Ne petrecem mare parte din viață la locul de muncă și acesta este un argument suficient pentru a conștientiza faptul că este esențial să avem un job care să ne mulțumească.

M., un angajat care lucra de douăzeci de ani în cadrul aceleiași companii mi-a spus la prima noastră întalnire că deși de multă vreme se simte nefericit la locul de muncă, nu a avut totuși curajul sa facă o schimbare.

Am discutat cu el pe parcursul ședințelor de consiliere în carieră despre felul în care se simte la job.

Aspectele pe care le-a identificat ca fiind neplăcute indicau clar faptul că avea nevoie de o schimbare.

Pentru că lucrez frecvent cu persoane care se află în aceeași situație ca si M., am decis sa redau în acest articol o parte din experiența lor.

Câteva semne ca job-ul pe care îl ai nu (mai) corespunde așteptărilor tale sunt următoarele:

Efortul depus în realizarea sarcinilor este foarte mare

Dacă simți în mod constant că sarcinile zilnice te epuizează, iți recomand sa analizezi care sunt cauzele. Concluziile la care poți ajunge sunt variate: este posibil să ai nevoie de o vacanță, este posibil să treci printr-o perioadă în care ești foarte solicitat(ă) în viața personală și acest lucru impactează asupra planului profesional sau poți ajunge la concluzia că nu te mai regăsești în activitatea pe care o desfășori.

Rezultatele muncii tale întârzie să apară

Deși ai experiența și competențele necesare, totuși rezultatele obținute sunt sub așteptări. Acest lucru se poate întampla pentru că activitatea nu mai este suficient de motivantă pentru tine, astfel incât sa fii focusat(ă) pe atingerea obiectivelor.

Satisfacțiile nu sunt pe măsura efortului depus și nu sunt de lungă durată

Nivelul de satisfacție, alături de nivelul de motivație în plan profesional, sunt un aspecte esențiale pentru că reprezintă combustibilul care ne ajută sa evoluăm. Dacă observi că sunt foarte puține lucrurile care te bucură când vine vorba despre job-ul tău, iți recomand să nu ignori acest aspect.

Tendința de amânare

În acest context, tendința de a amâna proiecte si de a întârzia livrarea rezultatelor, poate fi un indicator al faptului că nu te mai simți provocat(ă) și motivat(ă) în plan profesional.

Ești apatic(ă) și te confrunți cu stări de epuizare in mod frecvent

De cele mai multe ori, atunci când desfășurăm o activitate care ni se potrivește și care ne place, ne simțim entuziaști si plini de energie, chiar și în contextul unui efort intens si susținut. Situația inversă, în care nivelul de energie este scăzut pe o perioadă lungă de timp, poate indica faptul că avem nevoie de o schimbare.

Îți este dificil sa te motivezi la începutul zilei de lucru

Cum te simți dimineața înainte de a pleca spre birou? Ai prefera sa faci orice altceva? Ți se întâmplă frecvent?

După ce răspunzi la aceste întrebări, gândește-te la ce anume ai avea nevoie astfel încât sa te simți diferit.

Nu ai o perspectivă clară asupra viitorului tău profesional

Dacă ai constatat ca viața ta profesionala se desfășoară in virtutea inerției, poate că este momentul să intri în contact cu nevoile tale si să acționezi conform acestora.

Multora dintre noi ni se întâmplă să avem perioade în care nu reușim sa identificam ce anume ne place, ce ne motivează, de ce avem nevoie. Însă, dacă aceste perioade sunt frecvente si de lungă durată, avem responsabilitatea de a face o analiză a cauzelor. În acest fel, ne va fi mult mai ușor sa identificăm soluțiile care ni se potivesc.

În ceea ce-l privește pe M., faptul că a conștientizat care sunt punctele sale forte, a reprezentat un moment cheie, întrucât în acest fel și-a redobândit încrederea în sine și acest lucru l-a ajutat sa fie mult mai deschis la ideea de schimbare.

Vă recomand sa priviți perioadele dificile ca pe niște ocazii care vă oferă posibilitatea de a intra în contact cu ceea ce vă doriți de fapt și, în egală măsură, ca pe oportunitatea de a identifica resursele care vă vor ajuta să evoluați.