Profesia  reprezintă un rezultat al tuturor deciziilor din sfera educațională, dintre care cea mai importantă este alegerea facultății.

Prin prisma profesiei avem acces la job-uri dintr-un anumit domeniu, iar suma experiențelor profesionale reprezintă carieră pe care o construim.
Pentru ca tinerii să aibă ocupația care să-i conducă spre împlinirea profesională, este necesar ca alegerile lor să nu fie întâmplătoare, ci să fie în acord cu motivația lor intrinsecă..

Însă, sunt situațîi în care liceenii aflăți în contextul de a opta pentru o anumită facultate sunt ghidați de criterii inadecvate, cum sunt:

  1. Este facultatea pentru care optează prietenii lor

În adolescență, cercul de prieteni este foarte important pentru tineri, pentru că împart în principiu aceleași valori, pasiuni, mod de viață.

Totodată, tranziția la statutul de student reprezintă o schimbare însemnată pentru tineri și poate să  existe tendința că în acest nou context să caute elemente de familiaritate care să-i facă să se simtă mai confortabil.

Având în vedere aceste aspecte, apare riscul că tinerii să ia în calcul facultățile care se află în lista de opțiuni ale prietenilor lor.

În această situație, este necesar că ei să fie susținuți în a analiză într-un mod autentic ce anume li se potrivește. De asemenea, este util  ca ei să privească această nouă etapă ca pe un prilej de a cunoaște oameni noi, fără a fi niciun impediment în cultivarea vechilor prietenii.

  1. Un membru al familiei a absolvit această facultate

În situația în care tânărul este fascinant dintotdeauna de profesia unuia dintre membrii familiei sale, dacă face aceeași alegere poate fi o decizie corectă. Însă, nu este constructiv să ia această hotărâre pentru a continuă “tradiția” familiei.

  1. În facultate va studia materii la care a avut rezultate foarte bune în liceu

Este esențial că tânărului să-i placă ce studiază în facultate. Însă, este indicat să coreleze acest lucru cu ce va face concret după finalizarea studiilor, astfel încât să își dea seama dacă respectiva activitate este sau nu ceea ce își dorește.

Analizând oferta educațională se poate constata faptul că sunt materii care se studiază în cadrul mai multor facultăți, însă oportunitățile pe care fiecare le oferă sunt diferite.

  1. Este aproape de casă

Acest tip de criteriu poate indica faptul că tânărul nu înțelege rolul pe care îl au studiile universitare în traiectoria sa educațională și profesională și, mai degrabă, consideră importantă obținerea unei diplome.

Însă, realitatea ne arată faptul că simpla parcurgere a unui program de studii nu este suficientă pentru a avea succes în plan profesional. Pentru a obține rezultate este necesar să existe pasiune pentru domeniul respectiv de activitate, iar pasiunea vine la pachet doar atunci când este făcută alegerea potrivită.

  1. Oferă accesul la job-uri bine plătite

În procesul de luare a deciziei cu privire la alegerea facultătii este util că tânărul să se gândească ce presupune concret job-ul despre care a aflat că este bine plătit. I-ar plăcea să desfășoare respectivă activitate opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână?

În contextul unui răspuns negativ, este important ca tânărul să conștientizeze faptul  că dacă va desfășura o activitate care nu îi place este dificil, dacă nu imposibil, să obțină rezultate profesionale foarte bune și în consecință, nici recompensele financiare nu vor fi cele așteptate.

Pe de altă parte, dacă desfășoară o activitate cu pasiune, șansele să atingă performanțasunt mari și în acest context, va avea inclusiv satisfacții de ordin material.

  1. O cunoștință a terminat această facultate și acum are succes

Oare care sunt motivele autentice pentru care cineva are succes într-un anumit domeniu de activitate?

Poate că persoană respectivă este pasionată de ceea ce face și aceasta este de fapt “cheia succesului”. Este într-adevăr constructiv ca tânărul să ceară și să asculte activ părerile celor din jur, informându-se astfel despre experiențele acestora. Însă, este indicat să treacă aceste informații  prin filtru propriu, așa încât deciziile să aibă legătură cu ceea ce își dorește în mod autentic.

  1. Este “la modă”

Faptul că o facultate este foarte bine cotată, nu înseamnă că este potrivită tuturor.

Pe de altă parte, într-o piață a muncii caracterizată de dinamism, “trend-urile” se pot schimbă uneori într-un mod imprevizibil, în timp ce decizia de a profesa într-un anumit domeniu are impact pe termen lung.

  1. Este un domeniu de studiu “accesibil”

Nivelul de complexitate al unei specializări universitare este perceput diferit de fiecare individ în parte, ceea ce înseamnă că atunci când sunt atribuite diverse etichete ne confruntăm cu un nivel crescut de subiectivism.

În același timp, scopul principal este ca alegerea cu privire la studiile universitare să fie una de perspectiva; cu siguranță, dacă decizia va fi cea corectă tânărul va găși resursele necesare astfel încât să facă față cu succes provocărilor pe care le întâmpină.

Majoritatea criteriilor de mai sus sunt raportate la mediul extern, neavând legătură cu motivația intrinsecă, care este cea mai relevanță în acest context. Pentru a lua o decizie corectă este necesar că tânărul să se ghideze după următoarele aspecte:

  • Abilitățile sale
  • Domeniile care prezintă interes pentru el
  • Valorile pe care le are
  • Posibilitățile de job pe care le va avea
  • Ceea ce îl motivează
  • Caractersiticile specifice tipului lui de personalitate

Alegerea facultății este poate prima alegere importantă pe care tânărul o face și care îl va influența în viitor, așa încât este esențial  să fie responsabil în acest proces de decizie.

 

Articol publicat și pe cariereonline.ro.