La majoritatea interviurilor vei primi întrebarea: Ce asteptari salariale ai? Însă pe moment este foarte greu să formulezi un răspuns coerent. De aceea, înainte de orice întâlnire cu un angajator, trebuie să îți faci temele în privința salariului și să vii cu un răspuns pregătit. Află cum poți face asta în continuare!

Aspectul financiar este unul destul de sensibil pentru mulți candidați. Din discuțiile despre asteptari salariale pe care le-am purtat cu diverse persoane am identificat două temeri principale:

  • „Dacă așteptările mele financiare sunt prea mari și din cauza aceasta nu voi obține job-ul?”
  • “Dacă așteptările mele sunt sub bugetul alocat acestui post, voi primi o ofertă mai mică?”

Constructiv ar fi ca atât candidații să fie transparenți când vorbesc despre așteptările pe care le au, cât și angajatorii să comunice ce buget au alocat pentru respectiva poziție ca să nu îți faci asteptari salariale prea mari sau prea mici. Însă cum poți face astfel încât tu, ca și candidat, să poți stabili obiectiv asteptari salariale potrivite pentru respectivul post?

Cum stabilești asteptari salariale relevante pentru job

Obține informații despre nivelul salarial al respectivei poziții pe piața muncii

Poți face acest lucru prin prisma forumurilor online sau întrebându-ți cunoștințele care lucrează în același domeniu ca și tine. Te poți raporta, de asemenea, la nivelul salarial pe care îl ai în prezent sau participând la târgurile de joburi. Important e să începi, într-un fel sau altul, să pui întrebări în jurul tău pentru a afla ce salarii se practică pentru respectiva poziție.

Află informații despre compania pentru care aplici

Uneori cifra de afaceri și profitul companiei, vechimea și stabilitatea pe care o are în piața muncii, dacă este sau nu un jucător important în industria în care activează, pot fi criterii care te pot ajuta să-ți faci o imagine despre nivelul salarial pe care l-ai putea obține în cazul în care ați colabora. Dacă respectiva companie se mândrește cu „salarii peste piață”, atunci cu atât mai mult ai putea plusa pentru un salariu mai generos.

Citește mai mult pe ejobs.ro