Cum să discuți despre asteptările financiare la interviul de angajare
De-a lungul experienței mele profesionale, am gestionat interviuri de angajare pentru diverse poziții, de la cele entry level până la cele din zona de top management.
De multe ori, am remarcat că subiectul privind așteptările salariale este perceput de către candidați, că fiind dificil.
De asemenea, majoritatea persoanelor cu care lucrez în zona de consiliere în carieră, îmi spun că acest subiect este incomod pentru ele în discuțiile cu angajatorii.
Astfel, am concluzionat că există două scenarii care îi fac pe candidați să perceapă acest subiect că fiind delicat.
Primul constă în ipoteza că dacă vor solicită un salariu care depășește bugetul angajatorului, vor pierde oportunitatea de job. Însă, dacă veți accepta o suma care este sub zona de confort financiar, există riscul să fiți demotivați și să nu reușiți să obțineți rezultatele pe care vi le doriți.
Cel de-al doilea scenariu este reprezentat de varianta în care așteptările salariale sunt mai mici decât bugetul alocat. În această situație apare teama că se pierde oportunitatea unei oferte financiare mai bune.
Având în vedere aceste aspecte, este recomandat că înainte de participarea la interviu să va setați așteptările financiare în funcție de experiență acumulată, de nivelul salarial pentru respectivă poziție pe piată muncii și, de asemenea, să va informați cu privire la situația finaciară a companiei.
În egală măsură, este util să comunicați un interval salarial, în care limita de jos să fie reprezentată de suma minim acceptabilă.
Totodată, este necesar să solicitați detalii despre pachetul financiar în ansamblul său: bonusuri, tichete de masă, asigurare medicală, mașina de serviciu, ș.a.m.d. În acest fel vă puteți ajusta suma aferentă salariului.
Procesul de recrutare este în același timp un proces de vânzare, în care ambele părți oferă și primesc. Așa încât, la finalul acestui proces este esențial că raportul să fie win-win.
De asemenea, solicitarea de informații cu privire la evoluția din perspectiva financiară în cadrul companiei este utilă. Așa încât, este recomandat să aflați care sunt pragurile salariale pentru respectivă poziție, în cât timp pot fi atinse și în funcție de ce criterii.
Pentru că acest subiect să fie mai ușor de abordat, identificați toate acele aspecte care vă vor ajuta să obțineți rezultate în momentul începerii activității; în acest fel veți conștientiza că și voi oferiți “un pachet” în schimbul beneficiilor financiare și nonfinaciare pe care compania vi le pune la dispoziție.