Pe parcursul vietii se intampla sa experimentam perioade in care viata personala are prioritate si perioade in care suntem mai focusati pe viata profesionala.

Insa pentru majoritatea dintre noi vine un moment in care apare nevoia de a armoniza cele doua zone.

Acesta este un deziderat firesc mai ales in contextul in care cele doua planuri ale vietii noastre se influenteaza reciproc.

Pentru a stabili un echilibru constant intre viata personala si cea profesionala, va recomand sa tineti seama de cateva repere importante.

Stabilirea obiectivelor

Este util sa stabiliti un set de obiective atat in plan personal, cat si profesional, astfel incat sa sporiti sansele de a avea satisfactii in ambele directii.

Din punct de vedere profesional este esential sa identificati care sunt acele aspecte care va vor face sa va simtiti multumiti. Cateva exemple, ar putea fi: evolutia pe o pozitie mai complexa; acumularea de noi cunostinte; dobandirea de de noi abilitati si competente; evolutia catre o situatie financiara mai buna; s.a.m.d.

Din punct de vedere personal, de asemenea, este necesar sa identificati de ce aveti nevoie, astfel incat sa va simtiti impliniti. Pe acest palier, obiectivele pot avea legatura cu: descoperirea unor hobby-uri noi, precum si alocarea timpului necesar acestora; construirea unor relatii cat mai autentice cu cei din jur; timp petrecut cu familia si prietenii; plecarea in calatoriile pe care vi le doriti, s.a.m.d.

Organizarea

Trecerea in agenda a obiectivelor saptamanale si zilnice, este un obicei pe cat de simplu, pe atat de eficient.

Facand acest lucru veti obtine claritate in raport cu activitatile implicate atat de job, cat si de viata personala, veti reusi sa le prioritizati si veti dobandi un confort psihic mult mai bun in momentul in care veti constientiza care sunt lucrurile pe care le-ati indeplinit.

Starea de prezenta

De multe ori, avem tendinta sa nu fim in totalitate prezenti si de a lasa ca mintea noastra sa proceseze ganduri care nu au legatura cu situatia in care ne aflam.

Astfel, se poate intampla ca in sedintele de business sa ne gandim la lucruri care tin de viata personala, asa cum la fel de bine se poate sa petrecem timp cu familia, dar sa rememoram aspecte care au legatura cu job-ul.

Daca nu suntem in totalitate prezenti si conectati la ceea ce facem, exista riscul sa fim perceputi ca fiind absenti si neimplicati, ceea ce ne poate eroda in timp atat relatiile personale, cat si pe cele profesionale.

Totodata, acest tip de comportament are un impact negativ asupra nivelului de eficienta, pentru ca in mod real nu putem controla sau actiona decat asupra a ceea ce traim in acel moment.

In acest context, este, de asemenea, esential sa evitam situatiile care ne deconecteaza de la ceea ce facem. Astfel incat, este eficient sa stabilim granite intre viata personala si cea profesionala, fara a fi totusi rigizi.

Autovalorizarea si valorizarea lucrurilor bune de care avem parte

Este intr-adevar firesc sa existe nevoia de a evolua permanent atat profesional, cat si personal. Insa pentru ca acest proces sa fie unul sanatos si care sa nu ne aduca neplaceri pe parcursul timpului, este necesar sa constientizam fiecare reusita si sa ne ne dam voie sa ne bucuram.

Totodata, este important sa identificam care este meritul nostru in atingerea obiectivelor stabilite; in acest fel vom dobandi din ce in ce mai multa incredere in noi insine.

Reducerea tendintei de a fi perfectionist(a)

E adevarat ca tendinta de a face totul perfect ne poate impinge pentru o vreme inainte, insa, din pacate in multe cazuri costurile in ceea ce priveste starea psihica sunt mult prea mari.

Acceptarea variantei ca in anumite situatii putem esua si deschiderea de a o lua de la capat, este o abordare sanatoasa si care ne ajuta sa fim intr-adevar impacati si multumiti de noi.

Existenta unui echilibru perfect intre viata personala si cea profesionala poate fi de multe ori imposibil de atins, insa ceea ce conteaza in realitate este sa ne simtim cat se poate de impliniti din ambele perspective si mai important decat atat, este sa traim viata pe care ne-o dorim intr-un mod autentic.

Articol publicat si pe cariereonline.ro