Atunci când ai o poziție nouă deschisă în cadrul companiei probabil că cea mai mare importanță este alocată identificării persoanelor care au experiența, specializările și competențele necesare.

Însă la fel de importante sunt abilitățile pe care le au persoanele pe care le aduci în echipă . Soft skill-urile contribuie foarte mult la atingerea obiectivelor de către noii colegi și asigură și o retenție mai bună în cadrul companiei.

Abilitățile de comunicare

Chiar și atunci când recrutezi pentru roluri tehnice abilitățile de comunicare sunt importante. Capacitatea de a asculta activ, deschiderea de a adresa întrebări și de prezentare a propriului punct de vedere sunt aspecte care contribuie foarte mult la obținerea unor rezultate bune în activitatea profesională.

Spiritul de echipă

Abilitatea de a lucra bine împreună cu ceilalți colegi și de a contribui la atingerea obiectivelor stabilite la nivel de echipă va eficientiza modul în care sunt gestionate task-urile.

De asemenea, o atitudine constructivă în situații în care apar neînțelegeri în interacțiunea cu ceilalți colegi va ajuta la crearea unei atmosfere de lucru plăcute.

Proctivitatea

Capacitatea de a veni cu idei noi și de a avea noi ințiative va contribui la dezvoltarea activității și la obținerea unor rezultate din ce în ce mai bune.

Management-ul timpului

Abilitatea de organizare a propriei activități, de prioritizare a task-urilor și gestionarea eficientă a timpului sunt aspecte importante care pot aduce un plus echipei și activității.

Capacitatea de a lua decizii

Abilitatea de a lua decizii bune referitoare la propria activitate este, de asemenea, foarte importantă și reprezintă un aspect pe care este util să-l analizezi în procesele de recrutare.

Capacitatea de a identifica soluții

În cadrul activității pot aparea situații care să necesite găsirea unor soluții eficiente.

O bună capacitate de a analiza respectivele situații, de a găsi cea mai bună soluție și de a o implementa, va contribui în mod semnificativ la succesul persoanei care se alatură echipei.

Abilitatea de a învăța lucruri noi și adaptabilitatea

Mai ales în domeniile în care apar frecvent noi informații este necesar ca oamenii să aibă capacitatea de a se familiariza cu toate aceste aspecte și de a le aplica în activitatea lor profesională.

Este, de asemenea, important ca noii colegi să fie și motivați să se dezvolte profesional și să fie din ce în ce mai bine pregătiți.

Deși de multe ori este necesar ca acoperirea poziției deschise să fie cât mai rapidă, abordarea aspectelor care țin și de zona de soft skills va face diferența în aducerea celei mai potrivite persoane în cadrul echipei.