Atât informațiile teoretice acumulate în facultate, cât și practica efectivă de lucru, vor contribui ulterior la consolidarea unei candidaturi puternice pe piața muncii.

Altfel spus, este important ca studenții să fie focusati atât pe acumularea de cunoștințe de specialitate, cât și pe dobândirea de experiență profesională.

Facultatea facilitează accesul la un anumit domeniu profesional, care în general are mai multe subramuri.

Pentru a ști care este zona profesională potrivită este util că studentul să experimenteze cât mai multe perspective ale respectivului domeniu.

Cele mai accesibile variante de a acumula experiență și de a participa, în egală măsură, la cursurisunt următoarele:

Stagiile de practică

Este important că stagiile de practică să fie parcurse, pentru că acestea reprezintă un context propice atât pentru ca studentul să afle care este linia profesională pe care își dorește să o urmeze, cât și pentru a aplica informațiile teoretice acumulate.

Avantajul acestora constă de asemenea, în faptul că nu sunt foarte solicitante din perspectiva timpului.

Voluntariatul

Voluntariatul este o modalitate eficientă pentru student de a-și forma și dezvoltă abilitățile, dar reprezintă, de asemenea, o variantă potrivită pentru a dobândi experiență.

Un alt beneficiu al voluntariatului constă în faptul că programul de lucru este flexibil.

Programele de internship

Programele de internship pot fi plătite sau neplătite, însă este esențial faptul că prin intermediul acestora studentul intră în contact cu piața muncii și are ocazia de a învață lucruri noi de la specialiști din domeniul respectiv de activitate.

Ca și stagiile de practică, programele de internship reprezintă o alternativă pentru studenții care nu au posibilitatea de a alocă foarte mult timp zonei profesionale.

Work & Travel

Prin programul Work & Travel pot fi accesate job-uri plătite pe perioada verii în America și de asemenea, studenții au ocazia să călătorească și să interacționeze cu tipologii diferite de oameni.

În cazul în care studentul are nevoie de venituri financiare constante există posibilitatea de a opta pentru angajare.

În acest context, sunt esențiale următoarele aspecte:

  • Job-ul este important să fie privit că o oportunitate de completare a studiilor, așa încât va fi necesar să aibă legătură cu facultatea.
  • Este recomandat că job-ul să presupună un program part time și în același timp, flexibil.

Pentru a îmbina armonios studiile cu zona profesională este necesar ca studentul să își gestioneze într-un mod corect și sănătos resursele de timp și energie.

În acest sens este important să-și stabilească obiectivele atât în plan educațional, cât și profesional; să decidă care sunt prioritățile pe termen scurt și mediu; să analizeze avantajele și dezavantajele înainte de luarea unei decizii.

De asemenea, este esențial că studentul să beneficieze de timp liber, pentru că numai în acest fel va avea resursele necesare pentru a evolua în direcția pe care și-o dorește.

Articol publicat și pe cariereonline.ro.