Pe parcursul vieții se întâmplă să experimentăm perioade în care viață personală are prioritate și perioade în care suntem mai focusati pe viață profesională.

Însă pentru majoritatea dintre noi vine un moment în care apare nevoia de a armoniza cele două zone.

Acesta este un deziderat firesc mai ales în contextul în care cele două planuri ale vieții noastre se influențează reciproc.

Pentru a stabili un echilibru între viață personală și cea profesională, vă recomand să țineți seama de câteva repere importante.

Stabilirea obiectivelor

Este util să stabiliți un set de obiective atât în plan personal, cât și profesional, astfel încât să sporiti șansele de a avea satisfacții în ambele direcții.

Din punct de vedere profesional este esențial să identificați care sunt acele aspecte care vă vor face să vă simțiți mulțumiți. Câteva exemple, ar putea fi: evoluția pe o poziție mai complexă; acumularea de noi cunoștințe; dobândirea de de noi abilități și competențe; evoluția către o situație financiară mai bună; ș.a.m.d.

Din punct de vedere personal, de asemenea, este necesar să identificați de ce aveți nevoie, astfel încât să vă simțiți împliniți. Pe acest palier, obiectivele pot avea legătură cu: descoperirea unor hobby-uri noi, precum și alocarea timpului necesar acestora; construirea unor relații cât mai autentice cu cei din jur; timp petrecut cu familia și prietenii; plecarea în călătoriile pe care vi le doriți, ș.a.m.d.

Organizarea

Trecerea în agenda a obiectivelor săptămânale și zilnice, este un obicei pe cât de simplu, pe atât de eficient.

Făcând acest lucru veți obține claritate în raport cu activitățile implicate atât de job, cât și de viață personală, veți reuși să le prioritizati și veți dobândi un confort psihic mult mai bun în momentul în care veți conștientiza care sunt lucrurile pe care le-ați îndeplinit.

Starea de prezență

De multe ori, avem tendința să nu fim în totalitate prezenți și de a lăsa ca mintea noastră să proceseze gânduri care nu au legătură cu situația în care ne aflăm.

Astfel, se poate întâmplă că în ședințele de business să ne gândim la lucruri care țin de viată personală, așa cum la fel de bine se poate să petrecem timp cu familia, dar să rememorăm aspecte care au legătură cu job-ul.

Dacă nu suntem în totalitate prezenți și conectați la ceea ce facem, există riscul să fim percepuți că fiind absenți și neimplicați, ceea ce ne poate eroda în timp atât relațiile personale, cât și pe cele profesionale.

Totodată, acest tip de comportament are un impact negativ asupra nivelului de eficientă, pentru că în mod real nu putem controla sau acționa decât asupra a ceea ce trăim în acel moment.

În acest context, este, de asemenea, esențial să evităm situațiile care ne deconectează de la ceea ce facem. Astfel încât, este eficient să stabilim granițe între viață personală și cea profesională, fără a fi totuși rigizi.

Autovalorizarea și valorizarea lucrurilor bune de care avem parte

Este într-adevăr firesc să existe nevoia de a evolua permanent atât profesional, cât și personal. Însă pentru că acest proces să fie unul sănătos și care să nu ne aducă neplăceri pe parcursul timpului, este necesar să conștientizăm fiecare reușită și să ne ne dăm voie să ne bucurăm.

Totodată, este important să identificăm care este meritul nostru în atingerea obiectivelor stabilite; în acest fel vom dobândi din ce în ce mai multă încredere în noi înșine.

Reducerea tendinței de a fi perfecționist(ă)

E adevărat că tendința de a face totul perfect ne poate împinge pentru o vreme înainte, însă, din păcate în multe cazuri costurile în ceea ce privește starea psihică sunt mult prea mari.

Acceptarea variantei că în anumite situații putem eșua și deschiderea de a o lua de la capăt, este o abordare sănătoasă și care ne ajută să fim într-adevăr împăcați și mulțumiți de noi.

Existența unui echilibru perfect între viața personală și cea profesională poate fi de multe ori imposibil de atins, însă ceea ce contează în realitate este să ne simțim cât se poate de împliniți din ambele perspective și mai important decât atât, este să trăim viață pe care ne-o dorim într-un mod autentic.

Articol publicat și pe cariereonline.ro