Te gândești adesea că ai vrea să experimentezi antreprenoriatul, însă sunt beneficii ale rolului de angajat la care nu ești dispus(ă) să renunți?

Înseamnă că o varianta profesională potrivită ție este intraprenoriatul.

Intraprenoriatul reprezintă rolul pe care îl au angajații cu spirit întreprinzător din cadrul unei companii.

Iată principalele semne care indică faptul ca intraprenoriatul este pentru tine:

Apreciezi independența la locul de muncă

Asta înseamnă că ești autonom(ă) în desfășurarea activității implicate de job-ul tău, ești autodidact(ă), îți place să deții controlul asupra sarcinilor și nu ai nevoie să fii supervizat(ă) constant pentru a obține rezultate.

Ai o capacitate bună de decizie

Altfel spus, atunci când ești în situația de a lua decizii cu privire la activitata ta, ai capacitatea de a analiza lucrurile în detaliu, luând în calcul toate aspectele importante și poți face acest lucru într-un timp optim, fără a avea tendința să amâni.

Ai o bună capacitate de a găsi soluții

Atunci când intervine o situație dificilă, îți gestionezi într-un mod echilibrat emoțiile, fără a intra în panică și poți gândi lucrurile la rece, astfel încât să identifici cele mai potrivite soluții.

Ești creativ(ă) și ți-ai dezvoltat gâdirea critică

Cu alte cuvinte, ți-ai dat seama despre tine că eviți “rețetele” care au funcționat în cazul altora și ai tendința de a găsi un mod propriu de abordare a situațiilor pe care le gestionezi.

Îți plac noutatea și provocările

Atunci când intervine monotonia, te simți demotivat(ă), în schimb atunci când ai de gestionat sarcini complexe, cu care nu ai mai interacționat, te simți entuziasmat(ă) și plin(ă) de energie.

Îți place schimbarea

În situațiile în care felul în care se desfășoară lucrurile nu coincide cu modul în care te așteptai, ai capacitatea de a te adapta din mers.

Vrei să progresezi constant

Ai conștientizat deja faptul că niciodată nu este suficient când vine vorba despre învățare și ai decis să investești constant resurse în pregătirea și perfecționarea ta.

Ai constant inițiative noi

Ești mai mereu în căutarea unor noi forme de îmbunătățire a activității și propui constant moduri de eficientizare și de creștere a profitabilității.

Dacă te regăsești în majoritatea acestor criterii, cel mai probabil intraprenoriatul reprezintă un mijloc prin care îți poți asigura satisfacția profesională.

În continuare îți recomand câteva variante care te vor ajuta să-ți asumi rolul de intraprenor:

Exprimă-ți opiniile

Dacă tu vezi lucrurile diferit decât restul echipei din care faci parte, îți recomand să împărtășești cu ai tai colegi ce ai face tu altfel, care sunt argumentele și care ar fi beneficiile dacă s-ar adopta strategia ta.

Asigură-te că ești un specialist în domeniul tău

Pentru a primi proiecte complexe, ai nevoie ca în primul rând să te asiguri că ai o bază solidă, care te va ajuta să faci față cu succes situațiilor dificile, formată atât din informații de specialitate, cât și din experiență de lucru.

Pune-te în valoare

Pentru ca ceilalți să te valorizeze este necesar să te autovalorizezi mai înainte. Dacă vei fi conștient(ă) de realizările tale, atitudinea ta va transmite siguranță de sine, iar oamenii cu care lucrezi vor căpăta în timp încredere în competențele și inițiativele tale.

Asumă-ți responsabilitatea

Un intraprenor de succes, ca și un antreprenor de succes, este acela care își asumă atât reușitele, cât și erorile. Atunci când vei putea să admiți că nu ești perfect(ă), vei fi intr-adevăr credibil(ă) pentru cei din jur.

Clarifică-ți și stabilește-ți obiective

Pentru a putea evolua este necesar să știi cât mai clar unde vrei să ajungi. În momentul în care știi în ce direcție se va dezvolta traseul tău profesional îți va fi mult mai ușor să găsești modalități care să te ajute să-ți atingi obiectivele.

Job-urile care pot crea mai facil contextul oportun pentru intraprenoriat sunt în general cele care presupun lucrul pe proiecte, întrucât în multe cazuri acestea implică un nivel ridicat de provocare și noutate. De asemenea, job-urile care implică lucrul cu clienții pot fi la fel de ofertante pentru persoanele cu profil de intraprenor. Câteva exemple concrete de job-uri sunt: Project Manager, Business Developer, Channel Manager, Events Manager, ș.a.m.d.

Intraprenoriatul poate fi o variantă pentru tine dacă nu ai încă un buget care să te ajute să pornești propria afacere sau dacă ai constatat faptul că încă ai nevoie de un nivel crescut de siguranță profesională. Totodată intraprenoriatul poate fi un „antrenament” pentru antreprenoriat.

Articol publicat și pe ejobs.ro