Atat informatiile teoretice acumulate in facultate, cat si practica efectiva de lucru, vor contribui ulterior la consolidarea unei candidaturi puternice pe piata muncii.

Altfel spus, este important ca studentii sa fie focusati atat pe acumularea de cunostinte de specialitate, cat si pe dobandirea de experienta profesionala.

Facultatea faciliteaza accesul la un anumit domeniu profesional, care in general are mai multe subramuri.

Pentru a sti care este zona profesionala potrivita este util ca studentul sa experimenteze cat mai multe perspective ale respectivului domeniu.

Cele mai accesibile variante de a acumula experienta si de a fi focusat in egala masura pe studii sunt urmatoarele:

Stagiile de practica

Este important ca stagiile de practica sa fie parcurse, pentru ca acestea reprezinta un context propice atat pentru ca studentul sa afle care este linia profesionala pe care isi doreste sa o urmeze, cat si pentru a aplica informatiile teoretice acumulate.

Avantajul acestora consta de asemenea, in faptul ca nu sunt foarte solicitante din perspectiva timpului.

Voluntariatul

Voluntariatul este o modalitate eficienta pentru student de a-si forma si dezvolta abilitatile, dar reprezinta de asemenea, o varianta potrivita pentru a dobandi experienta.

Un alt beneficiu al voluntariatului consta in faptul ca programul de lucru este flexibil.

Programele de internship

Programele de internship pot fi platite sau neplatite, insa este esential faptul ca prin intermediul acestora studentul intra in contact cu mediul organizational si are ocazia de a invata lucruri noi de la specialisti din domeniul respectiv de activitate.

Ca si stagiile de practica, programele de internship reprezinta o alternativa pentru studentii care nu au posibilitatea de a aloca foarte mult timp zonei profesionale.

Work & Travel

Prin programul Work & Travel pot fi accesate job-uri platite pe perioada verii in America si de asemenea, studentii au ocazia sa calatoreasca si sa interactioneze cu tipologii diferite de oameni.

In cazul in care studentul are nevoie de venituri financiare constante exista posibilitatea de a opta pentru angajare.

In acest context, sunt esentiale urmatoarele aspecte:

  • Job-ul este important sa fie privit ca o oportunitate de completare a studiilor, asa incat va fi necesar sa aiba legatura cu facultatea.
  • Este recomandat ca job-ul sa presupuna un program part time si in acelasi timp, flexibil.

Pentru a imbina armonios studiile cu zona profesionala este necesar ca studentul sa isi gestioneze intr-un mod corect si sanatos resursele de timp si energie.

In acest sens este important sa-si stabileasca obiectivele atat in plan educational, cat si profesional; sa decida care sunt prioritatile pe termen scurt si mediu; sa analizeze avantajele si dezavantajele inainte de luarea unei decizii.

De asemenea, este esential ca studentul sa beneficieze de timp liber, pentru ca numai in acest fel va avea resursele necesare pentru a evolua in directia pe care si-o doreste.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.