Interviul de angajare reprezintă prilejul de a afla detaliile care te interesează despre job și de a oferi informații relevante despre parcursul tău profesional.

De asemenea, este contextul în care atât tu, cât și angajatorul, faceți o selecție si luați o decizie.

Observ de multe ori faptul că personale care participă la interviuri, în calitate de candidați, se poziționează la acestea ca la niște examene și au tendința să ofere raspunsuri “corecte”.

Dacă abordezi în acest fel un interviu riști să nu fii autentic(ă) și să pierzi ocazia de a afla și tu în ce măsura ți se potrivește respectiva poziție.

Iar dacă obții job-ul, fără a ști dacă este ceea ce îți dorești, te poți confrunta cu situația în care, odată începută activitatea, îți dai seama că a fost o alegere greșită.

Printr-o astfel de situație a trecut și Marius.

“Marius are 42 de ani și are experiență considerabilă în achiziții. De 4 luni a încheiat o colaborare profesională din cauza faptului că era foarte nemulțumit de cerința angajatorului de a sta multe ore peste program.

În momentul în care și-a dat demisia era convins că își va gasi rapid un alt job, având în vedere nivelul său de experiență.

Însă au trecut deja 4 luni și nu a primit o ofertă de job.

Își dorește să identifice o poziție într-o companie mare, cu posibilități de învățare, în care sa fie respectat programul de lucru, iar salariul să fie cel puțin la nivelul celui pe care îl primea anterior.

Faptul ca a trecut o perioadă destul de lungă de timp de când nu are job, îl face să se simtă stresat.

Primește o invitație la interviu pentru un job la care a aplicat de curând.

Este foarte entuziasmat și înainte de întâlnire nu ia în calcul faptul că l-ar ajuta să afle detalii despre companie.

În cadrul interviului face tot posibilul pentru a oferi răspunsurile pe care crede că angajatorul vrea să le audă.

Este întrebat dacă este disponibil pentru un program prelungit și răspunde afirmativ. De asemenea, i se comunică grila de salarizare, care este sub așteptările sale.

Decide să nu adreseze întrebări din teama de a nu fi perceput ca fiind insistent sau pretențios și în acest fel să nu fie recrutat.

În următoarea perioadă primește oferta de angajare care este sub nivelul pe care și l-a propus, dar nu ia în calcul varianta unei negocieri, ci o acceptă.

După primele doua luni de activitate, își dă seama că este chiar mai nemulțumit decât la job-ul anterior. Așa încât decide să caute alte oportunități.”

Pentru ca un interviu de angajare să fie eficient, îți recomand să ții seama de următoarele aspecte:

Informează-te cu privire la companie

Înainte de interviu este util sa obții informații referitoare la: domeniul de activitate al companiei, dacă este o afacere românească sau multinațională, numărul de angajați, situația financiară a business-ului, ș.a.m.d.

Fii prezent(ă) pe parcursul discuției și ascultă activ

Avem tendința ca în timpul interviului să ne concentrăm foarte mult pe modul în care suntem percepuți. În acest fel riscăm să nu fim autentici în relaționarea cu persoana care ne intervievează și să nu acordăm suficientă atenție unor informații importante pentru noi.

Adresează întrebări

Este esențial ca la finalul procesului de recrutare să avem toate detaliile necesare astfel încât să putem decide la rândul nostru dacă respectivul job este sau nu potrivit nouă.

Câteva întrebari care pot fi utile indiferent de situație sunt cele referitoare la: structura departamentului din care vei face parte, cum va arăta o zi de lucru, în ce va consta perioada de integrare, care sunt posibilitățile de evoluție în cadrul organizației, bugetul alocat postului, programul de lucru si  perioada contractuală.

Manifestă-ți entuziasmul

Dacă ești cu adevărat entuziasmat(ă) de ceea ce ai aflat despre respectiva oportunitate profesională este benefic să comunici acest lucru. De multe ori, motivația candidaților cântărește semnificativ în procesul de selecție.

În timpul interviului este eficient să fim conștienți de faptul că atât noi, ca și candidați, cât și angajatorul, avem: ceva de oferit, avem puncte forte, aspecte de îmbunătățit, precum și așteptări.

Așa încât, un interviu de angajare eficient, este acela în care ambele parți oferă informațiile într-un mod autentic. Numai în acest fel ne putem asigura într-o proporție cât mai semnificativă, că o potențială colaborare va fi cel puțin satisfăcătoare atât pentru noi, cât și pentru companie.

Articol publicat și pe ejobs.ro