Elevii aflati in ultimul an de liceu se confrunta cu foarte multe situatii noi pentru ei: pregatirea pentru examenul de bacalaureat, alegerea facultatii, pregatirea pentru admiterea la facultate, un program zilnic aglomerat si intens.

Astfel, adolescentii sunt pusi in situatia de a gestiona cu succes toate aceste aspecte, avand nevoie sa-si utilizeze si sa-si dezvolte abilitatile necesare in acest context: capacitatea de concentrare, abilitatea de invatare, abilitatea de prioritizare si organizare, capacitatea de a ramane focusati pe obiective, s.a.m.d.

Este usor de inteles ca sunt de multe ori suprasolicitati si au nevoie de suportul celor din jur.

Nici pentru parinti lucrurile nu sunt mai simple. Parintii cu care interactionez imi vorbesc despre temerile lor care pot fi sintetizate in doua categorii importante: teama de un potential esec al copilului si teama de o alegere nepotrivita a facultatii.

Astfel, pe de o parte parintele are nevoie sa-si gestioneze propriile frici si in acelasi timp este necesar sa-i ofere adolescentului suportul.

In tot acest tablou intervin inerent toate celelalte transformari prin care adolescentul trece: nevoia de independenta, nevoia de a fi diferit, nevoia de apartenenta la un grup de prieteni, prima dragoste, s.a.m.d. In acest fel, exista riscul unor conflicte intre generatii, care concret inseamna diferenta de opinii dintre adolescent si parintii.

Gestionarea cu succes a acestor aspecte este dependenta de calitatea relatiei dintre adolescent si parinti.

Si pentru ca aceasta relatie sa fie una armonioasa, le recomand parintilor sa tina seama de urmatoarele aspecte:

Increderea in propriul copil

Nu exista copil care sa nu merite increderea parintilor sai. Chiar daca uneori gresesc, cu siguranta daca sunt ajutati sa inteleaga ce ar fi putut face diferit, acestia isi vor ajusta comportamentul.

Faptul ca parintii au incredere in ei, ii va ajuta pe adolescenti sa-si dezvolte ei insisi o imagine de sine pozitiva, ceea ce este esential in dezvoltarea lor armonioasa.

Deschiderea catre comunicarea autentica

Multi parinti imi spun ca ai lor copii nu se deschid in fata lor. Recomandarea mea este ca parintele sa faca primul pas catre o comunicare autentica. Chiar daca intr-o prima faza adolescentul poate parea la fel de reticent in a-si deschide sufletul, in timp, o va face.

 

Citeste continuarea articolului aici gandeste-pozitiv.ro