Angajatii care apeleaza la consiliere in cariera au un obiectiv comun: isi doresc sa fie impliniti si fericiti la locul de munca, isi doresc sa-si inceapa ziua de lucru cu entuziasm si sa plece de la job incarcati cu energie pozitiva.

Insa, desi isi doresc toate aceste lucruri, unii dintre ei nu sunt convinsi ca acest “tablou” este posibil.

Asadar, chiar putem fi fericiti la job?

Raspunsul este cu siguranta afirmativ, insa este important de punctat faptul ca aceasta stare de bine este in exclusivitate responsabilitatea fiecaruia dintre noi.

Cu alte cuvinte, este necesar sa nu asteptam ca lucrurile sa vina de la sine, ci sa actionam in directia propusa.

Din experienta mea pe zona de consiliere in cariera, exista doua categorii principale de conditii care asigura satisfactia profesionala.

Acestea sunt: compatibilitatea cu activitatea desfasurata si compatibilitatea cu valorile organizationale.

Compatibilitatea cu activitatea este in stransa legatura cu motivatia intrinseca; cu alte cuvinte, daca iti place ceea ce faci, vei reusi sa fii motivat pe o perioada lunga de timp. Tocmai din acest motiv, este esential sa stabilim intr-un mod obiectiv in ce masura suntem potriviti pentru job-ul pe care il avem.

Compatibilitatea cu valorile organizationale face referire la tipul de motivatie extrinseca, care desi are un impact pe termen scurt, este totusi importanta.

Fiecare dintre noi are un set de valori raportate la munca: autonomia, relatiile sociale, provocarea, siguranta, investitia in oameni, atmosfera de lucru, recunoasterea si validarea meritelor, posibilitatile de dezvoltare profesionala, transparenta, s.a.m.d.

Astfel, este necesar sa stabilim care sunt valorile noastre in plan profesional si sa ne asiguram ca acestea se regasesc in organizatia in care ne desfasuram activitatea.

Daca exista o discrepanta majora intre valorile profesionale ale angajatului si cele existente in companie, exista riscul ca respectivul angajat sa nu se simta multumit in plan profesional.

Asadar, este recomandat ca persoanele care se simt demotivate, lipsite de energie si care nu mai gasesc motive de bucurie la locul de munca, sa faca o analiza a vietii lor profesionale, astfel incat sa isi dea seama daca aceste stari au legatura cu job-ul in sine, cu mediul de lucru sau cu ambele.

Numai in acest fel, vor putea sti care sunt zonele care necesita o schimbare si vor putea stabili solutiile.

Desi schimbarile nu sunt intotdeauna usor de gestionat, ele sunt esentiale in procesul nostru de evolutie atat personala, cat si profesionala. In acest context, constientizarea resurselor: abilitati, competente, trasaturi de personalitate si consolidarea increderii in fortele proprii, sunt esentiale.

In concluzie, fericirea la job este o optiune de care fiecare dispune, dar care presupune responsabilizare, efort si perseverenta.

Articol publicat si pe cariereonline.ro