Singura constantă în viață este schimbarea. Sunt schimbări pe care le provocăm și schimbări care ne iau pe nepregătite. În orice caz, schimbarea presupune de cele mai multe ori disconfort și ne provoacă să ne adaptăm, să fim creativi și să găsim soluții.

Observ de multe ori în lucrul cu oamenii că deși nu se mai regăsesc într-o relație, într-un job sau într-o oricare altă conjunctură de viață, prima tendință este să ramână ancorați în respectiva situație. De ce? Pentru că deși nu este ceea ce își doresc, este ceea ce cunosc deja, iar asta le dă iluzia controlului.

De cele mai multe multe ori schimbările majore sunt însoțite de frică. Această teamă poate fi: de necunoscut, de a nu face față, de a lua o decizie greșită, de a eșua, ș.a.m.d. Numitorul comun al acestor frici este lipsa de încredere în propriile forțe. Încrederea în noi ne securizează pentru că știm într-un mod cât se poate de autentic că vom găsi soluții, orice s-ar întampla în noul nostru drum.

Pentru a aborda cât mai clar ce presupun nevoia și frica de schimbare, vă prezint o situație concretă:

“Clara, are 41 ani, lucrează de 9 ani în aceeași companie, ocupând o poziție de Specialist Marketing. De-a lungul carierei a avut posibilitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional, și-a dezvoltat abilitățile și și-a format competențe care o ajută să aibă rezultate optime.

De aproximativ 4 ani a început să fie din ce în ce mai nemulțumită de viața ei profesională. Este nemulțumită de faptul că salariul ei este sub nevoile si rezultatele sale; nu mai are parte de provocări profesionale; nu a fost promovată, așa cum și-ar fi dorit, pe o poziție mai complexă; activitatea ei a devenit monotonă.

Toate aceste nemulțumiri o fac să se simtă nevalorizată la locul de muncă, se simte demotivată și blazată, este lipsită de energie și disponibilitatea ei de se implica la job este mult redusă, simte că s-a plafonat, se simte tristă și observă că aceste lucruri îi afectează inclusiv viața personală.

În acești 4 ani a tot sperat că lucrurile se vor schimba, că va fi văzută și apreciată.

Însă acum își dă seama că are nevoie de o schimbare și consideră că este momentul să își caute un alt loc de muncă. Acest gând o entuziasmează într-o primă fază. Însă ceva o oprește să acționeze: frica.

O avalanșă de gânduri negative și blocante îi invadează mintea: “nu voi face față interviurilor”, “nu voi face față noului job”, “nu voi putea să mă adaptez unui alt mediu de lucru”, „dacă nu voi fi placută de noua echipă?”, „nu știu să fac mare lucru”, „simt că a trecut timpul pe lângă mine”, „e prea târziu să o iau de la capăt”, „măcar job-ul de acum este unul sigur”.

Toate aceste gânduri o determină să mai rămână la actualul loc de muncă, deși este nefericită.”

Acest tip de scenariu este unul pe care îl regăsesc frecvent în rândul oamenilor care apelează la consiliere în carieră.

Atunci când facem pentru mult timp același lucru, în același context, este firesc să percepem schimbarea ca fiind dificilă.

Ce te poate ajuta să faci o schimbare în carieră?

Autovalorizează-te

Am observat că oamenii au tendința să considere că dacă le vine ușor și natural să-și gestioneze job-ul, înseamnă că respectiva activitate nu este suficient de complexă și că oricine ar putea-o desfășura la fel de bine. În realitate, gestionăm cu ușurință acele lucruri la care ne pricepem foarte bine.

Pentru a fi văzuți, valorizați de cei din jur, este esențial să facem noi acest lucru mai înainte de toate.

Reamintește-ți schimbări pe care le-ai făcut de-a lungul timpului

Cu siguranță fiecare dintre noi a gestionat la un moment dat situații care au presupus schimbare. Chiar înainte de a avea job-ul actual, a fost necesar să faci o schimbare. Dacă ai avut resursele necesare în trecut, le ai cu certitudine și acum.

Gândește-te la beneficiile schimbării

Acum nu ți-este bine. Așadar, ce ai de pierdut în mod obiectiv? Atunci când mintea ta procesează gânduri negative legate de schimbare, îți recomand să faci un exercițiu și să identifici toate lucrurile bune care s-ar putea întâmpla.

Cel mai probabil te vei simți mult mai motivat(ă) să acționezi.

Fă primul pas

Un proverb chinezesc spune că “o călătorie de o mie de mile începe cu un pas”. De obicei, acest prim pas este cel mai greu de făcut și ne provoacă cel mai mult. Dar odată facut, restul lucrurilor vor veni mai ușor.

Primul pas poate însemna să-ți clarifici ce job îți dorești, în ce tip de companie ți-ar placea să lucrezi, să-ți actualizezi CV-ul sau să îți realizezi o scrisoare de intenție.

Pentru a ne dezvolta constant și pentru a evolua în direcția care ne aduce satisfacție și care ne dă sens, este esențial să ne asumam responsabilitatea în totalitate pentru viața noastră. Nimeni nu va putea să schimbe lucrurile în locul nostru și de fapt nici nu ne dorim asta.

Schimbarea poate presupune efort și uneori chiar durere, însă aceste doua aspecte fac parte din creșterea noastră.

Articol publicat și pe ejobs.ro