Burnout-ul este descris de specialișți că fiind o stare de epuizare asociată cu lipsa de motivație și interes, având că rezultat scăderea performanței la locul de muncă.

Principalele efecte ale Burnout-ului sunt:

Extenuarea

Extenuarea se poate manifesta atât fizic și mental, cât și emoțional. Dacă te simți obosit în mare parte din timp, dacă îți lipsește energia și orice activitate pe care o desfășori presupune foarte mult efort, este posibil să experimentezi Burnout-ul.

Lipsa motivației

Lipsa motivației presupune absența entuziasmului pentru activitățile pe care le desfășori, dificultate în a te mobiliza dimineața și un efort crescut în a-ți începe task-urile zilnice.

Frustrarea

Simți că nimic din ceea ce faci nu contează foarte mult, îți subevaluzi rezultatele și ai o abordare pesimistă asupra lucrurilor.

Scăderea capacității de concentrare și a atenției

Din cauza nivelului de stres foarte ridicat, experimentezi dificultate în a te concentra, în a-ți menține atenția focusată, ți se întâmplă să uiți frecvent și faci un efort mare pentru a-ți aminti anumite lucruri.

Scăderea performanței la locul de muncă

Deși faci eforturi mai mari decât de obicei, rezultatele pe care le obțîi nu sunt cele așteptate. În acest caz, poți compara în ce măsură atingi obiectivele pe care ți le setezi acum, față de alte perioade din viață ta profesională.

Relații tensionate cu cei din jur

Ai dificultăți în a te conecta emoțional cu cei din jur din cauza lucrurilor care te preocupă. Ți se poate întâmpla fie să te retragi și să fii mai putin comunicativ decât în mod obișnuit, fie să devii conflictual.

Te neglijezi

Îți este dificil să te organizezi și să creezi un echilibru între viață profesională și cea personală, nu mai eșți suficient de preocupat de sănătatea ta și nu mai acorzi importantă cuvenită lucrurilor care în mod obișnuit contau pentru ține.
Sunt situații în care persoanele afectate de burn out, apelează la somnifere pentru a putea adormi, consumă o cantitate mare de cafea și energizante sau consumă alcool pentru a se destresa.
Eșți preocupat de problemele de la birou în timpul liber
Deși programul de lucru s-a încheiat și nu mai eșți la birou, nu reușești să te deconectezi de job și să fii prezent în activitățile pe care le desfășori în timpul tău liber.

Scăderea satisfacției cu privire la propria viață

Te simți din ce în ce mai puțin mulțumit de viață ta, fiindu-ți dificil să găsești aspectele pozitive și să te bucuri de acestea.

Probleme de sănătate

După o perioada lungă de timp în care experimentezi Burnout-ul asociat cu un nivel ridicat de stres, pot surveni probleme de sănătate. Cele mai frecvente în acest caz sunt: probleme digestive, probleme cardiace, depresie și obezitate.

Care sunt cauzele Burnout-ului?

Lipsa controlului

Pentru a fi în echlibru, avem nevoie să simțim că deținem controlul în raport cu task-urile, obiectivele și rezultatele job-ului nostru. Însă lipsa de transparență și claritate sau lipsa instrumentelor și resurselor necesare desfășurării activității ne fac să simțim că nu avem control și predictibilitate. Dacă nu dispunem de un nivel ridicat de autonomie la locul de muncă, ba dimpotrivă simțim că rezultatele noastre depind de circumstanțe sau de alte persoane, riscul să acumulăm frustrare și stres este foarte mare.

Recompense sub așteptări și în dezacord cu rezultatele obținute

Recompensele pot fi financiare, sociale ( statutul pe care îl avem la locul de muncă) sau intrinseci (satisfacția obținută prin rezultate). Dacă se produce un dezechilibru într-una dintre aceste arii, ne putem simți nedreptățiți și acest lucru are efecte negative asupra noastră și implicit asupra performanțelor noastre.

Lipsa spiritului de echipă

Una dintre nevoile esențiale ale oamenilor este să simtă că aparțin unui grup cu care împărtășesc aceleași valori. O echipă în care este prezent conflictul , în care nu există cooperare și coeziune, reprezintă o sursă de stres și tensiune care îi afectează pe fiecare dintre membrii acesteia.

Lipsa obiectivității și echitabilității

Liderul echipei trebuie să reprezinte un model pentru cei din subordinea lui, să-i inspire și să-i ajute să evolueze. Așteptarea ca superiorul direct să fie obiectiv este una firească. Când acest lucru nu se întâmplă oamenii se simt nedreptățiți, frustrați și demotivați. Subiectivitatea în evaluarea, recompensarea și promovarea subordonaților poate conduce inclusiv la tensiuni între membrii echipei.

Incompatibilitatea valorilor personale cu cele ale organizației

Fiecare dintre noi avem valori în care credem și pe care ne așteptăm să le regăsim în grupurile din care facem parte. Valorile comune ne dau sentimentul de apartenența și ne securizează. Când ne aflăm într-un mediu care nu împărtășește aceleași valori cu noi sau dimpotrivă, are valori total opuse, este evident că nu putem să ne desfășurăm activitatea într-un mod armonios și în timp, vom acumula frustrări.

Supraîncărcarea

Menținerea unui echilibru între viață profesională și cea personală trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un obiectiv în sine. Când petrecem prea multe ore la birou sau când, deși suntem în timpul liber, nu ne putem deconecta de zona profesională, relațiile noastre se deteriorează și calitatea vieții este afectată.

Deși Burnout-ul este cauzat de un dezechilibru în planul profesional, acesta impacteaza inclusiv planul personal, afectând calitatea vieții.

În curând, voi reveni cu un articol în care va voi prezența soluții utile pentru persoanele care se confruntă cu Burnout-ul.