Evolutia profesionala are pentru fiecare persoana alte valente. Astfel incat, pentru a avansa in cariera este necesar in primul rand, sa fie clarificate si setate obiectivele profesionale.

Totodata, pe langa pasiune pentru domeniul de activitate, perseverenta si munca, un aspect foarte important este reprezentat de increderea in sine si in fortele proprii.

Sunt situatii in care desi se fac eforturi pentru a progresa apar blocaje in parcursul profesional, care au de multe ori la baza diverse frici.

Frica de esec

Evolutia catre un statut profesional superior aduce dupa sine un grad mai ridicat de responsabilitate.

Acest context poate fi asociat cu teama de a nu face fata noilor atributii si implicit, va exista tendinta de a abandona orice demers in aceasta directie.

Frica de schimbare

Frica de schimbare este una foarte des intalnita. De multe ori, persoanele care experimenteaza aceasta frica nu se cunosc suficient si nu sunt constiente de faptul ca independent de situatie vor identifica solutiile potrivite pentru a o gestiona intr-un mod avantajos.

Frica de necunoscut

Teama de necunoscut este in stransa legatura cu cea de schimbare.  Exista tendinta de a crede ca situatiile cunoscute sau cele care pot fi anticipate sunt mult mai usor de gestionat.

In realitate, lucrurile nu sunt aproape niciodata previzibile si cu atat mai putin previzibil este modul in care vom reactiona la ele.

Confruntarea cu situatiile necunoscute este de fapt, iesirea din zona de confort, care reprezinta singura modalitate prin care putem creste din punct de vedere profesional.

Teama de a risca

Orice schimbare presupune un anumit nivel de incertitudine, astfel ca suntem pusi in situatia de a ne asuma riscuri.

Pentru a evita ca aceasta temere sa fie una care sa saboteze evolutia profesionala, este util sa ne imaginam care ar fi cel mai “catastrofal” scenariu cu care riscam sa ne confruntam si sa identificam care ar fi solutiile la care am putea apela in acea situatie.

In acest fel, devenim mai flexibili in gandire si constientizam ca orice problema vine la pachet cu cel putin o solutie.

Teama de a pierde

Sunt multe situatii in care oamenii au tendinta de a se agata de ceea ce este sigur, desi sunt constienti ca situatia lor actuala nu coincide cu ceea ce isi doresc de fapt.

Pentru a experimenta lucruri noi care sa contribuie la atingerea obiectivelor profesionale este necesar sa existe disponibilitatea de a renunta la ceea ce nu mai este adecvat si util.

Toate aceste temeri sunt firesti, important este sa fie constientizate si gestionate, astfel incat sa nu se transforme in aspecte care sa blocheze parcursul in cariera.

In timp, pe masura ce aceste frici sunt depasite increderea in sine este consolidata, ceea ce inseamna ca schimbarile ulterioare vor fi din ce in ce mai usor de gestionat.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.