De-a lungul experientei mele profesionale, am gestionat interviuri de angajare pentru diverse pozitii, de la cele entry level pana la cele din zona de top management.

De multe ori, am remarcat ca subiectul privind asteptarile salariale este perceput de catre candidati, ca fiind dificil.

De asemenea, majoritatea persoanelor cu care lucrez in zona de consiliere in cariera, imi spun ca acest subiect este incomod pentru ele in discutiile cu angajatorii.

Astfel, am concluzionat ca exista doua scenarii care ii fac pe candidati sa perceapa acest subiect ca fiind delicat.

Primul consta in ipoteza ca daca vor solicita un salariu care depaseste bugetul angajatorului, vor pierde oportunitatea de job. Insa, daca veti accepta o suma care este sub zona de confort financiar, exista riscul sa fiti demotivati si sa nu reusiti sa obtineti rezultatele pe care vi le doriti.

Cel de-al doilea scenariu este reprezentat de varianta in care asteptarile salariale sunt mai mici decat bugetul alocat. In aceasta situatie apare teama ca se pierde oportunitatea unei oferte financiare mai bune.

Avand in vedere aceste aspecte, este recomandat ca inainte de participarea la interviu sa va setati asteptarile financiare in functie de experienta acumulata, de nivelul salarial pentru respectiva pozitie pe piata muncii si, de asemenea, sa va informati cu privire la situatia finaciara a companiei.

In egala masura, este util sa comunicati un interval salarial, in care limita de jos sa fie reprezentata de suma minim acceptabila.

Totodata, este necesar sa solicitati detalii despre pachetul financiar in ansamblul sau: bonusuri, tichete de masa, asigurare medicala, masina de serviciu, s.a.m.d. In acest fel va puteti ajusta suma aferenta salariului.

Procesul de recrutare este in acelasi timp un proces de vanzare, in care ambele parti ofera si primesc. Asa incat, la finalul acestui proces este esential ca raportul sa fie win-win.

De asemenea, solicitarea de informatii cu privire la evolutia din perspectiva financiara in cadrul companiei este utila. Asa incat, este recomandat sa aflati care sunt pragurile salariale pentru respectiva pozitie, in cat timp pot fi atinse si in functie de ce criterii.

Pentru ca acest subiect sa fie mai usor de abordat, identificati toate acele aspecte care va vor ajuta sa obtineti rezultate in momentul inceperii activitatii; in acest fel veti constientiza ca si voi oferiti “un pachet” in schimbul beneficiilor financiare si nonfinaciare pe care compania vi le pune la dispozitie.