Fiind în plin proces de dezvoltare și conturare a personalitățîi, tinerii sunt ușor de influențat atât în sens pozitiv, cât și negativ.

Tocmai de aceea, este necesar că adulțîi cu care aceștia interacționează să fie responsabili în relația cu ei.

Pregătirea tinerilor pentru viață începe încă din copilărie. La fel de importantă că și sănătatea fizică este sănătatea emoțională și psihică.

Dar care sunt aspectele care îi ajută pe tineri să se dezvolte în mod armonios și să dobândească capacitatea de a-și  gestiona propria viață în cel mai bun mod?

 Autocunoașterea și acceptarea de sine

Este important că tinerii să fie încurajați să se autocunoască, pentru că în acest fel vor aflacare sunt atuurile pe care se pot baza și care sunt aspectele pe care este necesar să le îmbunătățească, astfel încât să își atingă atât obiectivele contextuale, cât și pe cele pe termen mediu și lung.

De asemenea, tinerii au nevoie să știe că diferențele sunt bune, pentru că acestea îi fac unici și speciali.

Pentru că tânărul să se autovalorizeze este necesar să fie acceptat și respectat de persoanele importante din viață lui, pentru ceea ce reprezintă ca individ.

Independență

Fiecare individ are nevoie să facă toate acele lucruri de care este capabil în raport cu stadiul său de dezvoltare fizică și psiho-emoțională.

Deși pentru adulți este tentant să facă lucruri în locul celor mici, pe termen lung acest comportament, le transmite mesajul că ei nu au, de fapt, capacitatea de a se descurca singuri. În timp, această convingere le va șubrezi știma de sine și există riscul să abandoneze un obiectiv, fără a încerca măcar să-l atingă, din teamă de a eșua.

Atunci când întreprind ceva nou, se poate întâmplș să nu reușească încă de la prima încercare; acum este momentul în care au nevoie să fie încurajați să persevereze.

De asemenea, pentru a-i susține în procesul către obținerea independenței, tinerii au nevoie să fie stimulați astfel încât să câștige proprii lor bani; de exemplu, având un job part time pe timpul vacanței de vara.

Gândirea critică

Pentru a evita situațiile în care tânărul este influențat cu precădere de ceea ce se întâmplă în jurul său, fără a trece prin filtrul gândirii informațiile care i se transmit prin diverse surse, este fundamental să-i fie încurajată gândirea critică.

Capacitatea de a lua decizii

Capacitatea de a lua decizii este important a fi stimulată încă de la vârste foarte mici.

Faptul că este implicat în procesul de decizie, îl ajută pe tânăr pe de o parte să fie în contact cu el însuși și să țină seama de propriile sale nevoi, și pe de altă parte, îi transmite ideea că este suficient de capabil, astfel încât să aleagă cea mai avantajoasă variantă pentru el.

Originalitatea

Uneori tendința tinerilor este să adere la ideile grupului din care fac parte, din teama că în caz contrar, vor fi respinși. Însă doar atunci când ai idei autentice și acționezi  după propriile principii aduci într-adevăr un plus care poate face diferența.

Creativitatea

Atunci când li se impun tipare de gândire, comportament și acțiune care sunt considerate dezirabile de către adulți, tinerii au tendința să ia lucrurile ca atare și să nu mai fie creativi.

Însă, creativitatea este o trăsătură foarte importantă pentru că îi ajută să găsească soluțîi autentice la situațiile dificile cu care se confruntă.

Nu de fiecare dată ceea ce funcționează pentru majoritatea oamenilor este util pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea este esențial ca tinerii să fie încurajați să vină cu propriile lor soluțîi la problemele pe care le întâmpină.

Capacitatea de a negocia

Pentru a-și dezvoltă capacitatea de negociere, este fundamental ca tinerii să aibă libertatea de a-și exprimă și susține de fiecare dată punctul de vedere, fără a li se transmite că ceea ce gândesc și spun este greșit.

Încrederea în sine

Toate aspectele de mai sus, îi ajută pe tineri să-și construiască pas cu pas încredere în sine, astfel încât să se bazeze întotdeauna în primul rând, pe ei înșiși.

Modelele pozitive

Fiecare context în care tânărul se află este un prilej pentru a achiziționa un exemplu pozitiv de viață.

Cu siguranță, familia este cea mai importantă atunci când ne referim la identificarea cu un anumit model; însă de asemenea școala, cercul de prieteni și în general, orice grup pe care tânărul îl frecventează își pun amprenta asupra dezvoltării sale într-o anumită măsură.

Așa cum știm cu toții foarte bine, puterea exemplului este cea mai relevanță. Dincolo de lucrurile pe care le spunem, felul în care acționăm este decisiv.

În concluzie, tinerii au nevoie să frecventeze medii care să încurajeze o viziune pozitivă și autentică despre viață.

Articol publicat și pe cariereonline.ro.