Stabilirea unui echilibru între viața profesională și cea personală poate fi de multe ori o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi.

Aceste doua planuri ale existenței noastre joacă un rol important în bunăstarea noastră psihică, chiar dacă fiecare dintre noi le valorizează într-un mod diferit. Sunt perioade din viață în care partea personală joacă un rol mai important, așa cum sunt etape în care ne concentrăm mai mult pe zona profesională.

Atunci când ne referim la componenta personală ne gândim la: familie, prieteni, hobby-uri, ș.a.m.d., iar componenta profesională include: job-ul, business-ul, proiecte profesionale, cursuri, ș.a.m.d.

Pentru a menține un echilibru între cele două planuri v-ar putea fi de ajutor următoarele recomandări:

Starea de prezență

Nu, nu se poate să lăsăm de fiecare dată problemele de acasă la intrarea în birou și invers. Ce putem face însă este să exersăm constant starea de prezență. Cu alte cuvinte, să ne trăim conștient atât viața personală, cât și pe cea profesională. Numai în acest fel avem posibilitatea să găsim soluții optime pentru provcările pe care le întâlnim.

Totodată fiind prezenți(e) vom aloca timp de calitate fiecărui plan și ne vom putea bucura de beneficiile aferente.

Gestionarea eficientă a timpului

Îți recomand să îți faci constant o listă cu lucrurile pe care trebuie sau vrei să le faci și să le prioritizezi. Acest lucru este valabil și pentru aspectele care țin de viața ta personală.

Văzând concret toate activitățile pe care le vei gestiona în următoarea perioadă, este posibil să-ți dai seama că pe unele dintre ele le poți amâna sau chiar anula. Cu alte cuvinte avem tendința să valorizăm din inerție tot felul de aspecte care în esență nu contează pentru noi. Este util ca periodic să facem o analiză a acelor acțiuni în care investim resurse de timp și energie și să stabilim dacă ne sunt în mod real necesare.

Totodată facându-ți o astfel de listă este posibil să găsești și modalități mai creative și eficiente de a concretiza ce ți-ai propus.

Lasă-te ajutat(ă)

Să înveți să delegi atât la birou, cât și acasă, pare a fi o adevărată provocare pentru mulți dintre noi. Mulți dintre oamenii cu care lucrez pe zona de consiliere se confruntă cu această dificultate. Să fii dispus(ă) să renunți la control, atunci când este cazul, poate fi un obiectiv care merită efortul. Iar o astfel de abordare este benefic(ă) pentru toată lumea: tu vei avea mai mult timp și vei fi mai relaxat(ă), iar cel/cea către care delegi, se va simți valorizat(ă).

Evită discuțiile despre informații ce țin de job acasă și invers

Dacă nu este vorba despre o situație excepțională pe care simți să o împărtășești cu oamenii dragi, poate fi contraproductiv să analizezi în timpul tău liber ce se întâmplă la birou. Astfel de contexte nu fac altceva decât: să te țină prins(ă) emoțional și rațional în ceea ce se întâmplă la job, cel mai probabil îți va fi greu să găsești soluții fiind foarte ancorat(ă) în problemă și mai presus de orice nu vei avea posibilitatea de a-ți petrece timp de calitate cu oamenii importanți pentru tine.

De asemenea, la job este recomandat să eviți să-ți expui îngrijorările sau problemele de acasă, pentru că în acest fel nivelul tău de concentrare și productivitatea, vor fi afectate.

Lipsa de limite între viața personală și cea profesională îți poate crea neplăceri pe ambele paliere.

Tocmai separarea celor doua planuri te poate ajuta să le gestionezi mai eficient, pentru că viața se desfășoară aici și acum.

Alocarea de resurse fiecărui plan

Cu excepția perioadelor în care de exemplu, decizi să te rupi în totalitate de planul profesional pentru ca ești în concediu de maternitate, ți-ai luat un an sabatic sau din alte motive întemeiate, îți recomand să eviți deconectarea totală de la vreunul dintre cele două planuri.

Suntem ființe complexe și avem nevoie să ne dezvoltăm atât personal, cât și profesional. Mai mult decât atât suntem responsabili față de noi înșine să contribuim la evoluția noastră și implicit la evoluția “ecosistemului” din care facem parte.

Din experiența mea în lucrul cu oamenii, neglijarea oricăruia dintre cele două planuri are efecte negative profunde asupra echilibrului interior.

Pune-te pe primul loc

Chiar dacă privești această perspectivă ca fiind una egoistă, dacă vei analiza cu atenție situațiile în care ai renunțat la nevoile tale și le-ai prioritizat pe ale celorlalți, este foarte posibil să constați că pe termen lung, această abordare s-a întors împotriva ta.

Bucură-te!

Nu ești un robot care are de făcut lucruri, ești un om care are dreptul să trăiască și să se bucure. În consecință, evită să bifezi realizările, ci celebrează-le! În acest fel îți vei lua energia și resursele pentru a te menține motivat(ă) și entuziasmat(ă), iar acest lucru te va ajuta să gestionezi inclusiv situațiile dificile pe care le-ai putea întâmpina atât la job, cât și acasă.

Da, poate fi dificil să creezi și să menții un echilibru între aspectele importante din viața ta, dar te poți asigura cel puțin că nu complici chiar tu lucrurile. Este esențial să fii conștient(ă) de nevoile, obiectivele, planurile tale și să trăiești așa cum simți în mod autentic, fără a te lăsa influențat(ă) de felul în care crezi că trebuie să-ți trăiești viața.

Articol publicat și pe ejobs.ro