Observ deseori prejudecata conform căreia independent de traseul profesional pe care cineva vrea să-l urmeze i se transmite faptul că studiile universitare sunt obligatorii pentru a obține un job de viitor.

De obicei, această prejudecată este exprimată prin afirmatii de tipul: “fără o diplomă nu te bagă nimeni în seamă”, „toată lumea face în ziua de azi o facultate”, „să faci o facultate, ca să ai și tu o diplomă!”, „toți din familia noastră au facultate, așa că trebuie să faci și tu una”.

Din păcate, o astfel de abordare poate conduce la situația în care adolescentul(a) alege să facă o facultate care în realitate nu îl/o ajută în mod concret. Iar în acest caz sunt investite nepotrivit resursele de timp, energie și bani.

Mai mult decât atât există riscul ca respectiva persoană să acumuleze frustrări și să devină din ce în ce mai confuză cu privire la viitorul său.

De ce? Pentru că deși simte să facă altceva, societatea îi transmite că acel lucru este greșit și că rețeta succesului este cu totul alta.

În timp aceste persoane se pot simți neacceptate și pot ajunge să creadă că este ceva în neregulă cu ele.

De unde vine această prejudecată? Am observat că suntem tentați să asociem un statut profesional puternic, precum și veniturile financiare peste medie, cu profesiile care țin de zona intelectuală.

În realitate, în orice domeniu de activitate, există persoane care fac performanță, precum și persoane care au rezultate mediocre sau slabe.

Iar pentru a face performanță este necesar să ni se potrivească activitatea profesională pe care o desfășurăm, indiferent de domeniul pe care îl alegem.

Pe de altă parte, cu siguranță este necesară continuarea studiilor liceale și specializarea într-o anumită arie profesională.

Și din fericire există foarte multe alternative în acest sens.

De exemplu, un tânăr(ă) care dorește să devină bucătar poate urma un curs de specializare în acest domeniu atât în țară, cât și în străinatate.

De asemenea, cineva care este pasionat(ă) de industria frumuseții, poate alege, de asemenea, să parcurgă un curs în domeniu.

Acestea sunt doar două exemple de profesii pentru care nu este necesară alegerea unor studii universitare.

În același timp, indiferent de domeniul de activitate ales, pentru a deveni din ce în ce mai bun(ă) este recomandat să învățăm constant și să ne dezvoltăm abilitățile și competențele. Doar în acest fel, vom reuși în timp să ne construim un statut profesional și să evoluăm din perspectivă financiară.

Iar respectul dn partea societății ni-l vom câștiga într-un mod autentic, făcând ceea ce ne place și ceea ce ni se potrivește.

 

Articol publicat și pe ejobs.ro