S., un bărbat de 40 de ani a apelat la serviciile de consiliere în carieră pentru că nu reușea să mențină pe termen mediu sau lung niciun job.

Această problemă îi afecta deja de multă vreme inclusiv viața personală. Cei din jur erau obosiți să-i înțeleagă comportamentul.

Pe lângă acest aspect, erau si alte neplăceri cu care se confrunta: lipsa unui venit constant, faptul că era privit cu suspiciune de potențialii angajatori, lipsa de direcție în plan profesional, sentimentul de inutilitate.

Pe parcursul experienței profesionale, am întâlnit situații similare cu cea a lui S.

Astfel, am identificat principalele cauze care conduc către un astfel de comportament:

Profesarea într-un domeniu nepotrivit

Dacă ajungi să profesezi într-un domeniu care nu corespunde așteptărilor, abilităților, valorilor și obiectivelor tale, recomandarea mea este sa evaluezi ce îți dorești să faci într-adevăr decât să continui într-o zonă care nu are nicio legătură cu tine.

Lipsa de claritate cu privire la obiectivele setate

Când începi o nouă expriență profesională, asigură-te că înțelegi exact ce se așteaptă de la tine. Altfel, riști să nu ai rezultatele pe care compania ți le-a setat, să fii demotiv(ă) și să ajungi la concluzia că nu este un context profesional potrivit pentru tine, deși poate că este de fapt.

Aștepări nerealiste în plan profesional

Dacă ai așteptări nerealiste, riști sa fii dezamăgit(ă). Îți recomand să-ți conștientizezi nevoile și așteptările, să le comunici și să fii flexibil(ă) în a gasi o cale de mijloc.

Tendința de a evita problemele

Atunci când nu ne place ce se întâmplă cu noi, aparent cea mai simplă cale este sa abandonăm. Din păcate, însă, modul nostru de a acționa de multe ori contribuie semnificativ la crearea acelui context care ne displace. Așa încât dacă nu schimbăm modul în care acționăm riscăm să repetăm experiențele neplăcute.

Lipsa de încredere in forțele propriii

De multe ori oamenii abandonează experiențe sau relații, pentru că simt că nu sunt suficient de bine pregătiți pentru a le gestiona. Astfel, este esențial să conștientizăm de unde vine această tendință de “a fugi”.

Și dacă ne simțim insuficient de buni(e), cu siguranță avem nevoie să identificăm acele resurse care ne pot fi de ajutor. De asemenea, este important să acceptam că nu putem să le știm pe toate și acest lucru este foarte bun, pentru că scopul comun al oamenilor este de a evolua constant. Deschiderea către a învăța permanent ne poate fi de un real ajutor în plan profesional.

Teama de respingere

Acestă teama este dependentă de un nivel scăzut al stimei de sine. Uneori oamenii decid sa încheie o experiență profesională din teama că dacă nu vor face ei/ele acest pas, vor fi oricum concediați.

Dacă vă confruntați cu astfel de temeri, recomandarea mea este să aveți o discuție deschisă cu superiorul direct și să-i cereți feedback. Este foarte posibil să fiți surprinși(e) de diferența de percepție.

Depresia

Depresia aduce cu sine lipsa de bucurie si motivație. Unui om care se confruntă cu această problemă îi va fi dificil să se concentreze pe sarcinile zilnice si astfel se poate manifesta dorința de a nu mai face nimic.

În acest caz, este important ca totuși să faceți eforturi pentru a gestiona activitatea profesională și în același timp să cereți ajutorul unui psiholog.

În cazul lui S. principala cauză pentru care nu putea sa-și mențină job-urile a constat în faptul că niciodată nu i-a plăcut ceea ce profesa. În timp a ajuns să creadă că este mediocru in domeniul său de activitate, dar schimbarea frecventă a job-urilor era un mecanism prin care încerca să se convingă că de fapt e o problemă care nu ține de el, ci de factori externi.

Cu ajutorul ședințelor de consiliere a conștientizat aceste lucruri și a devenit deschis în a migra către domeniul care i se potrivea de fapt.

Din păcate, uneori tindem să credem ca problemele noastre au legătură cu factori externi și că schimbarea nu ține de noi. În realitate, singurele lucruri pe care le putem schimba sunt cele care au legătură cu felul nostru de a gândi și de acționa. Până când nu înțelegem acest lucru într-un mod autentic, este posibil să ramânem captivi într-un cerc vicios.

Contactul cu noi inșine si asumarea responsabilității sunt poate dificil de gestionat, însă reprezintă singura modalitate de a fi împliniți și împăcați pe termen lung.

 Articol publicat și pe ejobs.ro