Încheierea traseului educațional și începerea celui profesional reprezintă pentru fiecare dintre noi, un moment foarte important, pe care fiecare și-l proiectează într-un anumit fel și care uneori se dovedește a fi foarte solicitant, mai ales dacă nu suntem pregățiți și pentru situațiile dificile cu care ne putem confrunta.

Iată care sunt cele mai des întâlnite situații cu care te poți confrunta și care sunt câteva dintre soluțiile pe care ți le propun:

Nu știi care dintre job-urile aferente domeniului pentru care te-ai pregătit ți se potrivește cel mai bine

Se poate întâmplă că atunci când eșți proaspăt absolvent să nu știi care dintre job-urile pentru care pregătirea universitară te recomandă, ți se potrivește.

În această situație, este indicat să te informezi cât mai în detaliu cu privire la responsabilitățile implicate de fiecare dintre job-urile din domeniul tău. Dacă vei avea o imagine cât mai concretă în raport cu ce implică job-ul respectiv, îți va fi mult mai ușor să îți dai seama ce ți se potrivește cel mai bine.

O altă variantă foarte eficientă este să candidezi pentru un internship, în cadrul unei companii, în domeniul tău de activitate, iar la finalul acestei perioade, specialiștii în Resurse Umane, te vor direcționa către poziția care ți se potrivește cel mai bine.

Nu eșți invitat(ă) la interviu

Se poate întâmpla să identifici oportunități de job pentru care eșți potrivit, însă să nu fii invitat la interviu.

În această situație este necesar să fii atent la următoarele aspecte:

  • Aplică la job-urile care necesită nivelul de experiență entry-level
  • Însoțește CV-ul de o scrisoare de intenție pe care să o adaptezi cerințelor job-ului și cu ajutorul căreia să transmiți o motivație puternică în a obține respectivul job
  • Alocă timp zilnic pentru a aplica la job-urile active pe site-urile de recrutare, astfel încât aplicația ta să fie printre primele afișate în baza de date a angajatorului

Participi la interviuri, însă nu eșți recrutat(ă)

Primul pas pentru a obține un loc de muncă constă în concretizarea unui interviu cu angajatorul.

Dacă acest pas a avut loc, însă procesul de selecție nu continuă în cazul tău, câteva dintre cauzele posibile sunt:

  • Angajatorul a decis din diverse motive blocarea acelei poziții
  • Există o incompatibilitate între profilul tău socio-profesional și mediul organizațional al acelui departament/ companii
  • Nu ai transmis că eșți suficient de motivat(ă) în obținerea acelui job
  • Angajatorul consideră că traseul profesional pe care ți l-ai propus nu poate fi concretizat în interiorul respectivei companii
  • Așteptările tale financiare depășesc bugetul angajatorului

Este important să știi că atunci când nu eșți recrutat pentru o anumită poziție nu înseamnă că nu eșți un candidat puternic în domeniul tău, ci cel mai probabil în acea situație angajatorul a decis că un alt candidat este mai potrivit.

Dacă nu primeșți un feedback până la data agreată cu angajatorul, ai posibilitatea de a contacta chiar tu persoana cu care ai susținut interviul și să-i soliciți informații.

De asemenea, poate fi util ca după interviu să faci o retrospectivă a desfășurării acestuia și să încerci să conștientizezi dacă sunt aspecte pe care le-ai fi putut aborda mai avantajos pentru ține. Însă cel mă constructiv și eficient, în cazul unui feedback negativ este să-i soliciți persoanei cu care ai susținut interviul un răspuns cât mai concret care să puncteze principalele motive pentru care nu ai fost recrutat(ă).

Salariul cu care eșți ofertat(ă) este sub așteptările tale

Se poate întâmpla ca salariul cu care te aștepți să fie recompensată muncă ta. să fie mult mai mare decât cel care ți se oferă. Cu siguranță, penru oricare dintre noi, momentul în care finalizăm studiile este asociat cu începutul independenței financiare, însă începuturile sunt caracterziate de efort din multe puncte de vedere. Este important să fii conștient că aflându-te la început de drum, eșți încă în faza de învățare. Orice job presupune transpunerea în practică a ceea ce ai învățat, însă presupune și asimilarea de alte noi cunoștințe. Când ai un prim job, esențial este să îți placă ceea ce faci și să ai posibilitatea de a profesa în domeniul pentru care te-ai pregătit. Dacă obiectivul tău va fi acela de a-ți desfășura activitatea cu maxim de profesionalism, cu siguranță vei evolua și vei avea parte implicit de câștiguri care să te mulțumească.

Pentru toate situațiile prezentate mai sus, o soluție pentru a le preîntâmpina este că încă din studenție să participi la stagii de practică, să faci voluntariat și să accesezi internship-uri, fie că sunt plătite sau nu.