Din postura de părinte, cu siguranță îți dorești ca fiul sau fiica ta să ia cele mai bune decizii pentru viitorul său.

De-a lungul timpului, au fost foarte bine cotate pe piața muncii diverse profesii. În special cele de medic, profesor, inginer, avocat au fost foarte valorizate din punct de vedere social. Iar în prezent, IT-ul este promovat în mod deosebit.

Din ceea ce am observat eu, părinții iau în calcul două criterii, atunci când le fac adolescenților recomandări cu privire la viitoarea carieră: siguranța și statutul.

În acest context, cred că este util să analizăm aceste două elemente.

Atunci când părinții se gândesc la siguranță, ei se raportează la oportunitățile care deja există pe piața muncii, în diverse domenii de activitate. Însă în nicio sferă profesională nu există garanții. Pentru a avea acces în viitor la joburi dezirabile, este necesar ca tinerii să se implice și să acționeze efectiv. Sunt foarte puține variantele în care ei au un loc de muncă asigurat, imediat după finalizarea studiilor.

Când vine vorba despre statut, acesta mai degrabă se construiește în timp, nefiind garantat de la sine. Este posibil ca (cel puțin în societatea românească) să mai existe încă o raportare specială față de anumite profesii. De exemplu, un medic beneficiază de un prestigiu mai mare, însă esențiale sunt și rezultatele pe care le obține. Dacă un medic se dovedește neprofesionist, este greu de crezut că va avea parte de respectul oamenilor numai datorită profesiei sale.

În concluzie, indiferent de profesia aleasă, nivelul de siguranță și statutul sunt în strânsă legătură cu felul în care tânărul se raportează la planul profesional.

Pe de altă parte, am observat și că părinții sunt de multe ori reticenți vizavi de domeniile artistice. Nu de puține ori, adolescenții cu care lucrez eu pe zona de consiliere în carieră, îmi spun că aud acasă, ba chiar și la școală, că – dacă vor alege actorie sau design, de exemplu – vor trăi mereu de pe-o zi pe alta.

Într-adevăr, artiștii, în general, aleg să-și desfășoare activitatea pe bază de proiecte. Însă mulți dintre ei au, în același timp, și contracte permanente cu diverse instituții. Pe de altă parte, în mod sigur, dacă sunt apreciați, capătă acces la diverse oportunități profesionale.

Așadar, cel mai important factor pentru a avea succes este să fii bun în ceea ce faci. Iar nivelul de performanță profesională se află în strânsă legătură cu nivelul de motivație și cu interesul față de domeniul pe care îl studiem sau în care profesăm.

Ce faci însă, dacă tu, ca părinte, consideri că opțiunile copilului tău nu sunt cele potrivite?

În primul rând, contează nivelul de implicare pe care îl manifești în această decizie.

Aud frecvent afirmații de tipul „Este decizia lui (ei), căci eu nu mă pricep la asta“, precum și declarații situate la polul opus „Eu zic că în IT se câștigă foarte bine, iar el (ea) se pricepe la matematică“. Niciuna dintre aceste atitudini nu aduce rezultatele scontate.

Citeste continuarea pe paginadepsihologie.ro