Ce este?

Reconversia profesionala presupune un proces al carui obiectiv este schimbarea partiala sau totala a domeniului de activitate.

 

Cand este necesara?

Un proces de reconversie este necesar in situatia in care activitatea desfasurata in prezent nu (mai) corespunde asteptarilor in plan profesional.

Reconversia profesionala poate fi facuta la inceputul traseului profesional in situatia in care de exemplu, studiile absolvite nu au fost cele potrivite. Totodata, aceasta nevoie poate aparea la persoane care si-au construit cariera intr-un anumit domeniu, insa din varii motive, constata ca nu se mai regasesc in ceea ce fac.

 

Care sunt pasii?

Evaluarea contextului profesional cu scopul de a recunoaste cauzele nemultumirilor

Daca sursa de nemultumire are legatura cu veniturile financiare sub asteptari sau cu mediul de lucru, cel mai probabil nu este necesara reconversia profesionala.

In aceaste situatii, doua dintre alternative ar putea fi: renegocierea conditiilor contractuale sau optarea pentru o alta companie.

In schimb, daca natura activitatii profesionale desfasurate este cauza nemultumirilor, intr-adevar o schimbare a profesiei poate fi solutia.

 

Identificarea profesiei potrivite

Daca dupa analiza contextului profesional se constata ca este necesara o schimbare a activitatii, un pas esential este reprezentat de identificarea zonei profesionale de interes.

In acest context, una dintre alternative poate fi transformarea unui hobby in job. Pasiunile pe care le avem corespund personalitatii si motivatiei noastre intrinseci si de multe ori sunt dobandite prin prisma lor competente si cunostinte in respectivul domeniu.

 

Construirea unui plan de cariera

Planul de cariera este fundamental in aceasta situatie, intrucat confera vizibilitate in raport cu etapele si instrumentele specifice care fac posibila migrarea catre noua zona profesionala.

 

Identificarea programelor de training si cursurilor de specialitate

Reconversia profesionala nu presupune de fiecare data o schimbare radicala. De asemenea, indiferent de context, experienta acumulata anterior si programele de studii, pot fi puse in valoare in noua perspectiva profesionala.

Insa, de cele mai multe ori, sunt necesare de asemenea, cursuri sau programe de training care sa faca posibila profesarea in noul domeniu de activitate.

 

Identificarea oportunitatilor de job

Daca din punct de vedere financiar nu este posibila renuntarea la actualul job, se poate opta pentru activitati de voluntariat sau internship in paralel, astfel incat sa fie facilitat procesul de familiarizare cu noul domeniu de activitate.

Totodata, pentru a spori sansele de a profesa intr-o perioada de timp rezonabila in noua arie profesionala este necesar sa fie abordate toate canalele relevante de job-uri.

Avand in vedere faptul ca latura profesionala este o componenta importanta in viata fiecaruia dintre noi si influenteaza inclusiv planul personal, chiar daca o schimbare presupune la inceput un efort sustinut, daca aceasta este necesara, pe termen mediu si lung este cu siguranta cea eficienta decizie.

In cazul persoanele care aleg sa apeleze la un specialist cu scopul de a fi sustinuti in acest demers, este important sa fie stiut faptul ca acesta va facilita procesul de identificare a zonei profesionale de interes, insa nu va influenta alegerile.

De asemenea, un astfel de specialist este necesar sa utilizeze instrumente psihologice validate stiintific si sa fie conectat in mod real la piata muncii.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.