Primul pas important în traseul educațional și implicit profesional, este alegerea specializării din ciclul liceal.

Având în vedere vârsta la care un elev trebuie să aleagă ce profil liceal urmează , există riscul ca decizia să-i fie influențată  cu precădere de factori externi. Însă, pentru ca această decizie să aibă un impact pozitiv pe termen lung, este necesar să fie luată în acord cu motivația intrinsecă a fiecărui individ în parte.

O alegere corectă în ceea ce privește profilul liceal, crește șansele ca elevul să aibă un traseu educațional coerent, iar  acest lucru îl va conduce spre profesia potrivită și spre carieră care îi va aduce satisfacții pe viitor.

În caz contrar, pot apărea situații precum: lipsa de entuziasm și blazarea, lipsa rezultatelor în pofida eforturilor depuse,  lipsa de perspectivă, nivelul scăzut de implicare, stări de epuizare și apatie, ș.a.m.d.

În acest context este important să ținem cont de principalele criterii care îl ajută pe elev să facă alegerea cea mai potrivită pentru el.

  1. Materiile preferate

Domeniile de studiu pentru care elevul are o preferință și la care obține implicit, cele mai bune rezultate, pot indica atât zona să de interes, cât și setul de abilități pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului; acești doi factori fiind determinanți în alegerea profilului liceal.

  1. Abilitățile

Prin abilități înțelegem potențialul unei persoane de a învața și de a obține performanță într-un anumit domeniu.

Abiltățile pot fi: verbale, numerice, spațiale, artistice, sociale, etc.

  1. Interesele

Interesele reprezintă setul de preferințe ale unei persoane pentru un anumit domeniu de studiu sau de activitate.

Acestea pot fi de tip: antreprenorial, artistic, convențional, investigativ, realist sau social.

  1. Pasiunile

Pasiunile reprezintă o modalitate foarte bună de autocunoaștere pe de  o parte și de dezvoltare a abilităților, pe de altă parte.

Tocmai de aceea, este important ca fiecare elev să acorde atenție și timp hobby-urilor pe care le are.

  1. Competențele care-i sunt necesare elevului

În funcție de specializarea liceală sunt dezvoltate cu precădere anumite competențe.

De exemplu, în cadrul unui profil filologic, vor fi dezvoltate competențele lingvistice, spre deosebire de profilul real unde vor fi dezvoltate în mod special competențele informatice.

În funcție de planul de carieră pe termen mediu, al elevului, pot fi identificate competențele de care va avea nevoie în viitor și pe care este necesar să le dezvolte.

  1. Obiectivele educaționale pe termen mediu

În cazul în care elevul și-a cristalizat preferința pentru un anumit domeniu de activitate, este important ca atât alegerea profilului liceal, cât și cea a studiilor universitare să fie în acord cu respectivul domeniu.

De exemplu, dacă o persoană intenționează să își construiască o carieră juridică, va alege că profil liceal științele socio-umane, spre deosebire de situația în care își dorește să devină Inginer IT, în acest caz specializarea potrivită fiind matematică-informatică.

În ceea ce privește acest criteriu, este foarte important că elevul să aibă o motivație intrinsecă pentru respectivul domeniu și să nu fie influențat de factori externi.

  1. Discuții cu elevi de liceu

Aceste discuții sunt importante în procesul de decizie, însă este fundamental că elevul să aibă ocazia să discute cu persoane care studiază diverse specializări, astfel încât să poată obține un volum cât mai mare de informații și să fie redus cât de mult posibil riscul de a lua o decizie subiectivă.

Luarea deciziei cu privire la profilul liceal trebuie privită că un proces pe care fiecare individ îl experimentează în mod diferit. În cadrul acestui proces toate criteriile expuse sunt importante, însă pentru ca alegerea să fie una autentică este necesar ca acestea să fie corelate.

Analizând și punând în legătură aceste informații, obținem profilul vocațional al elevului, care este un instrument foarte util în identificarea domeniului de activitate potrivit și în construirea traseului educațional.

 

Articol publicat și pe cariereonline.ro.