Tinerii care aleg să facă voluntariat sunt percepuți că fiind persoane active și responsabile, atuuri apreciate atât în mediul educațional, cât și în cel profesional.

Care sunt principalele argumente care susțin utilitatea implicării tinerilor în activitatea de voluntariat?

Își dezvoltă abilitățile

Prin educația formală fiecare individ își dezvoltă o serie de abilități, însă doar prin activități practice acestea pot fi integrate și dezvoltate la un nivel superior.

Astfel încât, voluntariatul reprezintă contextul potrivit pentru ca tinerii să-și pună în practică abilitățile și să obțînă rezultate prin prisma acestora.

Implicit, faptul că vor atinge obiectivele presupuse de activitatea pe care o desfășoară le va consolida în timp încrederea în sine.

 Își formează competențele

Atât în metodologia de admitere la anumite facultăți, cât și în procesul de angajare sunt necesare diverse competențe; de exemplu: competențele lingvistice, digitale, antreprenoriale, sociale, ș.a.m.d.

Este important că atunci când specificam o anumită competență să fie menționat contextul în care aceasta a fost dobândită.

De multe ori, formarea unei competențe prin prisma unei activități practice va avea un impact mai mare decât dobândirea acesteia în urmă unui curs teoretic.

Acumulează experiență

Lipsa experienței profesionale reprezintă una dintre problemele cu care tinerii se confruntă în procesul de integrare pe piață muncii.

Însă, acest impediment poate fi evitat, în contextul în care tânărul se va implica în activități care îl vor ajuta să acumuleze experiență în zona sa de interes.

Totodată, voluntariatul facilitează dobândirea unor strategii de planificare a activității și de organizare a timpului, iar în acest fel tinerii devin mai responsabili.

Un alt aspect important este reprezentat de prilejul de a acumula informații de la specialiști care profesează în domeniul respectiv de activitate.

Află ce activități le plac

Identificarea domeniului de activitate potrivit este un proces care pentru a fi eficient este de preferat să înceapă încă din perioada liceului.

Sunt situațîi în care tinerii aleg o anumită facultate fără să știe ce va presupune concret activitatea lor după finalizarea acesteia.

Voluntariatul permite tinerilor să intre în contact cu diverse domenii de activitate, astfel încât să conștientizeze ce li se potrivește și ce îi motivează.

Își dezvoltă rețeaua de contacte

Făcând voluntariat tinerii cunosc persoane care au aceleași valori ca și ei și au, de asemenea, ocazia să interacționeze cu persoane cheie din anumite domenii  de activitate, care le pot servi drept modele profesionale.

Chiar și situația în care aleg o activitate care nu li se potrivește reprezintă un avantaj pentru că în acest fel se autocunosc și pot afla mult mai ușor care este traseul educațional și profesional  pe care își doresc să-l urmeze.

Tinerii pot alege să facă voluntariat într-un domeniu care le place și să susțină în același timp o cauza în care cred.

 

Articol publicat  și pe site-ul cariereonline.ro.