Restructurarea poziției pe care o ocupi este aproape fără excepție o veste proastă pentru oricine. Chiar dacă job-ul tău avea și minusuri, chiar dacă poate nu de puține ori te-ai gândit să-ți dai demisia, totuși să fii anunțat(ă) de la o zi la alta că vei fi nevoit(ă) să parăsești compania, este foarte neplăcut. Dacă nici nu au fost indicii care să te facă să te gândești la această situație, cu atât mai mult există riscul să te panichezi și să simți că îți fuge pamântul de sub picioare.

Dacă treci printr-un astfel de moment când ești foarte tânăr poate gestionezi mai bine situația din punct de vedere psihic, dar atunci când ai pe umeri o familie pe care o întreții și rate lunare, lucrurile se complică.

De obicei, în astfel de situații compania oferă angajaților salarii compensatorii, ceea ce reprezintă un sprijin esențial, însă aceștia au nevoie de susținere și pentru a gestiona la nivel emoțional schimbarea și pentru a beneficia de alte oportunități de carieră.

Laura a ocupat o poziție managerială în cadrul unei companii multinaționale timp de 8 ani. Și-a format o echipă pe care a coordonat-o în tot acest timp, iar rezultatele lor au fost apreciate de către top management. Însă a primit vestea că departamentul său urmează să fie desființat pentru că strategia companiei este să reducă partea de costuri.

Mi-a cerut ajutorul pentru că în cei 8 ani de când lucra în corporație nu a mai fost la interviuri și acum nu știa cum ar fi mai eficient să procedeze.

În situații similare cu cea a Laurei, din cauza sentimentului de nesiguranță, oamenii tind să accepte orice poziție care să le asigure un venit stabil. Însă aceasta nu este cea mai potrivită strategie din mai multe motive, dintre care cele mai importante sunt: dacă aplici la joburi sub nivelul tău de experiență, cel mai probabil nu vei fi selectat(ă) pentru interviu pentru că vei fi considerat(ă) supracalificat(ă); în discuțiile cu angajatorii nu vei analiza lucrurile obiectiv și riști să emiți așteptări financiare sub bugetul alocat; vei accepta aspecte ale jobului cu care în mod normal nu ai fi de acord sau vei accepta o ofertă de la o companie în care nu se regăsesc valorile tale profesionale. Procedând în acest fel, vei accepta un job de care vei fi nemulțumit(ă) în scurt timp și vei ajunge din nou în situația  de a căuta alte oportunități.

Citeste continuarea pe republica.ro