Startul profesional reprezintă un moment important pentru orice tânăr, fiind asociat cu: tendința către independența financiară, integrarea în domeniul de activitate pe care l-a studiat, un nivel de autonomie mai mare, lărgirea cercului social, construirea de raporturi psiho-profesionale.

Pentru ca accesul pe piață muncii să fie mai facil, este important că tinerii să își dezvolte o serie de abilități, cum sunt:

Obiectivitatea

Este important ca la început de carieră tinerii să-și seteze într-un mod obiectiv așteptările atât din perspectiva financiară, cât și din perspectiva pozițiilor pentru care aplică.

Astfel încât, este indicat să fie transmis CV-ul către pozițîi care solicită un nivel de experiență entry level, iar nivelul salarial solicitat să fie corect adaptat la piață muncii.

În acest fel, va fi minimizat riscul de a nu primi invitațîi la interviul de angajare sau de a nu fi selectat în urmă procesului de recrutare.

Capacitatea de a comunica asertiv

Pe parcursul procesului de recrutare, este esențial că persoanele aflate la început de drum profesional, să comunice cu reprezentanțîi angajatorului într-o manieră asertivă. Astfel încât, este recomandat să adreseze întrebările care să-i ajute să decidă dacă poziția respectivă li se potrivește sau nu și de asemenea, să ofere răspunsuri relevante și autentice.

Capacitatea de a lua decizii

Pentru a alege între mai multe oferte de angajare este important să existe abilitatea de a le analiza atât din perspectiva avantajelor, cât și a dezavantajelor.

Este recomandat că tinerii să știe cât mai concret care sunt așteptările lor atât de la poziția în sine, cât și de la mediul organizațional în care își vor desfășura activitatea. În acest fel, vor avea posibilitatea să ia decizia cea mai potrivită pentru ei.

Capacitatea de a seta obiective pe termen mediu și lung

Sunt situațîi în care deși o oferta de angajare include beneficii foarte atractive pe termen scurt, de fapt, să fie dezavantajoasă pe termen mediu și lung.

De exemplu, sunt cazuri în care pachetul financiar corespunde nivelului așteptat, însă respectivă poziție este într-un domeniu diferit de cel studiat.

O astfel de alegere, are ca efect în timp, îndepărtarea de domeniul de activitate potrivit.

Capacitatea de asumare a responsabilității

Viață profesională implică o serie de responsabilități, așa încât este important că tinerii să-și dezvolte capacitatea de asumare a acestora.

Asumarea responsabilității pentru activitatea desfășurată presupune: gestionarea corectă a sarcinilor implicate de post, respectarea termenelor limita, asumarea greșelilor, capacitatea de a solicită ajutorul în cazul în care situația o impune, ș.a.m.d.

Disponibilitatea de a învața constant lucruri noi

Baza teoretică construită prin prisma studiilor este foarte importantă, întrucât îi ajută pe tineri să-și dezvolte un mod de a gândi specific respectivului domeniu. Însă, este la fel de important, ca procesul de învățare să continuie atât la locul de muncă, cât și prin prisma participării la cursuri, training-uri și workshop-uri de specialitate.

Capacitatea de integrare într-un grup nou

Succesul procesului de integrare este atât responsabilitatea angajatorului, cât și a noului angajat.

Atât în situația în care poziția ocupată presupune lucrul în echipa, cât și în cea în care presupune lucrul individual, este necesară o bună capacitate de integrare.

Accesul pe piața muncii poate fi facil, dacă tinerii își setează corect așteptările și dacă au propriile criterii de alegere a pozițiilor care sunt de interes pentru ei.

Articol publicat și pe cariereonline.ro.