Planul de carieră este un instrument util atât pentru elevi, studenți, masteranzi și proaspăt absolvenți, cât și pentru persoanele care au experiență profesională.

Importanța acestuia constă în conferirea de claritate și direcție cu privire la traseul educațional, respectiv profesional.

Planul de carieră conține următoarele informații:

Abilitățile, valorile și interesele

Primul pas în construirea planului de carieră este reprezentat de identificarea domeniului de activitate potrivit. Abilitățile, valorile și interesele indică, alături de alți factori, care este profesia adecvată.

Tipul de motivație

Motivația este motorul construirii carierei. Identificarea factorilor moțivaționali este esențială în procesul de autocunoaștere din perspectiva socio-profesională.

Trăsăturile de personalitate

Trăsăturile de personalitate au un rol important în deciziile cu privire la carieră.

De exemplu: o persoană foarte sociabilă cel mai probabil va alege un context profesional care implică lucrul cu oamenii; pe când, o persoană centrată pe ea însăși, va prefera o activitate independentă de restul echipei din care face parte.

Punctele tari și aspectelor de îmbunătățit

Atingerea obiectivelor profesionale implică conștientizarea atuurilor și utlizarea acestora într-o manieră avantajoasă, dar și depășirea limitelor.

Oportunitățile de carieră

În funcție de domeniul de activitate potrivit vor fi explorate posibilitățile de job, astfel încât să fie elaborat traseul profesional pe termen scurt și mediu.

Obiectivele concrete în plan educațional și profesional

Setarea obiectivelor va include etapele educaționale, respectiv profesionale și dezideratele în raport cu statutul socio-profesional și financiar.

Startegia de implementare

Pentru că planul de carieră să se concretizeze este important să fie stabilite etapele și resursele adecvate.

Planificarea carierei este de asemenea, un instrument eficient pentru companiile care valorizează nevoia de evoluție a angajaților.

 

Articol publicat și pe cariereonline.ro.