Una dintre problemele cu care tinerii absolvenți de studii superioare se confruntă este lipsa de experiență profesională.
În majoritatea cazurilor, cei care au pe lângă studii, și experiență în muncă au șanse mai mari în a obține job-ul pe care și-l doresc.
Iată 6 soluții eficiente care te vor ajuta să eviți situația de a nu avea acces la job-ul pe care ți-l doreșți din cauza lipsei de experiență și care îți vor permite să te concentrezi în același timp și pe studii.

1. Voluntariatul
Tinerii care aleg să facă voluntariat sunt percepuți că fiind persoane responsabile și implicate, atuuri importante în procesul de selecție în vederea angajării.
Poți face voluntariat întru-un domeniu care îți place și să susții o cauza în care crezi.
Asociațiile cu care poți colabora au domenii de activitate variate, cum sunt: mediul înconjurător, sănătate, educație, probleme sociale, etc.

2. Practica
Cu siguranță student fiind, vei avea de urmat stagii de practică. Această este ocazia perfectă să te implici cât mai mult, pentru că poți testa cum pot fi aplicate informațiile teoretice pe care le-ai acumulat. Încearcă să obții un stagiu de practică într-o companie în care pe viitor ți-ar plăcea să lucrezi.

3. Internship
În majoritatea cazurilor, companiile multinaționale sunt cele care deschid programe de internship. Acestea pot fi atât plătite, cât și neplătite. Însă cel mai mare beneficiu este că aceste programe îți oferă ocazia să te familiarizezi cu mediul organizațional și să îți faci contacte noi.
De asemenea, există posibilitatea că unele firme să-ți ofere posibilitatea de angajare după încheierea internship-ului. Pe de altă parte, dacă munca ta a fost apreciată, vei putea obține la momentul potrivit mult mai ușor un job în cadrul respectivei organizații. Îți recomand că la finalul colaborării să soliciți o recomandare de la superiorul direct, cu siguranță te va ajuta pe viitor.

4. Job part time
Dacă timpul îți permite, sau vrei ca pe timpul vacanței să îmbini utilul cu plăcutul, poți accesa un job de tip part time. Aceasta este o variantă foarte bună și pentru a avea propriul tău venit.
Cele mai des întâlnite job-uri pentru tineri sunt cele de operator call center, operator sondaje de opinie, promoter, precum și cele în secretariat sau traduceri.

5. Asociații pentru studenți

Fiind membru într-o astfel de asociație vei avea ocazia să interacționezi cu tineri care au aceleași valori ca și ține, să cunoști oameni noi și să te implici în diverse proiecte, care te vor ajuta să-ți dezvolți aptitudinile.

6. Work & Travel
Prin programul Work&Travel, poți accesa un job plătit pe perioada verii în America și, de asemenea, vei avea ocazia să călătoreșți.
Înscrierea în program presupune achitarea unei taxe, însă suma respectivă va fi recuperată din câștigurile financiare ulterioare.

În funcție de disponibilitatea de timp pe care o ai, poți opta pentru una sau mai multe dintre variantele de mai sus, astfel încât atunci când finalizezi studiile să ai, de asemenea, experiență.

Câteva dintre beneficiile pe care le vei avea în acest fel, sunt:
– Te vei responsabiliza
– Vei avea ocazia să-ți dezvolți aptitudinile
– Experimentând mai multe tipuri de activitate, vei putea decide care este traseul profesional pe care ți-l doreșți
– Vei afla care sunt așteptările pe care le ai de la un potențial angajator
– Vei avea ocazia să acumulezi informații utile de la specialișți din domeniul tău de activitate
– Vei avea mai multă încredere în ține
– Vei obține mai ușor job-ul pe care ți-l doreșți după finalizarea studiilor

Acumularea de experiență profesională pe parcursul facultății, reprezintă un atu puternic, care te poate diferenția în sens pozitiv de persoane care au aceleași studii ca și ține.