Ce este internship-ul?

Internship-ul reprezintă primul pas în viața profesională și presupune un  job pe perioada determinată, care implică un set de obiective și responsabilități.

Programele de internship pot fi atât plătite, cât și neplătite, însă cu siguranță există beneficii non-financiare foarte importante pentru tineri, precum:

  1. Punerea în practică a cunoștințelor teoretice

Baza teoretică este esențială pentru a putea deveni specialist într-un anumit domeniu de activitate. Însă pentru ca bagajul de cunoștințe să fie integrat într-un mod eficient este necesar că acestea să fie aplicate în mod concret.

Totodată, sunt situații în care informațiile teoretice trebuie adaptate în funcție de context, tocmai de aceea un program de internship este un exercițiu foarte util pentru că îi ajută pe tineri să coreleze ceea ce au studiat cu specificul activității pe care o desfășoară.

  1. Familiarizarea cu etapele procesului de recrutare

Obținerea unui program de internship presupune parcurgerea unor etape similare cu cele implicate de un proces de recrutare tipic: transmiterea CV-ului și scrisorii de intenție, participarea la interviul de angajare, semnarea unui contract.

În acest context, tinerii vor afla care sunt așteptările pe care le au angajatorii și, de asemenea, se vor deprinde cu specificul unui proces de căutare al unui loc de muncă.

  1. Oportunitatea de a se dezvolta profesional

În cadrul unui internship tinerii au ocazia să acumuleze informații de la specialiștii din respectivul domeniu, participă la training-uri, își dezvoltă abilitățile și își pot formă noi competențe, ceea ce reprezintă un plus pentru viitorul lor profesional.

  1. Familiarizarea cu mediul organizațional

Primul job implică o serie de provocări pentru tineri: adaptarea la schimbare, lucrul în echipă, respectarea programului de lucru, încadrarea în termenele limita, atingerea obiectivelor implicate de post, ș.a.m.d.

Mediul educațional îi pregătește pe tineri pentru aceste provocări, însă în cadrul unei organizații nivelul de responsabilizare crește.

  1. Primirea de feedback

Feedback-ul este foarte important pentru că îi ajută pe tineri să mențină comportamentele dezirabile și să le ajusteze pe cele mai puțîn productive.

În cadrul unui internship tinerii primesc sugestii de îmbunătățire a activității, ceea ce îi ajută să-și depășească limitele și să crească din perspectivă profesională.

  1. Obținerea de recomandări

Atunci când tinerii sunt la începutul traseului lor profesional, poate fi mai dificil să aibă acces la job-urile pe care le țintesc.

Însă dacă în studenție se implică într-un internship și fac față cu succes responsabilităților presupuse de acesta, pot solicita o recomandare de la superiorul direct; acest lucru îi va ajuta să-și consolideze candidatura.

  1. O viziune mai clară asupra traseului profesional

Fiecare specializare universitară oferă accesul la mai multe job-uri.

În urma alegerii facultății potrivite tânărul își manifestă opțiunea pentru un anumit domeniu de activitate, însă este important ca el să-și clarifice care este zona să concretă de interes.

De exemplu, absolvenții Facultății de Sociologie pot avea acces la job-uri în: resurse umane, cercetare de piață, învățământ,  ș.a.m.d.

Prin prisma unui program de internship tânărul va face un pas important în procesul de decizie referitor la traseul său profesional. 

  1. Posibilitatea de a fi angajat în cadrul companiei

În anumite situații programul de internship presupune recrutarea mai multor candidați, urmând ca la finalizarea acestuia să fie selectate una sau mai multe persoane în vederea angajării pe poziția respectivă, ceea ce reprezintă o oportunitate importantă pentru tinerii aflați la începutul drumului profesional.

Programele de internship sunt o alternativă foarte bună pentru tineri, întrucât le oferă posibilitatea de a-și continua studiile și de a acumula experiență în același timp, ceea ce reprezintă un atu important în procesul de integrare pe piață muncii.

 

Articol publicat și pe cariereonline.ro.