In adolescenta au loc o serie de schimbari esentiale, dintre care poate cea mai importanta este terminarea liceului si inceperea unei noi etape in plan educational.

Astfel, elevul este pus in situatia de a alege care sunt studiile universitare pe care le va urma, ceea ce presupune in unele cazuri de asemenea, mutarea intr-un alt oras sau chiar intr-o alta tara.

Avand in vedere acest context, este de la sine inteles faptul ca alegerea celei mai potrivite variante implica un proces de decizie complex.

Este fundamental ca adolescentul sa analizeze corect fiecare optiune educationala, intrucat alegerea facultatii impacteaza in mod direct evolutia ulterioara in plan profesional.

Pentru ca alegerile sa fie unele autentice, este important ca adultii apropiati adolescentului sa le ofere acestora suportul neconditionat.

Cateva aspecte esentiale care faciliteaza luarea celor mai potrivite decizii sunt urmatoarele:

Imaginea de sine pozitiva

Pentru ca adolescentii sa aiba o imagine de sine pozitiva este necesar ca persoanele importante din viata lor sa comunice deschis cu ei si sa le transmita feedback-uri constructive, evitand criticile sau etichetarile de orice natura.

Autocunoasterea

Procesul de autocunoastere din perspectiva abilitatilor, motivatiei, intereselor, tipului de personalitate, precum si din perspectiva nevoilor si obiectivelor, este fundamental in situatia luarii unei decizii in plan educational.

Gandirea critica

Fiecare optiune este necesar a fi evaluata cu atentie, astfel incat adolescentul sa poata hotari daca este sau nu potrivita pentru el.

In multe cazuri, tendinta de a lua decizii in concordanta cu factori extrinseci, cum sunt: grupul de prieteni, colegii de clasa, trend-urile educationale, este mare.

Intr-adevar, este important ca adolescentul sa afle informatii din cat mai multe surse, insa pentru ca acestea sa actioneze in favoarea sa, este necesar sa le analizeze si sa le confrunte cu propria sa viziune.

Iesirea din zona de confort

Orice schimbare importanta presupune iesirea din zona de confort.

In contextul unei alegeri cu privire la traseul educational, adolescentii sunt pusi in situatia de a gestiona toate aspectele implicate, cum ar putea fi: schimbarea colectivului de colegi si a profesorilor; distanta de casa, de familie si de prieteni.

Asa incat, este posibil sa se manifeste tendinta de a evita cat mai mult aceste schimbari, facand o alegere care este mai apropiata de zona lor de confort.

Drept urmare, este esential sa le fie consolidata incredere in sine, transmitandu-li-se ca au resursele necesare astfel incat sa faca fata schimbarilor.

Totodata, este necesar sa fie ajutati sa vada beneficiile acestor schimbari: cunoasterea unor oameni noi, largirea grupului de prieteni, experiente noi, studierea domeniului care le place, s.a.m.d.

Capacitata de a lua decizii este necesar a fi dezvoltata de la varste foarte mici, astfel incat, in momente cheie, acest aspect sa nu se transforme intr-un blocaj dificil de gestionat.

De asemenea, este esential ca adolescentii sa inteleaga care este importanta deciziilor pe care le iau, precum si impactul acestora in timp.

In momentul in care este aleasa varianta cea mai potrivita, in mod natural vor fi asumate atat beneficiile, cat si potentialele neajunsuri ale respectivei decizii.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.