Tinerii care aleg sa faca voluntariat sunt perceputi ca fiind persoane active si responsabile, atuuri apreciate atat in mediul educational, cat si in cel profesional.

 

Care sunt principalele argumente care sustin utilitatea implicarii tinerilor in activitatea de voluntariat?

 

Isi dezvolta abilitatile

Prin educatia formala fiecare individ isi dezvolta o serie de abilitati, insa doar prin activitati practice acestea pot fi integrate si dezvoltate la un nivel superior.

Astfel incat, voluntariatul reprezinta contextul potrivit pentru ca tinerii sa-si puna in practica abilitatile si sa obtina rezultate prin prisma acestora.

Implicit, faptul ca vor atinge obiectivele presupuse de activitatea pe care o desfasoara le va consolida in timp increderea in sine.

 

 Isi formeaza competentele

Atat in metodologia de admitere la anumite facultati, cat si in procesul de angajare sunt necesare diverse competente; de exemplu: competentele lingvistice, digitale, antreprenoriale,sociale, s.a.m.d.

Este important ca atunci cand specificam o anumita competenta sa fie mentionat contextul in care aceasta a fost dobandita.

De multe ori, formarea unei competente prin prisma unei activitati practice va avea un impact mai mare decat dobandirea acesteia in urma unui curs teoretic.

 

Acumuleaza experienta

Lipsa experientei profesionale reprezinta una dintre problemele cu care tinerii se confrunta in procesul de integrare pe piata muncii.

Insa, acest impediment poate fi evitat, in contextul in care tanarul se va implica in activitati care il vor ajuta sa acumuleze experienta in zona sa de interes.

Totodata, voluntariatul faciliteaza dobandirea unor strategii de planificare a activitatii si de organizare a timpului, iar in acest fel tinerii devin mai responsabili.

Un alt aspect important este reprezentat de prilejul de a acumula informatii de la specialisti care profeseaza in domeniul respectiv de activitate.

 

Afla ce activitati ii plac

Identificarea domeniului de activitate potrivit este un proces care pentru a fi eficient este de preferat sa inceapa inca din perioada liceului.

Sunt situatii in care tinerii aleg o anumita facultate fara sa stie ce va presupune concret activitatea lor dupa finalizarea acesteia.

Voluntariatul permite tinerilor sa intre in contact cu diverse domenii de activitate, astfel incat sa constientizeze ce li se potriveste si ce ii motiveaza.

 

Isi dezvolta reteaua de contacte

Facand voluntariat tinerii cunosc persoane care au aceleasi valori ca si ei si au de asemenea, ocazia sa interactioneze cu persoane cheie din anumite domenii  de activitate, care le pot servi drept modele profesionale.

Chiar si situatia in care aleg o activitate care nu li se potriveste reprezinta un avantaj pentru ca in acest fel se autocunosc si pot afla mult mai usor care este traseul educational si profesional  pe care isi doresc sa-l urmeze.

Tinerii pot alege sa faca voluntariat intr-un domeniu care le place si sa sustina in acelasi timp o cauza in care cred.

 

Articol publicat si pe site-ul cariereonline.ro.