Reconversia profesională reprezintă un proces îndelungat care necesită o atenție sporită din partea ta. În momentul în care te-ai gândit să faci o schimbare trebuie să te concentrezi pe ce știi să faci, dar și ce îți place. Să-ți cunoști atuurile, dar și punctele slabe. Ca să te susținem în acest demers, ți-am pregătit pașii specifici reconversiei profesionale, dar și cum îți dai seama că este momentul să faci o schimbare.

Care sunt pașii procesului de reconversie profesională

Asigură-te că nu îți place jobul pe care îl ai în prezent și că nu este vorba doar despre faptul că nu rezonezi cu mediul de lucru

De multe ori în activitatea profesională lucrez cu persoane care sunt convinse că jobul lor este problema, când de fapt nemulțumirile vin din relația cu managerul sau cu echipa, din lipsa de motivație financiară sau din faptul că nu mai au parte de provocări profesionale.

Dacă nu vei face diferența dintre job și companie există riscul să renunți la profesia ta, deși este una care ți se potrivește.

Există însă și situații în care piața muncii nu este foarte ofertantă în raport cu anumite domenii și din acest motiv  s-ar putea să iei în calcul reconversia profesională. Spre exemplu, daca lucrezi în organizare de evenimente și ți-ai pierdut jobul în perioada pandemiei, poți analiza ce poziții sunt similare și necesită în principiu aceleași abilități. Un exemplu ar putea fi un rol în project management.

Află dacă în domeniul tău sunt joburi care ți se potrivesc mai bine decât cel din prezent

De exemplu, să ne gândim la cazul unei persoane care are studii în domeniul marketing-ului și care are un job de Product Manger, despre care constată că de fapt nu i se potrivește. Un pas important ar fi să se informeze cu privire la cât mai multe oportunități din domeniul marketing-ului, înainte de a iniția un proces de reconversie profesională. În acest fel poate să își dea seama, de exemplu, că i-ar placea un job în marketing online.

Schimbarea radicală a domeniului de activitate este în general un proces complex și solicitant, tocmai de aceea este foarte important să te asiguri că este necesară în cazul tău.

Identifică cu claritate domeniul care ți se potrivește

Această etapă este esențială. Poate că știi deja către ce domeniu vrei să te îndrepți și atunci beneficiezi de un mare avantaj. Însă, dacă știi doar că nu mai vrei să lucrezi în domeniul tău, dar nu știi care ar fi profesia care te-ar motiva, te încurajez să te informezi riguros înainte să iei o decizie. De asemenea, poți apela la un specialist care să te ajute să iei cea mai bună hotărâre.

Un aspect important în acest context este că în multe cazuri reconversia profesională care are drept motivație doar partea financiară nu este o rețetă de succes.

Construiește-ți un plan

În situația în care ajungi la concluzia că nu este nicio altă nișă a domeniului tău de activitate care să-ți placă și decizi să faci o schimbare majoră, vei avea nevoie de un plan concret pe care să-l urmezi.

Acest plan este bine să evidențieze etapele și resursele necesare, astfel încât să faci tranziția la noua profesie și, de asemenea, este util să-ți setezi un termen limită realist până la care vei face această schimbare.

Te încurajez să iei în calcul faptul că poate vei avea nevoie de o serie de cursuri, training-uri, workshop-uri sau chiar internship-uri.

Evaluează-te din punct de vedere profesional

Este util să stabilești care sunt ablitățile și competențele tale transferabile. Spre exemplu, poate la actualul job îți folosești abilitățile de time management și pe cele de comunicare în limba engleză. Este important să analizezi în ce măsură aceste abilități îți vor fi utile și în noul domeniu. Dacă reușești să identifici o serie de astfel de atuuri care te pot ajuta și la jobul viitor cu siguranță lucrurile se simplifică în cazul tău.

În concluzie, reconversia profesională poate fi o modalitate prin care să ai parte de mai mult succes și împlinire profesională. De asemenea, este un proces care poate fi concretizat atât timp cât analizezi lucrurile cu obiectivitate și iei decizii potrivite.

Articol publicat și pe ejobs.ro