiile. Astfel, decizia poate fi dificil de luat.

Lucrand cu adolescenti am constatat ca dificultatea de a lua o decizie in plan educational are urmatoarele cauze:

Lipsa de autocunoastere

Pentru a hotari care este varianta educationala potrivita, este necesar ca tinerii sa-si cunoasca abilitatile, interesele, trasaturile de personalitate, valorile.

Identificarea acestor valente se poate produce in mod spontan. De exemplu, un elev caruia ii este foarte usor sa compuna diferite texte, poate constientiza faptul ca este o persoana creativa si are posibilitatea de a opta pentru un domeniu care sa-i stimuleze aceasta trasatura.

Insa, sunt si situatii in care tinerii intampina un blocaj atunci cand sunt pusi in situatia de a constientiza ce ii defineste. In aceste cazuri, suportul unui consilier in cariera poate fi o optiune eficienta.

Frica de a dezamagi

Se intampla uneori ca desi tinerii sunt tentati sa aleaga un anumit domeniu de studiu, sa evite sa ia o decizie ferma din teama de a nu fi judecati sau de a nu-i dezamagi pe cei din jur.

De exemplu, daca un tanar rezoneaza cu un domeniu artistic, insa persoanele apropiate emit in generel pareri, de tipul “artistii castiga foarte prost”, este posibil sa nu-i vina usor sa decida sa urmeze un astfel de drum.

Teama de esec

Asumarea unei decizii poate fi dificila, mai ales in contextul in care cei din jur, nu o aproba. Astfel, pot exista cazuri in care tinerii renunta la ceea ce simt sa faca, din teama ca exista un risc mare de a nu reusi, iar aceasta frica este greu de gestionat fara a avea suportul persoanelor importante din viata lor.

Conflictul dintre nevoia de a fi diferit si nevoia a fi acceptat

Adolescentii au atat nevoie de a se diferentia de prietenii lor, cat si de a fi acceptati de acestia.

Asa incat, pe de o parte au tendinta de a prelua nediferentiat informatiile care vin dinspre prieteni, cat si de a actiona diferit de acestia.

Solutia in acest context este ca tinerii sa inteleaga ca sunt in regula indiferent daca optiunile lor coincid sau nu cu ale celorlalti.

Lipsa de informare

Desi traim intr-o perioada in care dispunem de o varietate de resurse informationale, este totusi dificil sa gasim de fiecare data informatiile de care avem cu adevarat nevoie si care ni se potrivesc.

Astfel, este necesar ca tinerii sa aiba acces la date obiective care ii ajuta in mod real sa ia decizii corecte pentru ei.

Este esential ca atat tinerii, cat si persoanele reprezentative pentru ei, sa accepte faptul ca fiecare dintre noi este unic, faptul ca nu exista retete si este necesar ca fiecare sa-si gaseasca propriul drum si la fel de importanta este intelegerea faptului ca luarea unei decizii implica un proces care necesita timp.