Planul de Cariera

Planul de cariera este un instrument util atat pentru elevi, studenti, masteranzi si proaspat absolventi, cat si pentru persoanele care au experienta profesionala.

Importanta acestuia consta in conferirea de claritate si directie cu privire la traseul educational, respectiv profesional.

Planul de cariera contine urmatoarele informatii:

 

Abilitatile, valorile si interesele

Primul pas in construirea planului de cariera este reprezentat de identificarea domeniului de activitate potrivit. Abilitatile, valorile si interesele indica, alaturi de alti factori, care este profesia adecvata.

 

Tipul de motivatie

Motivatia este motorul construirii carierei. Identificarea factorilor motivationali este esentiala in procesul de autocunoastere din perspectiva socio-profesionala.

 

Trasaturile de personalitate

Trasaturile de personalitate au un rol important in deciziile cu privire la cariera.

De exemplu: o persoana foarte sociabila cel mai probabil va alege un context profesional care implica lucrul cu oamenii; pe cand, o persoana centrata pe ea insasi, va prefera o activitate independenta de restul echipei din care face parte.

 

Punctele tari si aspectelor de imbunatatit

Atingerea obiectivelor profesionale implica constientizarea atuurilor si utlizarea acestora intr-o maniera avantajoasa, dar si depasirea limitelor.

 

Oportunitatile de cariera

In functie de domeniul de activitate potrivit vor fi explorate posibilitatile de job, astfel incat sa fie elaborat traseul profesional pe termen scurt si mediu.

 

Obiectivele concrete in plan educational si profesional

Setarea obiectivelor va include etapele educationale, respectiv profesionale si dezideratele in raport cu statutul socio-profesional si financiar.

 

Startegia de implementare

Pentru ca planul de cariera sa se concretizeze este important sa fie stabilite etapele si resursele adecvate.

Planificarea carierei este de asemenea, un instrument eficient pentru companiile care valorizeaza nevoia de evolutie a angajatilor.

 

Articol publicat si pe cariereonline.ro.