Profesia  reprezinta un rezultat al tuturor deciziilor din sfera educationala, dintre care cea mai importanta este alegerea facultatii.

Prin prisma profesiei avem acces la job-uri dintr-un anumit domeniu, iar suma experientelor profesionale reprezinta cariera pe care o construim.
Pentru ca tinerii sa aiba ocupatia care sa-i conduca spre implinirea profesionala, este necesar ca alegerile lor sa nu fie intamplatoare, ci sa fie in acord cu motivatia lor intrinseca..

Insa, sunt situatii in care liceenii aflati in contextul de a opta pentru o anumita facultate sunt ghidati de criterii inadecvate, cum sunt:

 

 1. Este facultatea pentru care opteaza prietenii lor

In adolescenta, cercul de prieteni este foarte important pentru tineri, pentru ca impart in principiu aceleasi valori, pasiuni, mod de viata.

Totodata, tranzitia la statutul de student reprezinta o schimbare insemnata pentru tineri si poate sa  existe tendinta ca in acest nou context sa caute elemente de familiaritate care sa-i faca sa se simta mai confortabil.

Avand in vedere aceste aspecte, apare riscul ca tinerii sa ia in calcul facultatile care se afla in lista de optiuni ale prietenilor lor.

In aceasta situatie, este necesar ca ei sa fie sustinuti in a analiza intr-un mod autentic ce anume li se potriveste. De asemenea, este util  ca ei sa priveasca aceasta noua etapa ca pe un prilej de a cunoaste oameni noi, fara a fi niciun impediment in cultivarea vechilor prietenii.

 

 1. Un membru al familiei a absolvit aceasta facultate

In situatia in care tanarul este fascinant dintotdeauna de profesia unuia dintre membrii familiei sale, daca face aceeasi alegere poate fi o decizie corecta. Insa, nu este constructiv sa ia aceasta hotarare pentru a continua “traditia” familiei, de exemplu.

 

 1. In facultate va studia materii la care a avut rezultate foarte bune in liceu

Este esential ca tanarului sa-i placa ce studiaza in facultate. Insa, este indicat sa coreleze acest lucru cu ce va face concret dupa finalizarea studiilor, astfel incat sa isi dea seama daca respectiva activitate este sau nu ceea ce isi doreste.

Analizand oferta educationala se poate constata faptul ca sunt materii care se studiaza in cadrul mai multor facultati, insa oportunitatile pe care fiecare le ofera sunt diferite.

 

 1. Este aproape de casa

Acest tip de criteriu poate indica faptul ca tanarul nu intelege rolul pe care il au studiile universitare in traiectoria sa educationala si profesionala si, mai degraba, considera importanta obtinerea unei diplome.

Insa, realitatea ne arata faptul ca simpla parcurgere a unui program de studii nu este suficienta pentru a avea succes in plan profesional. Pentru a obtine rezultate este necesar sa existe pasiune pentru domeniul respectiv de activitate, iar pasiunea vine la pachet doar atunci cand este facuta alegerea potrivita.

 

 1. Ofera accesul la job-uri bine platite

In procesul de luare a deciziei cu privire la alegerea facultatii este util ca tanarul sa se gandeasca ce presupune concret job-ul despre care a aflat ca este bine platit. I-ar placea sa desfasoare respectiva activitate opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana?

In contextul unui raspuns negativ, este important ca tanarul sa constientizeze faptul  ca daca va desfasura o activitate care nu ii place este dificil, daca nu imposibil, sa obtina rezultate profesionale foarte bune si in consecinta, nici recompensele financiare nu vor fi cele asteptate.

Pe de alta parte, daca desfasoara o activitate cu pasiune, sansele sa atinga performanta sunt mari si in acest context, va avea inclusiv satisfactii de ordin material.

 

 1. O cunostinta a terminat aceasta facultate si acum are succes

Oare care sunt motivele autentice pentru care cineva are succes intr-un anumit domeniu de activitate?

Poate ca persoana respectiva este pasionata de ceea ce face si aceasta este de fapt “cheia succesului”. Este intr-adevar constructiv ca tanarul sa ceara si sa asculte activ parerile celor din jur, informandu-se astfel despre experientele acestora. Insa, este indicat sa treaca aceste informatii  prin filtru propriu, asa incat deciziile sa aiba legatura cu ceea ce isi doreste in mod autentic.

 

 1. Este “la moda”

Faptul ca o facultate este foarte bine cotata, nu inseamna ca este potrivita tuturor.

Pe de alta parte, intr-o piata a muncii caracterizata de dinamism, “trend-urile” se pot schimba uneori intr-un mod imprevizibil, in timp ce decizia de a profesa intr-un anumit domeniu are impact pe termen lung.

 

 1. Este un domeniu de studiu “accesibil”

Nivelul de complexitate al unei specializari universitare este perceput diferit de fiecare individ in parte, ceea ce inseamna ca atunci cand sunt atribuite diverse etichete ne confruntam cu un nivel crescut de subiectivism.

In acelasi timp, scopul principal este ca alegerea cu privire la studiile universitare sa fie una de perspectiva; cu siguranta, daca decizia va fi cea corecta tanarul va gasi resursele necesare astfel incat sa faca fata cu succes provocarilor pe care le intampina.

Majoritatea criteriilor de mai sus sunt raportate la mediul extern, neavand legatura cu motivatia intrinseca, care este cea mai relevanta in acest context. Pentru a lua o decizie corecta este necesar ca tanarul sa se ghideze dupa urmatoarele aspecte:

 • Abilitatile sale
 • Domeniile care prezinta interes pentru el
 • Valorile pe care le are
 • Posibilitatile de job pe care le va avea
 • Ceea ce il motiveaza
 • Caractersiticile specifice tipului lui de personalitate

Alegerea facultatii este poate prima alegere importanta pe care tanarul o face si care il va influenta in viitor, asa incat este esential  sa fie responsabil in acest proces de decizie.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.