De multă vreme mă gândesc să scriu povestea unui copac care este un exemplu de reziliență pentru noi toți. Am tot amânat momentul, însă acum este cu siguranță cel mai potrivit să împărtășesc cu voi această întâmplare.

Acum ceva timp am fost cu toții surprinși de o ploaie înghețată. În urma acestui fenomen meteorologic natura a rămas înghețată și casantă. Vântul puternic din acea perioadă a rupt copacii care erau mai fragili.

În zona în care locuiesc, chiar în fața ferestrei, era un astfel de copac. Tot ce s-a întâmplat în acea perioadă i-a smuls o parte importantă din crengi și din trunchi.

Vecinii se gândeau să-l tăiem, însă am fost câțiva care i-am dat o șansă, așa că acest lucru nu s-a întâmplat.

Îmi amintesc că eram în fața laptop-ului și lucram, când am auzit sunetul unei drujbe. Am ieșit într-un suflet afară. I-am spus celui care era lângă copac să nu-l taie. Din fericire, nu a fost nevoie să-l conving. Venise doar să-i taie crengile și partea din trunchi care se rupseseră și erau rămase agățate.

Într-o zi din primvara care a urmat, am fost fascinantă să vad că crengile rămase erau pline de flori, iar din trunchiul copacului răsărise o nouă parte verde, proaspătă.

Am simțit că pentru mine acest copac este o lecție. O lecție despre reziliență, speranță, putere, frumusețe, adaptare, continuitate, perseverență.

Acum, cu toții trecem printr-o perioadă în care ne simțim poate mai nesiguri și în care este necesar să ne adaptăm la o schimbare pe care nu am preconizat-o.

Se vorbește despre efectele economice care vor urma acestei perioade și mulți dintre oamenii cu care discut, îmi spun că se tem pentru cum îi va afecta profesional tot ceea ce se întâmplă acum.

În orice moment provocator din viața noastră personală sau colectivă, avem două variante: să ne lăsăm copleșiți sau să ne adaptăm și să găsim soluții.

Cu siguranță, cea de-a doua variantă este cea utilă și productivă.

Ce putem face pentru a trece cu bine prin această perioadă?

Să trăim în prezent, într-un mod conștient

Cel mai contraproductiv lucru pe care îl putem face este să construim scenarii negative. Din păcate, creierul nostru are capacitatea de a construi ipoteze catastrofice. Este bine să ne oprim atunci când vedem că ne zboară gândul în astfel de direcții și să ne ancorăm în prezent.

Să ne expunem la surse de informare cu măsură

Dacă vom dedica majoritatea resursele de timp căutând informații despre coronavirus, acest subiect ne va acapara mare parte din realitatea pe care o trăim.

Este justificat faptul că ne dorim să fim informați, însă viața noastră nu se reduce la acest aspect.

Să filtrăm informațiile

În situații dificile este mai important decât oricând să folosim gândirea critică. Atunci când primim o informație este necesar să stabilim în ce măsură are sens pentru noi și să analizăm dacă este argumentată într-un mod coerent.

De asemenea, vă recomand să evitați să purtați discuții ample cu persoane care au tendința de a fi negativiste. Atât negativismul, cât și pozitivismul, sunt contagioase.

Să ne menținem pe cât posibil o rutină zilnică

Pentru cei care în această perioadă lucrează de acasă este important să își exerseze capacitatea de a fi organizați și de a se adapta.

Aceste două abilități cu siguranță vă vor fi de mare ajutor și după ce această perioadă va fi lasată în trecut.

Să facem acele lucruri pe care le-am amânat

Da, acum poate fi momentul potrivit să te înscrii la un curs online care te ajută în carieră, să începi să-ți îmbunătățești competențele înr-o limbă străină, să îți refaci CV-ul sau să îți analizezi parcursul profesional și să-ți faci un plan de carieră.

Nu că ar fi minunat dacă am ieși cu toții din această perioadă mai bine pregătiți pentru viață?

Să învațăm lucruri noi

Asta te va ajuta să-ți exersezi capacitatea de a fi flexibil(ă) și de a te adapta și mai important decât orice, te va ajuta să ai mai multă încredere în tine.

Poți încerca o rețetă nouă de mâncare, poți învăța să pictezi, să faci makeup, să te familiarizezi cu tehnicile design-ului 3D și poți învăța cam orice lucru nou îți propui.

Să facem mișcare

“Mente sana in corpore sano”, este un citat actual oricând. În situații provocatoare avem nevoie de o minte lucidă, iar sportul este aliatul nostru în atingerea acestui obiectiv.

Sunt săli de fitness care țin cursuri online, puteți găsi pe internet filmulețe cu exerciții fizice sau puteți efectiv să faceți timp de 15 minute câteva mișcări simple de gimnastică.

Să comunicăm, dar într-un mod responsabil

Da, este important să vorbim despre emoțiile și gândurile noastre, dar este bine să învățăm să le gestionăm și să lucrăm noi înșine cu ele.

Dacă avem anumite griji este productiv să analizăm cât sunt ele de realiste și să facem eforturi pentru a ne liniști. Puteți experimenta tehnici de realxare si de mindfulness.

Cei dragi sunt acolo pentru noi pentru a ne asculta, însă este responsabil să fim atenți, astfel încât să nu-i împovărăm.

Tot ce trăim acum ne poate fi de ajutor ulterior. Ține foarte mult de noi să rămânem echilibrați și să ne dezvoltăm resursele pe care să le putem folosi toată viața de aici înainte.

Să fim un exemplu de urmat

Și tu poți fi un leader în comunitatea ta. Fii acel om care oferă un exemplu pozitiv, fii acel om de care și tu ai avea nevoie acum.

De asemenea, vă recomand să fiți responsabili față de voi și față de cei din jur. Suntem o comunitate și funcționăm în consecință atât personal, cât și profesional. Tocmai din acest motiv este vital să facem tot ce ține de noi pentru ca situația actuală să fie sub control și să fim bine cu toții.

Să ne amintim că nimic nu este permanent, viața este dinamică, totul este în mișcare, schimbarea este singura constantă.

Copacul este înflorit din nou și ne transmite un mesaj puternic: vom fi bine!

Articol publicat și pe ejobs.ro