Pentru ca sesiunea de bacalaureat tocmai s-a incheiat si in curand vor incepe inscrierile la facultate, va propun un articol pe marginea acestui subiect.

Poate ca unii dintre voi stiti demult ce facultate veti urma si sunteti multumiti si entuziasmati de alegerea facuta, altii ati luat deja o decizie de care nu sunteti foarte siguri si poate ca unii dintre voi inca nu ati luat o hotarare in acest sens.

Va propun 9 intrebari de clarificare, pe care sa vi le adresati si care va vor ajuta fie sa va validati decizia fie sa va dati seama care este optiunea potrivita pentru voi.

1. Care este profilul liceal pe care l-ai urmat? A fost unul potrivit pentru tine?
Daca profilul clasei din liceu a fost unul care ti s-a potrivit si ti-a placut ce ai studiat, ba mai mult decat atat ai obtinut si rezultate foarte bune, sansele ca o facultate din acelasi domeniu sa fie o alegere corecta, sunt mari.
Daca dimpotriva,de exemplu ai studiat foarte mult materii din sfera stiintelor umaniste, desi ai fi preferat sa iti dedici timpul pentru a acumula informatii din domeniile exacte, este momentul ca acum sa faci o alegere mai potrivita.

2. Daca ai fi in situatia in care sa alegi o facultate exact asa cum simti, fara a tine seama de parerile celor din jur, ce ai alege?
In deciziile noastre, uneori cantaresc foarte mult parerile celor apropiati noua, precum si informatiile pe care le preluam din mass media. Este firesc sa ascultam punctele de vedere ale celorlalti, insa decizia e important sa ne apartina, pentru ca aceasta ne va influenta foarte mult traiectoria profesionala.

3. Care sunt facultatile pe care le-ai luat pana acum in calcul? Care sunt criteriile pentru care ai optat pentru acestea?
De exemplu, daca ai luat in calcul Facultatea de Medicina pentru ca faptul de a salva vieti consideri ca iti va aduce foarte multe satisfactii, e posibil sa fie o alegere potrivita pentru tine. Daca in schimb, te-ai gandit sa faci Facultatea de Marketing, pentru ca si prietena ta cea mai buna a facut aceeasi alegere, este posibil sa fie necesar sa-ti reevaluezi optiunea.

4. Daca ai trai intr-o lume in care nu exista bani, pentru ce activitate ai fi motivat sa te trezesti dimineata?
Banii sunt importanti pentru fiecare dintre noi si obtinerea acestora in urma activitatii desfasurate ne aduce satisfactii. Insa, daca nu-ti place ceea ce faci, este dificil, daca nu imposibil, sa ai rezultate foarte bune si in consecinta, nici recompensele materiale nu vor fi cele asteptate.
Pe de alta parte, daca desfasori o activitate cu pasiune, sansele sa atingi performanta sunt mari si in aceste conditii vei avea inclusiv satisfactii financiare.

5. Care este profesia pe care o vei avea dupa absolvirea facultatii? In ce domenii vei putea lucra? Sunt acestea atractive pentru tine?
Exista riscul ca desi iti place ce urmeaza sa studiezi in facultate sa constati ca job-urile la care vei avea acces dupa incheierea studiilor nu sunt ce astepti.
Alegerea facultatii nu este doar o decizie care iti va influenta urmatorii trei sau patru ani, ci va impacta intregul tau parcurs profesional.

6. Fa urmatorul exercitu de imaginatie: tu in prima ta saptamana la job.
Cum te vizualizezi mai degraba: iti desfasori activitatea intr-un birou? Interactionezi mult cu oamenii? Lucrezi intr-un laborator? Sau in natura?
Cu cat te gandesti mai in detaliu la ce iti doresti sa presupuna job-ul tau, cu atat te vei apropia mai mult de facultatea care iti va permite sa ai acces la acesta.

7. Care sunt pasiunile tale?
Pasiunile pe care le ai sunt o expresie autentica a ceea ce iti place sa faci. Exista posibilitatea sa-ti transformi pasiunea intr-o profesie sau sa alegi un domeniu de activitate conex.

8. Ce facultate ai alege daca ai sti absolut sigur ca este imposibil sa esuezi?
Alege calea care ti se potriveste, chiar daca nu este este una simpla. Lucrurile bune, uneori se concretizeaza cu efort si perseverenta.

9. Catre ce domeniu te conduc raspunsurile la aceste intrebari?
Daca raspunsurile la intrebarile de mai sus iti indica unul sau doua domenii de activitate principale, inseamna ca alegerea facultatii este o sarcina deja mai simpla.

Acum ca lucrurile iti sunt mai clare, ia o decizie luand in calcul implicatiile acesteia pe termen lung, pentru ca acum este momentul in care faci o alegere importanta pentru viitorul tau profesional.