Incheierea traseului educational si inceperea celui profesional, reprezinta pentru tineri un moment  important, care uneori se dovedeste a fi plin de provocari.

Acum  tanarul face un pas esential catre independenta financiara si catre maturitate.

Startul profesional este insotit de entuziasmul aferent unui nou inceput, dar si de temerile inerente.

Succesul procesului de integrare in cadrul unei organizatii este in egala masura responsabilitatea respectivei companii, cat si a angajatului.

 

Ce pot face in acest context tinerii aflati la inceput de drum profesional, astfel incat aceasta etapa sa fie una de succes?

 

Clarificarea asteptarilor pe care care le au in raport cu activitatea si compania in care lucreaza

Pentru a-si atinge obiectivele profesionale este important ca tinerii sa inteleaga care sunt asteptarile companiei in raport cu activitatea pe care o desfasoara. Insa, la fel de important este sa isi clarifice propriile cerinte si sa le faca cunoscute. In acest fel, vor construi o relatie profesionala bazata pe transparenta si comunicare.

 

Solicitarea si oferirea de feedback

Feedback-ul constructiv are un rol central in evolutia profesionala a angajatilor.

De aceea, este esential ca tinerii sa solicite feedback atunci cand au nevoie sa stie cum sunt perceputi la locul de munca.  In egala masura, este necesar sa-si exprime punctul de vedere atat in relatia cu superiorul direct, cat si in cea cu ceilalti colegi.

 

Participarea la viata informala a grupului de munca

In sudarea echipei si in integrarea unui nou membru in cadrul acesteia, crearea unor contexte in care angajatii sa interactioneze in mod informal este esentiala.

Astfel incat, este util pentru tineri sa participe la aceste actiuni de grup, iar daca acestea nu sunt organizate de catre companie, pot actiona chiar ei in acest sens.

 

Implicarea in luarea deciziilor care le vizeaza activitatea

O atitudine activa in discutiile cu privirea la propria activitate sau la obiectivele setate la nivel de departament, va aduce cu siguranta un plus de valoare atat pentru tanarul angajat, cat si pentru echipa din care face parte.

 

Actionarea in sensul imbunatatirii rezultatelor

Fiind la inceputul vietii profesionale tinerii sunt pusi in situatia de a adapta ceea ce au studiat la specificul activitatii si companiei. De asemenea, este necesar sa acumuleze permanent informatii noi.

Pentru ca procesul catre atingerea performantei profesionale sa fie eficient este necesar ca tinerii sa fie deschisi la sugestiile de imbunatatire a activitatii.

De asemenea, este util sa identifice care sunt instrumentele care le pot fi utile in obtinerea rezultatelor si sa discute despre acestea cu superiorul direct.

 

Organizarea eficienta a activitatii

Incadrarea in termenele limita poate fi perceputa de tineri ca un factor de stres. In acest sens, este utila stabilirea etapelor necesare in atingerea obiectivelor si  prioritizarea acestora.

De asemenea, este recomandat ca atunci cand este intreprinsa o sarcina sa fie evitata cat de mult posibil situatia de a intrerupe respectiva actiune.

 

 Aprecierea propriilor rezultate

Tinerii au nevoie de validare constanta din partea superiorului direct. Insa pentru ca motivatia lor sa fie la un nivel ridicat este necesar  ca inclusiv ei insisi sa constientizeze fiecare progres pe care il fac si sa se bucure de rezultatele obtinute.

 

Construirea unui plan concret de cariera

Viata profesionala este dinamica si pentru ca tinerii sa fie motivati este necesar sa aiba claritate cu privire la evolutia lor. De aceea, construirea unui plan de cariera care sa contina obiectivele pe termen scurt si mediu, precum si pasii necesari in concretizarea acestuia reprezinta instrumente utile.

Fiecare inceput aduce cu sine provocari care daca sunt gestionate corect ii ajuta pe tineri sa evolueze.

Increderea in sine si convingerea ca indiferent de situatie au capacitatea de a obtine cele mai bune rezultate sunt esentiale in traiectoria profesionala.

Articol publicat si pe cariereonline.ro.