Majoritatea femeilor care se reintegreaza pe piata muncii dupa concediul de maternitate sustin ca reacomodarea cu noul stil de viata este una dificila.

Este usor de inteles aceasta perceptie avand in vedere faptul ca mai mult ca niciodata este esential sa fie gasita o modalitate prin care sa se obtina un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Totodata, este important sa fie gasite solutii astfel incat copilul sa fie in siguranta in intervalul in care parintii petrec timp la locul de munca, iar acest lucru se dovedeste a fi uneori o provocare in sine.

Pentru ca aceasta perioada de tranzitie sa fie mai usor de gestionat este recomandat sa se tina seama de urmatoarele aspecte:

Stabilirea unor granite sanatoase in relatia mama – copil

Este esential sa existe o relatia apropiata intre mama si copil, bazata pe oferirea de afectiune neconditionata, incredere, suport, s.a.m.d.

Insa, la fel de important este ca mama sa creeze contextul necesar, astfel incat copilul sa dezvolte relatii securizante si cu alte persoane. Astfel, acesta se va dezvolta armonios si va fi evitata dependenta de mama.

Totodata, o relationare sanatoasa va facilita acomodarea copilului cu noul context creat de diminuarea intervalului de timp petrecut cu mama.

Intelegerea importantei “timpului de calitate”

Multe femei care se reintorc la job experimenteaza un sentiment de vinovatie fata de copil. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca mama pune accentul pe cantitatea timpului petrecut alaturi de acesta.

In realitate, insa, cel mai relevant este ca timpul dedicat copilului sa fie de calitate si acest lucru poate fi obtinut in primul rand, printr-o stare de prezenta totala in interactiunea cu acesta.

Constientizarea importantei dezvoltarii personale si profesionale

Pentru a ne simti impliniti in cat mai mare masura, este esential sa acordam importanta atat laturii personale, cat si celei profesionale.

In momentul in care oamenii sacrifica zona profesionala pentru a se dedica in exclusivitate celei personale, pot aparea dezechilibre greu de gestionat.

Restabilirea obiectivelor profesionale

Pentru ca acomodarea cu job-ul sa fie mai facila este important ca femeile aflate in aceasta situatie sa-si reaminteasca care sunt visurile lor in plan profesional si in functie de acestea sa-si seteze obiective pentru urmatoarea perioada.

Participarea la conferinte, training-uri, cursuri, workshop-uri de specialitate

Este firesc ca pe parcursul concediului de maternitate femeile sa piarda contactul cu domeniul in care isi desfasoara activitatea.

La fel de natural poate fi si sentimentul de inadecvare in noul context.

Asa incat, participarea la evenimente din zona profesioanala in care activeaza, poate fi foarte utila, intrucat prin intermediul acestora se poate restabili contactul direct cu domeniul de activitate.

Astfel se vor simti mai pregatite pentru reinceperea activitatii profesionale.

Vizitarea colegilor

O vizita la locul de munca cu cateva luni inainte de intoarcerea la job poate avea un impact foarte bun in pregatirea psihica pentru acest nou inceput.

Reconectarea cu ceilalti colegi, descoperirea unor subiecte comune de discutie, impartasirea experientei oferite de rolul de mama, sentimentul de acceptare, entuziasmul manifestat de grup in raport cu intoarcerea respectivei persoane la job, vor avea, de asemenea, un impact pozitiv.

Negocierea unui program de lucru part time in prima faza a colaborarii

Pentru ca reintegrarea la locul de munca sa fie eficienta este recomandat ca aceasta sa fie facuta in etape si in prima faza sa existe posibilitate unui program de lucru de patru sau de sase ore.

Solicitarea unui plan de integrare

Este posibil ca pozitia anterior ocupata sa fie modificata intr-o anumita masura, asa incat este eficient atat pentru angajator, cat si pentru angajata, sa fie implementat un plan de integrare.

Revenirea la job dupa concediul de maternitate este un proces pe care fiecare femeie il experimenteaza intr-un mod subiectiv. Tocmai de aceea este recomandat ca fiecare persoana sa fie atenta la nevoile sale si sa actioneze in directia care o ajuta sa se simta implinita; pentru ca numai in acest fel copilul se va dezvolta intr-un mediu sanatos, care ii ofera modele si valori pe care le poate urma.

                   Articol publicat si pe cariereonline.ro.