Consilierea in cariera se adreseaza persoanelor care au nevoie de claritate cu privire la traseul lor educational sau profesional; aspect care le va ajuta sa ia deciziile cele mai potrivite si avantajoase pe termen lung.

Persoanele care apeleaza la acest tip de servicii fac parte din urmatoarele categorii: elevi, studenti, masteranzi sau persoane cu experienta profesionala.

Consilierea in cariera implica un proces in cadrul caruia sunt setate obiectivele in plan educational sau profesional si de asemenea, sunt identificate strategiile necesare atingerii acestora.

Implicit, in cadrul acestui proces este facilitata autocunoasterea din perspectiva educationala, respectiv profesionala; vor fi identificate atat atuurile, cat si aspectele care necesita a fi imbunatatite.

De exemplu, pentru un elev al carui obiectiv este alegerea facultatii potrivite care sa-i ofere accesul la domeniul de activitate cel mai ofertant pentru el, vor fi identificate: abilitatile, interesele, valorile, tipul sau de motivatie, precum si acele trasaturi de personalitate care impacteaza planul profesional.

Pe de alta parte, pentru un angajat care a constatat ca stagneaza din perspectiva profesionala si care isi propune obtinerea unei pozitii care sa-i aduca un nivel mai mare de satisfactie, vor fi identificate atat blocajele care au condus la situatia actuala, cat si resursele care il vor ajuta sa-si atinga obiectivul.

Este important de precizat ca desi, consilierea in cariera este diferita de consilierea psihologica, planul personal si cel educational/profesional se influenteaza reciproc.

De exemplu, o persoana care are o stima de sine scazuta din cauza unor experiente nefavorabile, poate avea diverse blocaje si in plan educational/profesional cauzate de acest lucru. Sau in cazul unui angajat care are probleme la locul de munca si care in consecinta poate deveni stresat si indisponibil emotional, pot aparea situatii dificile inclusiv in plan personal.

Astfel incat, este necesar ca in cadrul procesului de consiliere in cariera sa se obtina o imagine de ansamblu asupra contextului socio-profesional al respectivei persoane.

Planul de desfasurare al sedintelor de consiliere variaza in functie de obiectivele pe care fiecare persoana intentioneaza sa le atinga, insa in general, este un proces de scurta durata, cu o structura clara.

Este important sa fie subliniat faptul ca specialistul in consiliere in cariera nu ofera sfaturi sau indicatii persoanelor cu care lucreaza, ci foloseste metode si tehnici care sa le faciliteze acestora atingerea obiectivelor pe care si le-au setat.

Consilierii in cariera au formare in domeniul psihologiei, intrucat sunt o varietate de factori psihologici si de personalitate cu care se opereaza si de asemenea, este important sa fie foarte bine conectati atat la mediul educational, cat si la piata muncii.

De asemenea, este esential ca persoanele care intentioneaza sa apeleze la astfel de servicii sa se asigure ca furnizorul acestora tine seama in primul rand de etica deontologica in activitatea pe care o desfasoara.

Persoanele care apeleaza la servicii de consiliere in cariera, vor beneficia de urmatoarele avantaje:

  • Vor lua deciziile cele mai potrivite care le vor influenta in sens pozitiv viitorul educational/profesional.
  • Vor fi entuziasmati si motivati in realizarea proiectelor pe care le vor desfasura.
  • Vor obtine rezultatele pe care le astepta si care le vor ajuta sa evolueze si sa-si atinga obiectivele.
  • Facand ceea ce le place niveul de energie va fi la un nivel ridicat si vor evita plafonarea in plan educational sau profesional.
  • Vor afla cum sa-si dezvolte si sa-si valorifice aptitudinile deja existente, astfel dezvoltandu-se atat personal, cat si profesional.
  • Vor avea o perspectiva clara asupra evolutiei lor educationale si profesionale.
  • Traseul lor profesional va fi in acord cu pregatirea educationala.
  • Isi vor construi pas cu pas cariera pe care si-o doresc obtinand beneficii materiale pe masura.

Fiecare alegere pe care o facem in plan educational sau profesional, are efecte asupra evolutiei noastre, asa incat este important sa luam deciziile intr-o maniera asumata si care sa ne avantajeze pe termen lung.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.