Fiind in plin proces de dezvoltare si conturare a personalitatii, tinerii sunt usor de influentat atat in sens pozitiv, cat si negativ.

Tocmai de aceea, este necesar ca adultii cu care acestia interactioneaza sa fie responsabili in relatia cu ei.

Pregatirea tinerilor pentru viata incepe inca din copilarie. La fel de importanta ca si sanatatea fizica este sanatatea emotionala si psihica.

 

Dar care sunt aspectele care ii ajuta pe tineri sa se dezvolte in mod armonios si sa dobandeasca capacitatea a-si  gestiona propria viata in cel mai bun mod?

 

 Autocunoasterea si acceptarea de sine

Este important ca tinerii sa fie incurajati sa se autocunoasca, pentru ca in acest fel vor afla care sunt atuurile pe care se pot baza si care sunt aspectele pe care este necesar sa le imbunatateasca, astfel incat sa isi atinga atat obiectivele contextuale, cat si pe cele pe termen mediu si lung.

De asemenea, tinerii au nevoie sa stie ca diferentele sunt bune, pentru ca acestea ii fac unici si speciali.

Pentru ca tanarul sa se autovalorizeze este necesar sa fie acceptat si respectat de persoanele importante din viata lui, pentru ceea ce reprezinta ca individ.

 

Independenta

Fiecare individ are nevoie sa faca toate acele lucruri de care este capabil in raport cu stadiul sau de dezvoltare fizica si psiho-emotionala.

Desi pentru adulti este tentant sa faca lucruri in locul celor mici, pe termen lung acest comportament, le transmite mesajul ca ei nu au de fapt capacitatea de a se descurca singuri. In timp, aceasta convingere le va subrezi stima de sine si exista riscul sa abandoneze un obiectiv, fara a incerca macar sa-l atinga, din teama de a esua.

Atunci cand intreprind ceva nou, se poate intampla sa nu reuseasca inca de la prima incercare; acum este momentul in care au nevoie sa fie incurajati sa persevereze.

De asemenea, pentru a-i sustine in procesul catre obtinerea independentei, tinerii au nevoie sa fie stimulati astfel incat sa castige proprii lor bani; de exemplu, avand un job part time pe timpul vacantei de vara.

 

Gandirea critica

Pentru a evita situatiile in care tanarul este influentat cu precadere de ceea ce se intampla in jurul sau, fara a trece prin filtrul gandirii informatiile care i se transmit prin diverse surse, este fundamental sa-i fie incurajata gandirea critica.

 

Capacitatea de a lua decizii

Capacitatea de a lua decizii este important a fi stimulata inca de la varste foarte mici.

Faptul ca este implicat in procesul de decizie, il ajuta pe tanar pe de o parte sa fie in contact cu el insusi si sa tina seama de propriile sale nevoi, si pe de alta parte, ii transmite ideea ca este suficient de capabil, astfel incat sa aleaga cea mai avantajoasa varianta pentru el.

 

Originalitatea

Uneori tendinta tinerilor este sa adere la ideile grupului din care fac parte, din teama ca in caz contrar, vor fi respinsi. Insa doar atunci cand ai idei autentice si actionezi  dupa propriile principii aduci intr-adevar un plus care poate face diferenta.

 

Creativitatea

Atunci cand li se impun tipare de gandire, comportament si actiune care sunt considerate dezirabile de catre adulti, tinerii au tendinta sa ia lucrurile ca atare si sa nu mai fie creativi.

Insa, creativitatea este o trasatura foarte importanta pentru ca ii ajuta sa gaseasca solutii autentice la situatiile dificile cu care se confrunta.

Nu de fiecare data ceea ce functioneaza pentru majoritatea oamenilor este util pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea este esential ca tinerii sa fie incurajati sa vina cu propriile lor solutii la problemele pe care le intampina.

 

Capacitatea de a negocia

Pentru a-si dezvolta capacitatea de negociere, este fundamental ca tinerii sa aiba libertatea de a-si exprima si sustine de fiecare data punctul de vedere, fara a li se transmite ca ceea ce gandesc si spun este gresit.

 

Increderea in sine

Toate aspectele de mai sus, ii ajuta pe tineri sa-si construiasca pas cu pas incredere in sine, astfel incat sa se bazeze intotdeauna in primul rand, pe ei insisi.

 

Modelele pozitive

Fiecare context in care tanarul se afla este un prilej pentru a achizitiona un exemplu pozitiv de viata.

Cu siguranta, familia este cea mai importanta atunci cand ne referim la identificarea cu un anumit model; insa de asemenea scoala, cercul de prieteni si in general, orice grup pe care tanarul il frecventeaza isi pun amprenta asupra dezvoltarii sale intr-o anumita masura.

Asa cum stim cu totii foarte bine, puterea exemplului este cea mai relevanta. Dincolo de lucrurile pe care le spunem, felul in care actionam este decisiv.

 

In concluzie, tinerii au nevoie sa frecventeze medii care sa incurajeze o viziune pozitiva si autentica despre viata.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.