La majoritatea interviurilor vei primi întrebarea: Ce asteptari salariale ai? Însă pe moment este foarte greu să formulezi un răspuns coerent. De aceea, înainte de orice întâlnire cu un angajator, trebuie să îți faci temele în privința salariului și să vii cu un răspuns pregătit. Află cum poți face asta în continuare!

Aspectul financiar este unul destul de sensibil pentru mulți candidați. Din discuțiile despre asteptari salariale pe care le-am purtat cu diverse persoane am identificat două temeri principale:

  • „Dacă așteptările mele financiare sunt prea mari și din cauza aceasta nu voi obține job-ul?”
  • “Dacă așteptările mele sunt sub bugetul alocat acestui post, voi primi o ofertă mai mică?”

Constructiv ar fi ca atât candidații să fie transparenți când vorbesc despre așteptările pe care le au, cât și angajatorii să comunice ce buget au alocat pentru respectiva poziție ca să nu îți faci asteptari salariale prea mari sau prea mici. Însă cum poți face astfel încât tu, ca și candidat, să poți stabili obiectiv asteptari salariale potrivite pentru respectivul post?

Obține informații despre nivelul salarial al respectivei poziții pe piața muncii

Poți face acest lucru prin prisma forumurilor online sau întrebându-ți cunoștințele care lucrează în același domeniu ca și tine. Te poți raporta, de asemenea, la nivelul salarial pe care îl ai în prezent sau participând la târgurile de joburi. Important e să începi, într-un fel sau altul, să pui întrebări în jurul tău pentru a afla ce salarii se practică pentru respectiva poziție.

Află informații despre compania pentru care aplici

Uneori cifra de afaceri și profitul companiei, vechimea și stabilitatea pe care o are în piața muncii, dacă este sau nu un jucător important în industria în care activează, pot fi criterii care te pot ajuta să-ți faci o imagine despre nivelul salarial pe care l-ai putea obține în cazul în care ați colabora. Dacă respectiva companie se mândrește cu „salarii peste piață”, atunci cu atât mai mult ai putea plusa pentru un salariu mai generos.

Stabilește-ți un minim sub care să nu negociezi

Fiecare dintre noi avem nevoie de un venit financiar minim sub care nu ne-am mai simți confortabil. Dacă nu ți-e clar care este pragul tău de confort din punct de vedere financiar, riști să te adaptezi la ceea ce ți se oferă, fără a ține seama de nevoile tale. Din păcate, în această situație se poate întâmpla ca dacă obții job-ul, oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce faci, nemulțumirile legate de bani să te demotiveze în timp.

Asigură-te că ai o imagine clară despre ce ar urma să faci

De cele mai multe ori sunt diferențe notabile despre ce presupune aceeași poziție în cadrul mai multor companii. De exemplu, într-o companie o persoană care este Key Account Manager poate să se ocupe doar de partea de atragere de clienți și de dezvoltarea relației de business, iar într-o altă companie aceeasi poziție poate presupune și gestionarea task-urilor operaționale.

Dacă știi care va fi gradul de încărcare al poziției și vei avea informații clare despre ce presupune activitatea, vei avea posibilitatea de a-ți ajusta corect așteptările financiare.

Pentru a afla aceste lucruri, pe lângă job description-ul pe care angajatorul îl publică, este util să întrebi la interviu cum ar arăta o zi de lucru a persoanei care va ocupa poziția.

Solicită detalii despre componentele pachetului financiar

De multe ori, oferta financiară, nu se rezumă doar la salariu. Astfel încât este important să știi dacă pachetul financiar include și alte beneficii: mașină de serviciu, tichete de masă, abonament la sala de fitness, bonusuri, etc.

În funcție de aceste aspecte poți stabili mult mai ușor care este salariul care te-ar motiva. Pot fi companii care oferă salariu asemănător, dar care se diferențiează prin prisma pachetului de beneficii.

Cum vorbești despre bani la interviu?

Exprimă-ți așteptările financiare atunci când ai toate informațiile despre job

Există posibilitatea că încă de la primul interviu să simți o presiune dinspre angajator pentru a comunica ce salariu aștepți.

În acest context ai posibilitatea să transmiți faptul că încă nu ai toate detaliile ca să poți emite o sumă. De asemenea, poate fi util să comunici un minim financiar, dar să precizezi că această sumă se poate modifica în momentul în care vei ști mai multe despre job. Și nu în ultimul rând, ai posibilitatea ca la rândul tău să ceri informații despre bugetul alocat.

Vorbește despre așteptările tale într-un mod firesc

Refuzul insistent de a furniza orice fel de informații despre așteptările tale, fără a motiva în niciun fel această atitudine, poate să-i creeze angajatorului ipoteza că are de-a face cu o personă rigidă, iar acest lucru ar putea să te defavorizeze.

Relația dintre angajator și angajat este una de business, fiecare dintre voi oferă și primește, așa încât discuția despre bani este important să fie purtată într-un mod matur, fără ezitări, exitând în același timp deschidere pentru posibile negocieri.

Articol publicat și pe ejobs.ro