9 întrebări care te vor ajută să alegi facultatea potrivită
Poate că unii dintre voi șțiți de mult timp ce facultate veți urma și sunteți mulțumiți și entuziasmați de alegerea făcută, alții ați luat deja o decizie de care nu sunteți foarte siguri și poate că unii dintre voi încă nu ați luat o hotărâre în acest sens.
Va propun 9 întrebări de clarificare, pe care să vi le adresați și care vă vor ajuta fie să vă validați decizia fie să va dați seama care este opțiunea facultatea potrivită pentru voi.
1. Care este profilul liceal pe care l-ai urmat? A fost unul potrivit pentru ține?
Dacă profilul clasei din liceu a fost unul care ți s-a potrivit și ți-a plăcut ce ai studiat, ba mai mult decât atât ai obținut și rezultate foarte bune, șansele că o facultate din același domeniu să fie o alegere corectă, sunt mari.
Dacă dimpotrivă,de exemplu ai studiat foarte mult materii din sfera științelor umaniste, deși ai fi preferat să îți dedici timpul pentru a acumula informații din domeniile exacte, este momentul ca acum să faci o alegere mai potrivită.
2. Dacă ai fi în situația în care să alegi o facultate exact așa cum simți, fără a ține seama de părerile celor din jur, ce ai alege?
În deciziile noastre, uneori cântăresc foarte mult părerile celor apropiați nouă, precum și informațiile pe care le preluăm din mass media. Este firesc să ascultăm punctele de vedere ale celorlalți, însă decizia e important să ne aparțină, pentru că aceasta ne va influența foarte mult traiectoria profesională.
3. Care sunt facultățile pe care le-ai luat până acum în calcul? Care sunt criteriile pentru care ai optat pentru acestea?
De exemplu, dacă ai luat în calcul Facultatea de Medicină pentru că faptul de a salva vieți consideri că îți va aduce foarte multe satisfacții, e posibil să fie o alegere potrivită pentru ține. Dacă în schimb, te-ai gândit să faci Facultatea de Marketing, pentru că și prietenă ta cea mai bună a făcut aceeași alegere, este posibil să fie necesar să-ți reevaluezi opțiunea.
4. Dacă ai trăi într-o lume în care nu există bani, pentru ce activitate ai fi motivat(ă) să te trezeșți dimineață?
Banii sunt importanți pentru fiecare dintre noi și obținerea acestora în urma activității desfășurate ne aduce satisfacții. Însă, dacă nu-ți place ceea ce faci, este dificil, dacă nu imposibil, să ai rezultate foarte bune și în consecință, nici recompensele materiale nu vor fi cele așteptate.
Pe de altă parte, dacă desfășori o activitate cu pasiune, șansele să atingi performanță sunt mari și în aceste condiții vei avea inclusiv satisfacții financiare.
5. Care este profesia pe care o vei avea după absolvirea facultății? În ce domenii vei putea lucra? Sunt acestea atractive pentru ține?
Există riscul că deși îți place ce urmează să studiezi în facultate să constați că job-urile la care vei avea acces după încheierea studiilor nu sunt ceea ce aștepți.
Alegerea facultății nu este doar o decizie care îți va influența următorii trei sau patru ani, ci va impacta întregul tău parcurs profesional.
6. Fă următorul exercițu de imaginație: tu în prima ta săptămâna la job.
Cum te vizualizezi mai degrabă: îți desfășori activitatea într-un birou? Interacționezi mult cu oamenii? Lucrezi într-un laborator? Sau în natură?
Cu cât te gândeșți mai în detaliu la ce îți doreșți să presupună job-ul tău, cu atât te vei apropia mai mult de facultatea care îți va permite să ai acces la acesta.
7. Care sunt pasiunile tale?
Pasiunile pe care le ai sunt o expresie autentică a ceea ce îți place să faci. Există posibilitatea să-ți transformi pasiunea într-o profesie sau să alegi un domeniu de activitate conex.
8. Ce facultate ai alege dacă ai șii absolut sigur că este imposibil să eșuezi?
Alege calea care ți se potrivește, chiar dacă nu este este una simplă. Lucrurile bune, uneori se concretizează cu efort și perseverență.
9. Către ce domeniu te conduc răspunsurile la aceste întrebări?
Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus îți indică unul sau două domenii de activitate principale, înseamnă că alegerea facultății este o sarcină deja mai simplă.
Acum că lucrurile îți sunt mai clare, ia o decizie luând în calcul implicațiile acesteia pe termen lung, pentru că acum este momentul în care faci o alegere importantă pentru viitorul tău profesional.