Asociem adesea jobul doar cu modalitatea de a obține un venit financiar constant, însă un job implică mult mai mult de atât: presupune posibilitatea de a ne dezvolta abilitățile și competențele, de a învăța lucruri noi, de a socializa, de a ne autodepăși, de a obține rezultate, de a contribui ș.a.m.d.

Din păcate, întâlnesc încă frecvent în activitatea profesională oameni care-mi spun că ideea de „slujbă“ nu poate fi asociată cu „plăcerea“, pentru că locul de muncă este perceput ca o obligație. Aceasta e o convingere care de multe ori se întâmplă să fi fost preluată din familie sau din interacțiunea cu cei din jur.

Pe parcursul vieții, vedem adesea că părinții noștri se întorc acasă în permanență obosiți și nemulțumiți de la locul de muncă, așa cum vedem la școală profesori demotivați și blazați. Astfel încât este previzibil că, mai târziu, ne vom raporta și noi la propriul job ca la ceva neplăcut.

O astfel de percepție referitoare la viața profesională îi poate determina pe tineri să nu dea suficientă atenție alegerilor educaționale, întrucât se gândesc că, orice decizie ar lua, oricum le va fi dificil. Și, de asemenea, îi poate împinge pe tineri să amâne startul profesional cât mai mult cu putință.

Realitatea este însă că jobul poate reprezenta o sursă de satisfacții și bucurie, dacă îl alegem pe cel potrivit.

Iată la ce te poți aștepta dacă ai un job nepotrivit:

Ești demotivat

Este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, să fii plin de energie și aplomb, atunci când faci constant ceva ce nu-ți place. În situația contrară, în care mergi cu drag la locul de muncă, vei fi surprins să constați că nivelul tău de energie se va menține la un nivel optim pe tot parcursul zilei.

Ai rezultate sub așteptări

Este, într-un fel, un cerc vicios: dacă nu-ți place și nu ți se potrivește jobul, îți va fi dificil să acumulezi informații noi în respectivul domeniu și, în general, vei întâmpina dificultăți în a-ți gestiona sarcinile zilnice.

Ai o stare generală negativă

Având în vedere faptul că petrecem o mare parte din timp la locul de muncă, starea noastră de spirit este influențată considerabil de ceea ce se întâmplă în acest plan.

Din păcate, atunci când suntem într-un context profesional nefavorabil, există riscul să ne fie afectată inclusiv viața personală.

Încrederea în sine are de suferit

Este posibil ca, în timp, să începi sa pui lipsa de rezultate pe seama incapacității tale de a le obține. Dacă te afli în această situație, îți recomand să te întrebi sincer: „Cum aș putea excela, făcând ceva nepotrivit pentru mine?!“ Cu siguranță, și tu poți fi un vârf într-un anumit domeniu, dar – dacă nu afli care este acel domeniu – din păcate, riști să ratezi oportunitatea de a te dezvolta cu adevărat în zona care ți se potrivește.

Aceste sunt doar câteva dintre consecințele profesării într-un domeniu care nu are nicio legătură cu tine. Însă, indiferent de ceea ce ți se întâmplă în acest moment, lucrurile pot fi cu siguranță schimbate.

Îți recomand următoarele lucruri:

Ai încredere că este posibil să îmbini utilul cu plăcutul

Cu alte cuvinte, fii atent(ă) în jurul tău și te asigur că vei descoperi mulți oameni care sunt pasionați de ceea ce fac și au și satisfacții financiare din respectiva activitate.

Cu siguranță și acei oameni întâmpină dificulăți, însă sunt suficient de motivați să caute soluții și chiar le găsesc.

Ai încredere că meriți

Da, și tu meriți să mergi cu entuziasm la job și să-ți închei ziua de lucru fiind mulțumit(ă) de ceea ce ai realizat.

Așa că dialogul intern de tipul: “doar cei foarte norocoși, pot avea o viață profesională împlinită” ar fi bine să fie eliminat.

Redescoperă-te

Fii atent la tine însuți/ însăți. Ce îți place totuși din tot ceea ce presupune activitatea ta? Ce hobby-uri ai? Ce te pricepi să faci cel mai bine? Ce fel de job-uri ți-au atras atenția de-a lungul timpului?

Într-adevăr să descoperi domeniul potrivit poate fi o adevărată provocare, însă nimic nu este mai extenuant și contraproductiv decât să faci în continuare ceva ce nu te bucură.

Fă o schimbare cât de mică

Este posibil ca tranziția de la ceea ce faci acum la ceea ce îți dorești să nu poată fi făcută de pe o zi pe alta. Însă există cu siguranță ceva cu care poți începe chiar din acest moment, poate un curs, un program de voluntariat sau inițierea unui proces de reconversie profesională.

Fiecare dintre noi putem contribui la lumea în care trăim și putem face acest lucru la nivel excepțional, ceea ce ai nevoie să faci este să descoperi care este acel ceva și să te apuci de treaba.

Articol publicat și pe paginadepsihologie.ro