Primul pas important in traseul educational si implicit profesional, este alegerea specializarii din ciclul liceal.

Avand in vedere varsta la care un elev trebuie sa aleaga ce profil liceal urmeaza , exista riscul ca decizia sa-i fie influentata  cu precadere de factori externi. Insa, pentru ca aceasta decizie sa aiba un impact pozitiv pe termen lung, este necesar sa fie luata in acord cu motivatia intrinseca a fiecarui individ in parte.

O alegere corecta in ceea ce priveste profilul liceal, creste sansele ca elevul sa aiba un traseu educational coerent, iar  acest lucru il va conduce spre profesia potrivita si spre cariera care ii va aduce satisfactii pe viitor.

In caz contrar, pot aparea situatii precum: lipsa de entuziasm si blazarea, lipsa rezultatelor in pofida eforturilor depuse,  lipsa de perspectiva, nivelul scazut de implicare, stari de epuizare si apatie, s.a.m.d.

In acest context este important sa tinem cont de principalele criterii care il ajuta pe elev sa faca alegerea cea mai potrivita pentru el.

 

  1. Materiile preferate

Domeniile de studiu pentru care elevul are o preferinta si la care obtine implicit, cele mai bune rezultate, pot indica atat zona sa de interes cat si setul de abilitati pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului; acesti doi factori fiind determinanti in alegerea profilului liceal.

 

  1. Abilitatile

Prin abilitati intelegem potentialul unei persoane de a invata si de a obtine performanta intr-un anumit domeniu.

Abiltatile pot fi: verbale, numerice, spatiale, artistice, sociale, etc.

 

  1. Interesele

Interesele reprezinta setul de preferinte ale unei persoane pentru un anumit domeniu de studiu sau de activitate.

Acestea pot fi de tip: antreprenorial, artistic, conventional, investigativ, realist sau social.

 

  1. Pasiunile

Pasiunile reprezinta o modalitate foarte buna de autocunoastere pe de  o parte si de dezvoltare a abilitatilor, pe de alta parte.

Tocmai de aceea, este important ca fiecare elev sa acorde atentie si timp hobby-urilor pe care le are.

 

  1. Competentele care-i sunt necesare elevului

In functie de specializarea liceala sunt dezvoltate cu precadere anumite competente.

De exemplu, in cadrul unui profil filologic, vor fi dezvoltate competentele lingvistice, spre deosebire de profilul real unde vor fi dezvoltate in mod special competentele informatice.

In functie de planul de cariera pe termen mediu, al elevului, pot fi identificate competentele de care va avea nevoie in viitor si pe care este necesar sa le dezvolte.

 

  1. Obiectivele educationale pe termen mediu

In cazul in care elevul si-a cristalizat preferinta pentru un anumit domeniu de activitate, este important ca atat alegerea profilului liceal cat si cea a studiilor universitare sa fie in acord cu respectivul domeniu.

De exemplu, daca o persoana intentioneaza sa isi construiasca o cariera juridica, va alege ca profil liceal stiintele socio-umane, spre deosebire de situatia in care isi doreste sa devina Inginer IT, in acest caz specializarea potrivita fiind matematica-informatica.

In ceea ce priveste acest criteriu, este foarte important ca elevul sa aiba o motivatie intrinseca pentru respectivul domeniu si sa nu fie influentat de factori externi.

 

  1. Discutii cu elevi de liceu

Aceste discutii sunt importante in procesul de decizie, insa este fundamental ca elevul sa aiba ocazia sa discute cu persoane care studiaza diverse specializari, astfel incat sa poata obtine un volum cat mai mare de informatii si sa fie redus cat de mult posibil riscul de a fi influentat.

Luarea deciziei cu privire la profilul liceal trebuie privita ca un proces pe care fiecare individ il experimenteaza in mod diferit si subiectiv. In cadrul acestui proces toate criteriile expuse sunt importante, insa pentru ca alegerea sa fie una autentica este necesar ca acestea sa fie corelate.

Analizand si punand in legatura aceste informatii, obtinem profilul vocational al elevului, care este un instrument foarte util in identificarea domeniului de activitate potrivit si in construirea traseului educational.

 

Articol publicat si pe cariereonline.ro.