Perfecționismul este definit din punct de vedere psihologic că fiind o trăsătură de personalitate caracterizată de efortul unei persoane de a fi perfectă.

Care sunt caracteristicile persoanelor perfecționiste?

Critica și autocritica

O persoană perfecționistă are tendința de a fi foarte exigentă atât cu ea însăși, cât și cu cei din jur.

Acest mod de raportare conduce la nemulțumiri constante și la lipsa conștientizării motivelor de bucurie, acestea fiind cauze care pot declanșa în timp depresie.

Dependență de părerea celor din jur

Nevoia de validare este una firească, însă în momentul în care această nevoie devine exagerată poate fi un indicator al faptului că avem tendința de a fi perfecționiști.

Sensibilitatea la feedback-ul negativ

Pentru persoanele perfecționiste feedback-ul negativ este o sursă de stres și frustrare, afectându-le vizibil starea psihică și emoțională.

Acest lucru se întâmplă, întrucât întâmpină dificultăți în a accepta că pot să facă greșeli. Este fundamental să înțelegem faptul că avem dreptul să greșim, că greșelile ne ajută să învățăm și să evoluăm și, de asemenea, este esențial să conștientizăm că dacă anumite lucruri nu se întâmplă așa cum ne dorim, nu înseamnă că suntem mai puțîn valoroși.

Dependență imaginii de sine de realizările obținute

Este important să ne setam obiective atât în plan personal, cât și profesional și să stabilim modalitățile necesare pentru a le atinge.

Însă, la fel de important, este că respectivele obiective să fie realiste și în momentul în care le concretizăm să ne dăm voie să ne bucurăm de reușită, fără a trece cu rapiditate la următoarele scopuri.

Iar în situația în care ne atingem obiectivele până într-un punct sau nu le atingem deloc, abordarea sănătoasă este să analizăm care sunt cauzele acestei situații și în același timp, să identificăm soluțiile, evitând să ne culpabilizăm.

Tendința de a amâna

În momentul în care ne propunem un anumit scop este într-adevăr util să analizăm care sunt resursele care ne vor ajută să-l atingem și care sunt acele aspecte de care am avea nevoie, astfel încât șansele de reușită să fie mai mari.

Însă, dacă observăm că în mod constant avem tendința de a amâna pentru că nu ne simțim suficient de bine pregătiți pentru ceea ce ne propunem, este important să facem un prim pas către acțiune.

Rigiditatea în gândire și în modul de acțiune

Persoanele perfecționiste preferă regulile și organizarea, ceea ce în sine este un lucru bun. Însă, dacă schimbările va insecurizeaza excesiv și simțiți că acestea vă fac să va pierdeți reperele, vă recomand să va gândiți la situații similare din trecut care s-au dovedit a fi în cele din urmă, prielnice.

Minuțiozitatea

Atenția la detalii reprezintă un atu care ne poate fi de folos atât în plan personal, cât și profesional. Însă, dacă există tendința de a verifică exagerat amănuntele și de a reface o anumită acțiune pentru a obține rezultatul “perfect”, este posibil ca în timp această abordare să devină pe de o parte obositoare și pe de altă parte să ne scadă considerabil nivelul de eficientă.

Stări recurente de anxietate

Stările de anxietate pot apărea din diverse motive. Însă, dacă observați că aceste stări au legătură cu teamă de a nu fi suficient de bun(ă) și cu teama de a eșua, este posibil să aveți tendința către perfecționism.

Perfecționismul are avantajele sale, întrucât ne poate ajuta să evoluăm și să ne dezvoltăm în direcția în care ne dorim. Însă, ca în orice aspect al vieții, excesul aduce cu sine neplăceri care pot conduce în timp, la probleme din ce în ce mai dificil de gestionat, cum este, așa cum am menționat la începutul articolului, depresia.

Pentru a reduce cât mai mult tendința spre perfectionsim este esențial să conștientizăm care sunt plusurile pe care le avem și care sunt aspectele pe care este necesar să le îmbunătățim în timp, fără a pune presiune pe noi înșine. De asemenea, este important să ne bucurăm de fiecare reușită și să învățăm să ne acceptăm și să ne iubim așa cum suntem: unici și autentici.