Facultatea este primul pas pe care îl facem în carieră și care ne condiționează parcursul profesional.

Însă, cum iți dai seama dacă ai făcut o alegere nepotrivită?

În continuare, iți voi prezenta principalele semne, care indică faptul că poate este necesar sa-ți reevaluezi opțiunea in privința studiilor.

Lipsa de motivație

Dacă îți lipseste motivația pentru a participa la cursuri, seminarii și pentru a te implica în proiecte, întreabă-te care este cauza. Dacă răspunsul este ca nu-ți place ceea ce studiezi, este foarte probabil ca alegerea ta să nu fie cea potrivită.

Lipsa entuziasmului

Când vorbești despre ceea ce studiezi cu cei din familie sau cu prietenii tăi ești de neoprit? Sau mai degrabă este genul de subiect pe care ai prefera să nu-l abordezi?

Dacă cea de-a doua variantă este cea în care te regăsești înseamnă că nivelul tău de motivație nu este cel pe care îl are o persoană căreia i se potriveste facultatea pe care o urmează.

Lipsa de implicare

Dacă proiectele de la facultate sunt pentru tine un motiv de stres, iar dacă ai avea această posibilitate, ai alege să renunți la ele, poate fi, de asemenea, un semn ca nu te afli în locul potrivit.

Practica a fost o dezamăgire

Stagiile de practică iți oferă posibilitatea sa intri în contact cu domeniul în care poți profesa dupa terminarea facultății.

Dacă interacțiunea directă cu domeniul pentru care te pregătești, a reprezentat o dezamăgire, intreabă-te dacă chiar iți doresti să continui pe această direcție.

Lipsa de curiozitate

Dacă studiezi ceea ce îți place și există pasiune pentru respectivul domeniu, cu siguranță va exista si curiozitatea de a afla cât mai multe informații. Tu esti curios(ă) sau mai degraba plictisit(ă) de majoritatea cursurilor la care participi?

Lipsa de perspectivă

Daca niciuna dintre variantele de job la care vei avea acces prin prisma facultății nu iți stârneste interesul, este esențial să îți dai seama care sunt cauzele acestei situații.

Rezultatele obținute sunt sub asteptări

Deși faci eforturi pentru a te pregăti pentru examene, rezultatele nu sunt pe măsură și simți că nu ești suficient de eficient(ă).

Dacă te regăsești în majoritatea acestor aspecte, poate că într-adevăr specializarea universitară pe care ai ales-o nu ți se potriveste.

Ce e de făcut?

Primul pas in găsirea unei soluții este să fii sincer(ă) cu tine și sa iți clarifici dacă facultatea aleasă este sau nu o opțiune potrivită pentru tine.

Dacă răspunsul este negativ, iată ce poți face:

O întrebare eficientă ar putea fi: “Dacă ar fi să aleg din nou o facultate, ce aș alege?”

În funcție de cât de diferită este opțiunea actuală de ceea ce studiezi, poți alege fie să urmezi un program de masterat care să iți faciliteze accesul la domeniul dorit, fie să alegi o altă facultate.

Sunt situații în care se întamplă să nu facem cele mai potrivite alegeri, însa este esențial ca în momentul în care conștientizăm acest lucru, sa fim deschiși în a face schimbările care să ne conduca spre ceea ce ne dorim într-un mod autentic.

                                                                             Articol publicat și pe ejobs.ro