Ce este internship-ul?

Internship-ul reprezinta primul pas in viata profesionala si presupune un  job pe perioada determinata, care implica un set de obiective si responsabilitati.

Programele de internship pot fi atat platite, cat si neplatite, insa cu siguranta exista beneficii non-financiare foarte importante pentru tineri, precum:

 

  1. Punerea in practica a cunostintelor teoretice

Baza teoretica este esentiala pentru a putea deveni specialist intr-un anumit domeniu de activitate. Insa pentru ca bagajul de cunostinte sa fie integrat intr-un mod eficient este necesar ca acestea sa fie aplicate in mod concret.

Totodata, sunt situatii in care informatiile teoretice trebuie adaptate in functie de context, tocmai de aceea un program de internship este un exercitiu foarte util pentru ca ii ajuta pe tineri sa coreleze ceea ce au studiat cu specificul activitatii pe care o desfasoara.

 

  1. Familiarizarea cu etapele procesului de recrutare

Obtinerea unui program de internship presupune parcurgerea unor etape similare cu cele implicate de un proces de recrutare tipic: transmiterea CV-ului si scrisorii de intentie, participarea la interviul de angajare, semnarea unui contract.

In acest context, tinerii vor afla care sunt asteptarile pe care le au angajatorii si de asemenea, se vor deprinde cu specificul unui proces de cautare al unui loc de munca.

 

  1. Oportunitatea de a se dezvolta profesional

In cadrul unui internship tinerii au ocazia sa acumuleze informatii de la specialistii din respectivul domeniu, participa la training-uri, isi dezvolta abilitatile si isi pot forma noi competente, ceea ce reprezinta un plus pentru viitorul lor profesional.

 

  1. Familiarizarea cu mediul organizational

Primul job implica o serie de provocari pentru tineri: adaptarea la schimbare, lucrul in echipa, respectarea programului de lucru, incadrarea in termenele limita, atingerea obiectivelor implicate de post, s.a.m.d.

Mediul educational ii pregateste pe tineri pentru aceste provocari, insa in cadrul unei organizatii nivelul de responsabilizare creste.

 

  1. Primirea de feedback

Feedback-ul este foarte important pentru ca ii ajuta pe tineri sa mentina comportamentele dezirabile si sa le ajusteze pe cele mai putin productive.

In cadrul unui internship tinerii primesc sugestii de imbunatatire a activitatii, ceea ce ii ajuta sa-si depaseasca limitele si sa creasca din perspectiva profesionala.

 

  1. Obtinerea de recomandari

Atunci cand tinerii sunt la inceputul traseului lor profesional, poate fi mai dificil sa aiba acces la job-urile pe care le tintesc.

Insa daca in studentie se implica intr-un internship si fac fata cu succes responsabilitatilor presupuse de acesta, pot solicita o recomandare de la superiorul direct; acest lucru ii va ajuta sa-si consolideze candidatura.

 

  1. O viziune mai clara asupra traseului profesional

Fiecare specializare universitara ofera accesul la mai multe job-uri.

In urma alegerii facultatii potrivite tanarul isi manifesta optiunea pentru un anumit domeniu de activitate, insa este important ca el sa-si clarifice care este zona sa concreta de interes.

De exemplu, absolventii Facultatii de Sociologie pot avea acces la job-uri in: resurse umane, cercetare de piata, invatamant,  s.a.m.d.

Prin prisma unui program de internship tanarul va face un pas important in procesul de decizie referitor la traseul sau profesional. 

 

  1. Posibilitatea de a fi angajat in cadrul companiei

In anumite situatii programul de internship presupune recrutarea mai multor candidati, urmand ca la finalizarea acestuia sa fie selectate una sau mai multe persoane in vederea angajarii pe pozitia respectiva, ceea ce reprezinta o oportunitate importanta pentru tinerii aflati la inceputul drumului profesional.

Programele de internship sunt o alternativa foarte buna pentru tineri, intrucat le ofera posibilitatea de a-si continua studiile si de a acumula experienta in acelasi timp, ceea ce reprezinta un atu important in procesul de integrare pe piata muncii.

 

Articol publicat si pe cariereonline.ro.