Perioada adolescenței este caracterizată de o serie de transformări legate de nevoile tinerilor, care devin din ce în ce mai pregnante, cum sunt: nevoia de independență, nevoia de validare, nevoia de apartenență, nevoia de a fi diferit, nevoia de atenție, ș.a.m.d.

Toate aceste aspecte pot fi pentru unii adolescenți uneori dificil de gestionat, astfel pot apărea schimbări de comportament și atitudine.

În acest context, este în primul rând necesar că ei să înțeleagă că transformările prin care trec sunt firești și este, de asemenea, important să fie în contact cu nevoile lor.

Totodată, adolescența aduce în prim-plan necesitatea luării unei serii de decizii, dintre care una dintre cele mai importante este cea referitoare la facultatea pe care o vor urma.

Pe lângă alegerea specializării universitare, tânărul este în situația de a alege care este orașul sau în anumite cazuri, care este țara în care își va continua studiile. Astfel, decizia poate fi dificil de luat.

Lucrând cu adolescenți am constatat că dificultatea de a lua o decizie în plan educațional are următoarele cauze:

Lipsa de autocunoaștere

Pentru a hotărî care este varianta educațională potrivită, este necesar că tinerii să-și cunoască abilitățile, interesele, trăsăturile de personalitate, valorile.

Identificarea acestor valențe se poate produce în mod spontan. De exemplu, un elev căruia îi este foarte ușor să compună diferite texte, poate conștientiza faptul că este o persoană creativă și are posibilitatea de a opta pentru un domeniu care să-i stimuleze această trăsătură.

Însă, sunt și situațîi în care tinerii întâmpina un blocaj atunci când sunt puși în situația de a conștientiza ce îi definește. În aceste cazuri, suportul unui consilier în carieră poate fi o opțiune eficientă.

Frica de a dezamăgi

Se întâmplă uneori că deși tinerii sunt tentați să aleagă un anumit domeniu de studiu, să evite să ia o decizie fermă din teamă de a nu fi judecați sau de a nu-i dezamăgi pe cei din jur.

De exemplu, dacă un tânăr rezonează cu un domeniu artistic, însă persoanele apropiate emit în generel păreri, de tipul “artiștii câștigă foarte prost”, este posibil să nu-i vină ușor să decidă să urmeze un astfel de drum.

Teama de eșec

Asumarea unei decizii poate fi dificilă, mai ales în contextul în care cei din jur, nu o aprobă. Astfel, pot există cazuri în care tinerii renunta la ceea ce simt să facă, din teamă că există un risc mare de a nu reuși, iar această frică este greu de gestionat fără a avea suportul persoanelor importante din viață lor.

Conflictul dintre nevoia de a fi diferit și nevoia a fi acceptat

Adolescenții au atât nevoie de a se diferenția de prietenii lor, cât și de a fi acceptați de aceștia.

Așa încât, pe de o parte au tendința de a prelua nediferențiat informațiile care vin dinspre prieteni, cât și de a acționa diferit de aceștia.

Soluția în acest context este că tinerii să înțeleagă că sunt în regulă indiferent dacă opțiunile lor coincid sau nu cu ale celorlalți.

Lipsa de informare

Deși trăim într-o perioada în care dispunem de o varietate de resurse informaționale, este totuși dificil să găsim de fiecare dată informațiile de care avem cu adevărat nevoie și care ni se potrivesc.

Astfel, este necesar că tinerii să aibă acces la date obiective care îi ajută în mod real să ia decizii corecte pentru ei.

Este esențial că atât tinerii, cât și persoanele reprezentative pentru ei, să accepte faptul că fiecare dintre noi este unic, faptul că nu există rețete și este necesar ca fiecare să-și găsească propriul drum și la fel de importantă este înțelegerea faptului că luarea unei decizii implică un proces care necesită timp.