Concediul de odihna este mai inainte de toate un semn de respect fata de propria persoana.

Oricat de mult ti-ar placea ceea ce faci o perioada de repaus este necesara si utila. Necesara pentru ca te ajuta sa te deconectezi de la viata cotidiana si utila pentru ca dupa aceasta perioada vei fi mai eficient(a) la locul de munca, dar si mai bine ancorat(a) in plan personal.

Am observat ca multe persoane decid ca, de exemplu, pe perioada verii sa aiba weekend-uri prelungite, insa pentru a beneficia intr-adevar de avantajele unui concediu, va recomand sa aveti un minim de doua saptamani consecutive pe care sa le alocati odihnei.

Ce se intampla insa daca pe parcursul anului nu alocati timp concediului?

Nivelul de oboseala fizica si psihica creste

Pe parcursul unui an avem parte de provocari atat in sfera profesionala, cat si in cea personala. Pentru a face fata cu succes acestor provocari este necesar sa investim resurse, iar acest lucru conduce in timp, la acumularea unui nivel crescut de oboseala.

Nivelul de concentrare scade

In conditiile in care suntem din ce in ce mai obositi, devine dificil sa ne concentram pe lucrurile pe care este necesar sa le rezolvam. Astfel, desi in mod obisnuit putem beneficia de o capacitate optima de focusare pe responsabilitatile pe care le gestionam, daca nu ne acordam un repaus abilitatea de a ne concentra va avea de suferit.

Eficienta este afectata

Fiecare dintre noi gestionam o serie de roluri care ne solicita atat fizic, cat si psihic. Este esential ca periodic sa luam o pauza si sa ne concentram pe noi insine, acordand atentia cuvenita nevoilor noastre.

Rezultatele profesionale sunt afectate

Desi uneori suntem tentati sa credem ca pentru a obtine rezultate este necesar sa acordam cat mai mult timp obiectivelor noastre, uneori este recomandat sa ne distantam de acestea pentru a gasi cele mai potrivite solutii.

Starea de sanatate poate fi periclitata

Stim cu totii ca sanatatea este cea mai importanta, insa, din pacate, uneori uitam sa avem grija de acest aspect. Daca lucram fara incetare, putem ajunge la un nivel crescut de epuizare fizica si psihica si in acest fel in timp ne este afectata sanatatea.

Concediul de odihna ne ajuta sa reintram in contact cu noi insine, sa ne acordam timp si sa facem acele lucruri care ne incarca de energie pozitiva si care ne aduc bucurie.

Pentru ca vacanta sa aiba intr-adevar un impact pozitiv, va recomand sa va deconectati de acele lucruri care fac parte din rutina zilnica. Cu alte cuvinte, evitati sa raspundeti la e-mail-uri sau la telefonul de serviciu, atunci cand sunteti in concediu.

Fiecare dintre noi are o alta perspectiva in ceea ce priveste conceptul de vacanta perfecta. Oricare ar fi viziunea voastra, este esential sa faceti astfel incat perioada concediului sa corespunda criteriilor voastre, fie ca aveti nevoie de liniste, de relaxare, de aventura sau explorare.

Articol publicat si pe cariereonline.ro