Integrarea Angajatilor Noi

Primul pas in a asigura compatibilitatea dintre angajat si activitate, respectiv companie, este reprezentat de un proces de recrutare si selectie riguros.

Atat angajatii cu experienta, cat si cei care sunt la inceputul traseului profesional, au nevoie de un plan concret de integrare.

Responsabilitatea pentru procesul de inductie apartine in egala masura atat angajatorului, cat si angajatului.

In acest context, rolul specialistului in Resurse Umane este acela de a sprijini atat organizatia, cat si noul membru al echipei, in a-si defini obiective realiste si in a-si intelege reciproc asteptarile.

Principalele directii pentru angajat, independent de domeniul de activitate in care activeaza, sunt urmatoarele:

 

Acomodarea cu mediul organizational

In acest sens, o actiune eficienta consta in desemnarea unei persoane de suport in integrarea noului angajat; scopul este atat de a facilita accesul la informatii, cat si de a contribui la integrarea din perspectiva psiho-sociala.

De asemenea, este utila organizarea unor actiuni care sa vizeze coeziunea de grup.

Activitatile informale care implica intreaga echipa sunt importante pentru ca angajatii sa se cunoasca, iar relatiile dintre ei sa se consolideze.

 

Familiarizarea cu activitatea

Noul membru al echipei are nevoie sa inteleaga care este rolul pozitiei pe care o ocupa si de asemenea, este esential sa aiba claritate cu privire la rezultatele pe care este necesar sa le obtina.

In acest context, este eficient ca angajatului sa ii fie prezentate atat obiectivele, cat si instrumentele care il vor ajuta sa le atinga.

La finalul perioadei de inductie este de dorit ca angajatul sa aiba autonomie in desfasurarea activitatii.

 

Asimiliarea de noi cunostinte

In acest context, se vor stabili aspectele pe care angajatul este necesar sa le imbunatateasca. Totodata, vor fi identificate programele de training, prezentarile si cursurile specifice, astfel incat sa fie obtinute rezultatele asteptate.

Pe tot parcursul perioadei de inductie, feedback-ul are un rol esential. Acesta este necesar sa fie oferit si primit intr-o maniera constructiva, atat de catre angajat, cat si de catre management.

De asemenea, la finalul procesului de integrare este foarte utila existenta unei duble evaluari: a angajatului de catre manager, dar si a mediului organizational de catre angajat.

Existenta procesului de inductie creste sansele ca angajatul sa obtina rezultatele asteptate si de asemenea, este o actiune utila in retentia personalului pe termen lung.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.