Supramotivarea sau disperarea de a obține job-ul
Pe parcursul experienței profesionale, am avut ocazia să susțin interviuri de selecție pentru poziții variate. În acest fel, am constatat cât de importantă este motivația în obținerea unui job.
De ce este importantă? Pentru că un candidat motivat reușește să-și evidențieze potențialul și să expună cu ușurință cum îl va folosi, astfel încât să gestioneze job-ul cu succes. Mai mult decât atât, motivația este fundamentală în momentul începerii efective a activității, pentru că îi face pe oameni mai determinati să învețe și să se dezvolte.
Însă, în egală măsură, am observat că motivația în exces îi face pe candidați să pară disperați în obținerea poziției. În termeni de specialitate această “disperare” este numită supramotivare.
Disperarea unui candidat de a obține job-ul este de obicei determinată de o situație de criză în care se află. Cele mai frecvente astfel de situații sunt: pierderea locului de muncă sau insatisfacția financiară.
Într-un astfel de context, persoana în cauză nu poate privi cu obiectivitate poziția pentru care candidează, ceea ce înseamnă că nu reușește să își dea seama dacă i se potrivește într-adevăr.
Ce se întâmplă dacă un candidat supramotivat obține job-ul?
În majoritatea cazurilor, candidații supramotivati care sunt recrutați, la scurt timp după angajare se relaxează pentru că au ieșit din criză. Acum este momentul în care își dau seama de incompatibilitatea cu job-ul și de cele mai multe ori, aleg să se implice în alte procese de recrutare.
O astfel de situație este dezavantajoasă atât pentru compania angajatoare, cât și pentru candidați.
Compania este nevoită să investească atât resurse de timp, cât și financiare în recrutarea și integrarea unui nou angajat. În tot acest timp, sarcinile aferente respectivei poziții fie rămân neîndeplinite, fie sunt gestionate de alți angajați, ceea ce poate implica o supraîncărcare a acestora.
Candidatul, de asemenea, pierde resurse de timp și energie într-o experiență profesională care în realitate nu i se potrivește. Totodată, această situație poate fi evaluată negativ de un viitor angajator.
Cum pot fi abordați în interviu candidații supramotivati?
În primul rând, este important să se verifice și să se valideze dacă este vorba într-adevăr despre supramotivare.
Dacă această ipoteză este validată este eficient să i se comunice candidatului în mod deschis cele observate. De obicei, aceștia admit că sunt într-o criză profesională și devin mai critici în raport cu informațiile pe care le primesc despre job, ceea ce îi ajută să ia la rândul lor o decizie corectă.
Este totuși important ca angajatorii să analizeze foarte bine lucrurile atunci când au o ipoteză cu privire la supramotivarea unui candidat, pentru că felul în care fiecare dintre noi se manifestă este diferit, iar supramotivarea poate fi confundată cu entuziasmul autentic.
Articol publicat și pe cariereonline.ro