Sunt intrebata de multe dintre persoanele cu care lucrez care sunt asemanarile si diferentele dintre serviciile de consiliere in cariera si cele de consiliere psihologica.

Cred ca pentru a intelege mai bine cele doua concepte este necesar sa vedem care este definitia lor.

Consilierea psihologica cuprinde cercetarea și practica in mai multe domenii: sanatate, familie, cuplu, cariera, educatie, s.a.m.d.

Consilierea psihologica se concentreaza asupra modului in care oamenii functioneaza atat personal, cat si in relatiile lor la toate varstele. Consilierea psihologica abordeaza problemele emotionale, sociale, de munca si cariera, scolare si de sanatate fizica pe care oamenii le pot avea in diferite stadii ale vietii, concentrandu-se pe stresul vietii tipice si pe problemele mai grave cu care oamenii se pot lupta ca indivizi si ca parte a familiilor sau organizatiilor.Consilierii psihologici ajuta oamenii sa gaseasca solutii si sa faca schimbarile necesare in fiecare palier al vietii lor. Consilierii psihologici oferă, de asemenea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul simptomelor psihologice mai severe.

Asa cum este evidentiat in definitia conceptului de consiliere psihologica, consilierea in cariera este o ramura a acestui domeniu.

In toate formele de consiliere construirea unei relatii de incredere si siguranta intre consilier si persoana consiliata este fundamentala.

Tehnicile abordate in consilierea in cariera sunt similare celor utilizate in consilierea psihologica; ceea ce difera este tipul de problema pentru care o persoana decide sa apeleze la serviciile de consiliere in cariera sau la cele de consiliere psihologica.

Concret, consilierea in cariera se adreseaza unor tematici, precum: nivelul de stres ridicat la locul de munca, relationarea cu un sef toxic, bullying la locul de munca, burn out-ul, pierderea job-ului, desfasurarea unei activitati profesionale nepotrivite, lipsa perspectivelor profesionale, dezorientare cu privire la profesia potrivita, blocaje in luarea unei decizii in plan educational sau profesional, blocaje in evolutia profesionala sau educationala, nemultumiri in plan profesional, s.a.m.d.

In procesul de consiliere in cariera, consilierul ii ofera clientului informatiile de care are nevoie in ceea ce priveste piata muncii sau ofertele educationale, insa in acelasi timp il ajuta sa gaseasca propriile raspunsuri si sa ia deciziile de care are nevoie.

Exista totusi situatii in care in practica, desi problemele clientului sunt in zona profesionala acestea se intersecteza cu aspecte dificile din zona personala. Astfel, consilierul in cariera poate decide impreuna cu clientul daca se vor focusa si pe alte aspecte decat cele stabilite la inceputul procesului.

La fel de posibila este situatia in care in cadrul unui proces de consiliere psihologica sa apara nevoia de a fi abordate probleme din viata profesionala. In acest context, exista posibilitatea ca in cadrul procesului de consiliere psihologica sa fie abordate si aspecte din zona profesionala.

In cele doua situatii prezentate este important ca respectivul consilier sa aiba competentele necesare, astfel incat sa abordeze atat zona profesionala sau educationla, cat si pe cea personala si sa-l ajute pe client sa obtina rezultate in ambele directii.

In concluzie cele doua tipuri de servicii sunt similare in ceea ce priveste abordarea procesului, tehnicile si instrumentele utilizate, insa difera in ceea ce priveste obiectivele clientului: de natura profesionala/educationala sau de natura personala.